Market Beat: Στην Αθήνα, άσχετα από την παγκόσμια διάθεση για ρίσκο, ζητείται αντίδραση

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 09:08
UPD:09:10

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αμερικανοί επενδυτές αισθάνθαν να αυξάνει τη διάθεσή τους για ρίσκο η πτώση των εβδομαδιαίων αξιώσεων επιδομάτων ανεργίας πριν από τη διαπραγμάτευση στη Wall Street και τελικά ώθησαν ψηλότερα τους δείκτες της. Αλλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγωνίστηκαν να αποτρέψουν μια τέταρτη συνεχόμενη πτώση. Αυτά πριν από την αναμέτρηση των υποψηφίων Προέδρων στις ΗΠΑ και ασχέτως των εντυπώσεων που θα σχηματιστούν από το debate που τελείωσε λίγο πριν τις 6:00 δική μας ώρα, με 12 μέρες απόσταση των εκλογών οι αναλυτές τονίζουν ότι θα υπάρξει η προεκλογική παράλυση.

Τα απογοητευτικά δεδομένα για το ηθικό των καταναλωτών της Γερμανίας έφεραν την πρώτη πτώση της εβδομάδας για το ισχυρό ως χθες ευρώ, ενώ η λίρα της Τουρκίας έπεσε ξανά καθώς η κεντρική τράπεζά της δεν επέλεξε να αυξήσει στα επιτόκια της. Παράλληλα στην Ευρώπη τα κρούσματα κρονοϊού ανεβαίνουν σε ρεκόρ υψηλών, με την Ισπανία να γίνεται η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο μολύνσεις και η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία βλέπουν όλες αυξήσεις στα πρόσφατα ρεκόρ. Η επιφύλαξη που χαρακτήρισε τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων οδήγησε επίσης σε αύξηση τις αποδόσεις χρέους της ιταλικής κυβέρνησης, αν και υπήρχε επίσης έντονη ζήτηση των ιταλικών ομολόγων 30 ετών και η αρχική μετάβαση στα εξαιρετικά ασφαλή γερμανικά ομόλογα δεν κράτησε μετά το μεσημέρι.

Είναι βέβαιο πως οι συνθήκες παρέμειναν ασταθείς.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν αρχικά κάτω από καθεστώς πιέσεων που σταδιακά εξαντλήθηκαν και αρκετοί ασιατικοί δείκτες έχουν πορεία σχήματος V στην οποία συνέβαλλε η πρώτη εντύπωση από την αναμέτρηση δύο υποψηφίων που ο ένας είναι δυο χρόνια πάνω από τα εβδομήντα και ό άλλος οκτώ. Το δυσάρεστο για όλους τους ευρωπαίους ήταν πως η εξέλιξη της συζήτησης δεν επέτρεψε να παρουσιαστούν οι θέσεις τους για την εξωτερική πολιτική της ισχυρότερης στρατιωτικά και οικονομικά χώρας.

Η αγορά ακολούθησε τη μοίρα της, εν μέσω μιας συντονισμένης διεθνώς τάσης φυγής, με γενίκευση των πιέσεων. Ξεκίνησε ακόμα μια καθοδική συνεδρίαση, όπου το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 2,27 μονάδων έγινε αμέσως αντιληπτό πως θα ήταν ανώτερο μέρας. Έτσι και οι 610,72 μονάδες για τον ΓΔ (πτώση κατά 9,23 μονάδες) ήρθαν μετά από 21 λεπτά διαπραγμάτευσης και έγινε νέο χαμηλό β΄ εξαμήνου και τελευταίων 3 μηνών, όταν μέχρι χθες αυτά τα στατιστικά αρνητικά πρωτεία είχαν οι 612,31 μονάδες από τις 31 Ιουλίου. Με τη συμπλήρωση των 10 εκατ. ευρώ για τον τζίρο, στις 12:24, ο μέσος όρος ήταν στις 611,57 με μεταβολή -1,36% και από τον 25άρη οριακά κέρδη, κάτω του +0,2%, εμφάνιζαν ΑΡΑΙΓ και ΣΑΡ. Όλα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη σφράγιζαν απώλειες και για κάτι ανάλογο ειδοποιούσαν τα futures των δεικτών της Wall Street.

Ενδοσυνεδριακά είχαμε μια προσπάθεια για ανάκτηση του χαμένου εδάφους, από τις 12:25 ως τις 14:20, που ήταν τόσο αποτελεσματική, ώστε να εμφανιστεί νέο υψηλό μέρας στις 617,92 οριακά ψηλότερο από το αρχικό. Η άνοδος αυτή ήταν συνυφασμένη με την πορεία του ΔΤΡ το ίδιο διάστημα, με τίναγμα από τις 277 ως τις 283 μονάδες. Στις 16:30 που ανοίξανε και οι αγορές των ΗΠΑ, οι πιέσεις δυνάμωσαν και ήταν η ώρα της αναζήτησης νέου κατώτερου μέρας. Στις 16:35 είχε χαθεί το επίπεδο των 610 με τζίρο 35,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι θεσμικοί του δολαρίου άσκησαν αμέσως ισχυρές πιέσεις στα τραπεζικά blue chip. Τα κέρδη των τριών ανοδικών ήταν της τάξης του +1% και αφορούσαν τις ΕΕΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Το αναφέραμε πρόσφατα και έγινε χθες. Αφού κράτησαν τον ΓΔ λίγο κάτω από τις 610 και δεν έβγαλε αντίδραση η αγορά, ενίσχυσαν τις πιέσεις παντού και από τις 617,97 σε 3,5 ώρες εμφανίστηκαν οι 607,75 μονάδες. Υπερίσχυσε το τρεχάτε ποδαράκια μου.

Η επαναφορά των τιμών του μέσου όρου πάνω από τις 610 μονάδες θα κριθεί σήμερα και το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς με βάση τη δυναμική στα ασιατικά χρηματιστήρια ευνοεί την ανάπτυξη προσδοκιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποστήριξε ότι «αν δεν υπήρχε πρόοδος τότε δεν θα ξόδευα ούτε πέντε δευτερόλεπτα σε συζητήσεις... Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια σοβαρή προσπάθεια. Πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία». Οι επενδυτές θεώρησαν ότι η συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης είναι πολύ κοντά.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, κατά 55.000 λιγότερες ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποβλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου. Η μέτρηση αποτελεί τη πιο χαμηλή από τον Μάρτιο, ενώ είναι μικρότερη από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Στο εταιρικό μέτωπο, θετικός ήταν ο αντίκτυπος από το πέμπτο διαδοχικά κερδοφόρο τρίμηνο της Tesla. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 76 σεντς και τα έσοδα ανήλθαν στα 8,8 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 56 σεντς και έσοδα στα 8,3 δισ. δολάρια.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,54% ή 152,84 μονάδες, στις 28.363,66, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,52% στις 3.453,49 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,19% στις 11.506,01 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+3,5%) και Chevron (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (-1,8%) και Home Depot (-1,2%).

Το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1821 δολάρια από 1,1862 την προηγούμενη μέρα, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,86%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η προσοχή των επενδυτών για άλλη μια μέρα ήταν στραμμένη στο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης των ΗΠΑ γιατί θεωρούν πως θα καθορίσει τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αλλά στην Ευρώπη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε, 1,6 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -16,5.

Επίσης επιδεινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμός GfΚ. O δείκτης υποχώρησε από τις -1,6 μονάδες στις -3,1, λόγω των φόβων για δεύτερη γενική καραντίνα και το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,14% στις 360,27 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,16% στις 5.785,65 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,12% στις 12.543,06 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,05% στις 4.851,38 μονάδες. Την ίδια μεταβολή είχε και ο Ιταλικός FTSE ΜΙΒ με τον Ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στο -0,22%.

ΧΑ

Καθαρά καθοδική συνεδρία (-1,8%) με ενίσχυση τζίρου και των πιέσεων στις Τράπεζες

Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας είχαμε εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς αλλά πάντα με αρνητικό πρόσημο μεταβολής. Είχαμε καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Κατόπιν εμφανίστηκαν ήπιες εντολές πώλησης που έφεραν, στο πρώτο ημίωρο, το αρχικό ελάχιστο στις 610,71 μονάδες, που διατηρήθηκε ως τις 16:28. Στο μεγαλύτερο διάστημα η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα τιμών άνω των 614 μονάδων επίπεδο που ξεπέρασε πτωτικά χωρίς επιστροφή από τις 16:08 και μετά, διαπραγματεύθηκε με σημαντικές απώλειες.

Μετά από άνοιγμα στις 617,71 με πτωτικό χάσμα (2,27 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (619,98), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο χωρίς αλλαγή στο πρόσημο. Η πορεία για τον ορισμό του τελικού κατώτερου είχε διάρκεια 6 ώρες και 28 λεπτά, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 607,75 από 619,29 μονάδες την Τετάρτη στις 16:58. Αλλά και η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν υπολογίσιμης διάρκειας, αφού στις 12:25 ο μέσος όρος βρέθηκε στις 611,4 και έγραψε στις 14:20 το μέγιστο στις 617,92 από 624,56 την προηγούμενη. Κατόπιν, ο ΓΔ στις 17:00 οδηγήθηκε στις 609,31 και με τις δημοπρασίες έχασε μισή περίπου μονάδα. Σε αυτή τη σύνοδο δεν πορεύτηκε πλάγια. Η αγορά δεν αντέδρασε αν και ορίστηκαν νέα χαμηλά μήνα, τελευταίων τριών μηνών, και β εξαμήνου.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ επιτάχυνε δραστικά την πτωτική κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά χαμηλότερα από τις 610 μονάδες από τις 16:25, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα χαμηλότερα. Ήταν ανοδικό το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από ανοδική κίνηση από τις 611 ως τις 618 μονάδες επί περίπου 2 ώρες. Διακρίναμε κλιμάκωση στις διαθέσεις για πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές από τις 14:20 ως τις 17:00. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη τους λίγο ψηλότερα από τις 287 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά χαμηλότερα από τις 273,5 από 283,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, αν και όλοι ξεκίνησαν από αρνητικό πεδίο, η ζήτηση που επικράτησε αμέσως μετά τα πρώτα τρία τέταρτα, οδήγησε τους περισσότερους σε μικρές αρνητικές μεταβολές αν και ανάμεσα στις 13:30 και 14:30 χονδρικά δική μας ώρα εμφάνιζαν κέρδη από απώλειες την πρώτη ώρα της τάξης του -1%. Τελικά σε αρκετά μειώθηκαν οι απώλειες μετά το γεμάτο δυναμισμό ανοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε πτωτικό πρώτο ημίωρο στην Νέα Υόρκη. Συνεπώς, είχαμε μεταβλητότητα στην τάση και ενιαία στάση διεθνώς ως την ώρα που ξεκίνησαν τα αμερικάνικα χρηματιστήρια.

Στην Αθήνα είχαμε μερική και δυσάρεστη αυτή τη φορά ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με απώλειες της τάξης του -0,8% ως -1,2% δεν άλλαξε πολύ στο δεύτερο μέρος, αλλά το -2% στο τέλος του δεύτερου μέρους της συνόδου έφερε στο φινάλε το -1,79%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 1,15 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 1 από τα blue chip με άνοδο στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 42,843 από 43,505 δις ευρώ.

Ξεχώρισε για τα κέρδη από τα blue chip, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,66%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση από -2,5% και πάνω, εκτός των Τραπεζών, ώθησαν ΒΙΟ -5,51%, ΟΤΕ -3,72%, ΦΡΛΚ -3,44%, ΑΡΑΙΓ -3,11%, και ΕΛΠΕ -2,53%.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 3,898 από 2,597 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΕΥΡΩΒ και ΜΠΕΛΑ.

Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρά πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,927% από 0,907% την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,51%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,85% από +0,97%, την ΕΤΕ στο -4,47% από -1,72%, ΕΥΡΩΒ στο -1,83% από -1,23% και την ΠΕΙΡ στο -5,58% από -1,91%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -1,64% από -0,59%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 8) έναντι των καθοδικών (23 από 16) και ένα την ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,79% οδηγήθηκε στις 608,90 από 619,98 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1435,89 από 1462,50 με πτώση -1,82%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,859 από 31,425 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,898 από 2,597 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 15 από 38, των καθοδικών 70 από 59 και οι αμετάβλητες ήταν 24 από 17.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι δυσοίωνες προσδοκίες συνοδεύτηκαν από κλείσιμο ανοικτών θέσεων

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 5,68 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 36,61 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 14:20 και ήταν οι 1458,12 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1432,43 μονάδες την προηγούμενη, εμφανίστηκε στις 16:57. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1436,12. Το κλείσιμο στις 1435,89 από 1462,50 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,82% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,177 από 3,692 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη νέα κυρίαρχη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 876 συμβόλαια με ανώτερο τις 1454,00 μονάδες, κατώτερο τις 1420,00 και τελευταίες πράξεις στις 1428,00 από 1458,50 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 3087 από 3474 ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 67 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1450,00 μονάδες, κατώτερο τις 1424,00 και τελευταίες πράξεις στις 1424,00 από 1459,00 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 192 από 181 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 και 1500 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1425 και 1500 μονάδες. Επίσης στα puts λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 29.154 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 3506 για ΜΠΕΛΑ, στα 1153 για ΟΤΕ, στα 838 για ΟΠΑΠ, στα 500 για ΑΡΑΙΓ, στα 396 για ΕΕΕ και στα 300 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το σύνολο των εγχώριων αναλυτών εμφανίζουν τοποθετήσεις με αιτιολόγηση της κατάσταση που συντηρεί την καθοδική δυναμική στην Αθήνα. Δικαίως τονίζεται από τους περισσότερους η συσχέτιση με την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ της διεθνούς τάσης και φυσικά αναγνωρίζουν ότι αυτή καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό το φρόνημα των θεσμικών στο δικό μας χρηματιστήριο. Παράλληλα οι προσδοκίες για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι κοινό στοιχείο των αναλύσεών τους δικαιώνοντας και δικαιολογώντας τις επιλογές των traders στα παράγωγα που επέλεξαν αύξηση των δυσοίωνων στοιχημάτων στα ΣΜΕ του 25άρη. Έτσι στη δέσμη των τοποθετήσεων χθες, απέφυγαν να αναφερθούν σε κάποιο πιθανό επίπεδο στήριξης, εκτιμώντας απλά, πιθανή συνέχεια στην τρέχουσα κάθοδο.

Η Eurobank Eq. αναφέρει: “Αναμενόμενες οι σημερινές περαιτέρω πιέσεις, λόγω των ανησυχιών για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Στις ΗΠΑ κανονίστηκε το 2ο debate (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδος) ανάμεσα στους δύο Μονομάχους της 3ης Νοεμβρίου και ο λιγότερο αρεστός στις Αγορές Joe Biden έχει σαφές προβάδισμα, με τη Wall Street να αναμένει ένα ακόμη πακέτο στήριξης για να κινηθεί ανοδικά. Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να συσσωρεύει, με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο”. Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στο εσωτερικό, γεγονός το οποίο εντείνει τις ανησυχίες της Επενδυτικής Κοινότητας. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, περισσότερες από τις μισές Μικρομεσαίες Εταιρείες της Ευρώπης φοβούνται για την επιβίωσή τους, για τους επόμενους 12 μήνες. Βραχυπρόθεσμα η ορατότητα παραμένει χαμηλή και παρόλο που οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω πιέσεις. Πάραυτα τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν άρδην το επόμενο διάστημα”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου σχολίασε αναλυτικά:

Συνεχίζεται η τεχνική αδυναμία και απαξίωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, υποβοηθούμενη και από την διορθωτική κίνηση των Διεθνών Αγορών. Η νέα έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdowns σε Παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων για το Stimulus Program, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την Υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις Αναπτυσσόμενες Αγορές, δημιουργούν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία.

Το σημερινό “κερασάκι” στις αρνητικές ειδήσεις, είναι ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, δεν θα ξεκινήσει αρχές του 2021, λόγω διαφωνιών Commission & Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την πολυτραυματισμένη Ελληνική Οικονομία. Τα σημαντικά προβλήματα και η αδυναμία ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια.

Στα Ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει, προς το παρόν, καμία τάση βελτίωσης, ή αποκλιμάκωσης. Τα σοβαρά προβλήματα της Τουρκικής Οικονομίας και η συνεχιζόμενη και σήμερα ανεξέλεγκτη πτώση της Τούρκικής Λίρας, έναντι όλων των Βασικών Νομισμάτων, δεν πτοούν τους “καλούς μας Γείτονες”. Αντιθέτως η λαϊκή δυσαρέσκεια των Τούρκων, εξωτερικεύεται και επιταχύνει την Τουρκική επιθετικότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP). Έτσι η χθεσινή επιτυχής επανέκδοση & υπερκάλυψη 15ετους ομολόγου 2 δισ. με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,17% αποτελεί φυσικό επακόλουθο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δις, που ουσιαστικά χειραγωγεί την Αγορά. Το αποτέλεσμα είναι οι Ελληνικοί Κρατικοί τίτλοι να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους Κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης.

Όμως στο Ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχει “Λευκός Ιππότης”. Έτσι όχι μόνο δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των Ξένων Αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, αλλά ενσωμάτωσε αμέσως όλες τις αρνητικές ειδήσεις. Συνεχίζει δε να επιβαρύνει αρνητικά την μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες του, όσο και στις Τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει και θα αυξηθεί, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές, με τον Covid-19 να επανακάμπτει και την Τουρκική προκλητικότητα στα ύψη.

Αν και παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της Αγοράς μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τοπικό γεωπολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και εξωστρέφεια. Προετοιμάζουμε τα χαρτοφυλάκια όσο καλύτερα μπορούμε γιατί ‘the winter is coming’ και προμηνύεται δύσκολος”.

Σήμερα

Οι μετοχές παγκόσμια αρχικά ανέβηκαν οριακά σήμερα Παρασκευή 23/10, επειδή οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους καθώς είναι πιά λιγότερο από δύο εβδομάδες το διάστημα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Παράλληλα περιμένουν μια σημαντική και ευνοϊκή κατάληξη στις συνομιλίες για ένα επιπλέον πρόγραμμα τόνωσης στην Ουάσινγκτον.

Η τελική συζήτηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του διεκδικητή της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, παρουσίασε λίγες εκπλήξεις για τους παρατηρητές των εκλογών, αλλά ενίσχυσε ελαφρώς την επιφύλαξη των επενδυτών που αφορά στη ψηφοφορία της 3ης Νοεμβρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Η.Π.Α. S&P 500 είχαν υποχωρήσει ελαφρώς μετά τη συζήτηση, αλλά ήταν κυρίως σταθερά το μεσημέρι στην Ασία. Ο υποκείμενος δείκτης είχε κερδίσει περίπου 0,5% την προηγούμενη ημέρα, με την ελπίδα ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος θα μπορούσαν σύντομα να επιτύχουν μια συμφωνία για έναν άλλο γύρο τόνωσης από την ζημία της πανδημίας COVID-19.

Οι μετοχές στην Ασία συνολικά δεν σημείωσαν άνοδο, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:30 στο -0,07%. Ο δείκτης CSI300 των blue chip της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε επίσης άνοδο 0,2% στο πρώτο μέρος αλλά στις 8:30 ήταν στο -0,50%.

Στη συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπάιντεν ανανέωσε την κριτική του για τον χειρισμό του Τραμπ για την πανδημία κοροναϊού καθώς ο Τραμπ παρουσίασε αβάσιμες κατηγορίες διαφθοράς για τον Μπάιντεν και την οικογένειά του. Σημείωνα στο Reuters.

Την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ανέφερε πρόοδο στις συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ για έναν επιπλέον γύρο οικονομικής βοήθειας, λέγοντας ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να σφυρηλατηθεί «πολύ σύντομα».

Ενώ τα νέα βοήθησαν στην άνοδο των τιμών των μετοχών των ΗΠΑ, ο S & P500 των ΗΠΑ παραμένει κάτω -0,9% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα εν μέσω αβεβαιοτήτων σχετικά με τον νέο κύκλο οικονομικής βοήθειας και τις εκλογές. Το διευρυνόμενο προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις ωθεί πολλούς επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μια προεδρία του Μπάιντεν και επίσης ένα «μπλε σκούπισμα», όπου οι Δημοκρατικοί κερδίζουν και τα δύο θεσμικά όργανα του Κογκρέσου.

Αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες από την ανωτέρω πιθανότητα, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να πάρουν μια πιο σκληρή στάση στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ο δείκτης Nasdaq, ο οποίος οδήγησε το ράλι της αγοράς, έχει χάση την ορμή του πρόσφατα, έχοντας χάσει 1,4% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα. Οι προσδοκίες για μεγαλύτερο κυβερνητικό κίνητρο έχουν επίσης αυξήσει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό 4 ½ μηνών στο 0,870% την Πέμπτη και τελευταία διαμορφώθηκε στο 0,885%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα