γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το σημαντικό για το ΧΑ ήταν πως εμφανίστηκαν ανακλαστικά από τους θεσμικούς οι οποίοι έδειξαν να δίδουν προτεραιότητα στην αποτροπή μιας επιτάχυνσης στην κάθοδο, δηλαδή στην στατιστική εικόνα της αγοράς. Τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα την εισαγόμενη νευρικότητα, που παράγεται στις ανεπτυγμένες αγορές από την πανδημία και το αδιέξοδο στην προσπάθεια για επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα για την οικονομία των ΗΠΑ. Η ενίσχυση της καθοδικής ορμής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το κλείσιμο στην Αθήνα ήταν εντυπωσιακή, με ξεπούλημα στις μετοχές των υπηρεσιών υγείας και στις κατασκευαστικές. Το επενδυτικό φρόνημα παγκόσμια έπληξε το επαναλαμβανόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες για μια επιπλέον ενίσχυση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι δεν είναι πρόθυμοι να επιτύχουν έναν αποδεκτό συμβιβασμό για την τόνωση, μετά από αναφορές προόδου νωρίτερα στην ημέρα.
Για να γίνει αντιληπτό το γιατί μια κατάσταση στην Ουάσιγκτον πολιτικού ανταγωνισμού σε προεκλογική περίοδο παραθέτουμε τη σημερινή δήλωση του Anthony Chan, της Union Bancaire Privee (UBP) στο Χονγκ Κονγκ: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα παραμείνει αόριστη, υπό την έννοια ότι αυτό το ποσό για το οποίο μιλάμε, 1,88 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 9% του ΑΕΠ και 2,2 τρισεκατομμύρια που είναι το πακέτο Pelosi, δηλαδή είναι ακόμη υψηλότερο περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ακόμα και αν και οι δύο πλευρές καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, δεδομένης της αυστηρής προθεσμίας πριν από τις εκλογές, είναι απίθανο κάτι τέτοιο να μπορεί να περάσει ομαλά από τη Γερουσία».
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν καθοδικά σήμερα Πέμπτη 22/10, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών για ένα πρόγραμμα τόνωσης στις ΗΠΑ και για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 παγκόσμια. Στη Wall Street χθες, o Dow Jones υποχώρησε -0,35% ή 98 μονάδες στις 28.210,82, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,22% στις 3.435,56 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,28% στις 11.484,69 μονάδες.
Στην Αθήνα χθες, ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 623,8 μονάδες, στο δεκάλεπτο χτύπησε στις 624,6 και βούλιαξε στις 12:04 ως τις 619,3, για να εκτιναχθεί κατόπιν ως τις 623,3 στις 13:43. Αυτό είχε σαν συνέπεια να υπάρχει απόσταση άνω των 4 μονάδων από το κατώτερο της Τρίτης, για τους επαγγελματίες επενδυτές αυτό αποτέλεσε θετικό μήνυμα από στατιστικής πλευράς. Με αποτέλεσμα έστω και για λίγο διάστημα, στη μέση των συναλλαγών, να εμφανίσει οριακά κέρδη μετά το πρώτο τρίωρο. Κάτι που δεν παρατηρήσαμε στους δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων του ευρώ, αφού εκείνη την ώρα υποχωρούσαν υπολογίσιμα, αλλά απλώς λιγότερο από την πτώση στην εγγραφή του πυθμένα τους, όταν έχαναν πάνω από -1%.
Εδώ, με αυτές τις παρεμβάσεις που περιγράψαμε, με τη συμπλήρωση 4 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο τζίρος έφθασε τα 15,2 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ βρισκόταν στις 622 μονάδες περίπου με μεταβολή -0,22%. Σε μεγάλο ποσοστό την διαφορά έκαναν για άλλη μια σύνοδο τα τραπεζικά blue chip, αν και τίποτε δεν μπορούσε να αποκλείσει την κάμψη στη διάθεση άμυνας, καθώς τα ΣΜΕ των δεικτών της Νέας Υόρκης ειδοποιούσαν για καθοδικό άνοιγμα. Εδώ στις 14:30 και μετά, σχεδόν τα μισά blue chip εμφάνιζαν θετικές μεταβολές με την ΕΧΑΕ αμετάβλητη. Άρα η σχέση ανοδικών καθοδικών ήταν 12-12. Δεν νομίζουμε πως υπήρχαν τέτοιου είδους τακτικές στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς σε αυτά η φυγή από το ρίσκο δεν είχε οδηγήσει ακόμα τις τιμές σε κρίσιμα επίπεδα, στατιστικά.
Με το μόνο σταθερό στην τρέχουσα εβδομάδα το ύψος του ημερήσιου τζίρου, που είναι ελαφρά πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ και μια κυκλικότητα στις πιέσεις και το αγοραστικό ενδιαφέρον που προκαλεί ζάλη, λογικά οι αναλυτές αναπτύσσουν προσδοκίες χαμηλής στόχευσης για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Δεν λείπει από τη δέσμη των σχολίων η αισιοδοξία, αλλά παράλληλα αναδύεται η “κούραση” από την άρνηση της αγοράς να περάσει εκτός μιας ζώνης πλάγια κίνησης, διαρκείας 16 εβδομάδων, μεταξύ των 610 και 670 μονάδων χονδρικά.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: “Η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης, η συντήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και συντηρούμενη χαμηλή ορατότητα στις Τράπεζες, ενόσω κρίσιμες λεπτομέρειες για το σχέδιο της bad bank παραμένουν αδιευκρίνιστες, συντηρούν την αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο. Έτσι, η επανάληψη μιας ακόμη ανοδικής συνεδρίασης υπό συνθήκες χαμηλών συναλλαγών, ήταν το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο για τη σημερινή συνεδρίαση. Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο του ΟΠΑΠ, με επιτόκιο που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 2,1%”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον λευκό Οίκο, έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ωστόσο υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε να συμφωνήσει σε ένα νέο οικονομικό πακέτο, ύψους μεγαλύτερου των 2,2 τρις. δολαρίων, που ζητούν οι Δημοκρατικοί.
Δόθηκε στη δημοσιότητα το Beige Book όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει με σχετικά ήπιο ρυθμό. Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διάφορων τομέων της οικονομίας.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, προβλημάτισαν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Netflix καθώς απογοήτευσαν τα κέρδη και ο αριθμός νέος συνδρομητών του ομίλου. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,35% ή 98 μονάδες στις 28.210,82, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,22% στις 3.435,56 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,28% στις 11.484,69 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (+5,6%) και Walt Disney (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Goldman Sachs (-2,8%) και IBM (-1,8%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου crude υποχώρησε -4% στα 40,03 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.929 δολάρια την ουγκιά.
Το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,81%.
ΕΥΡΩΠΗ
Το βιβλίο παραγγελιών μάζεψε 233 δις ευρώ σε ζήτηση, για τα πρώτα κοινωνικά ομόλογά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενδιαφέρει τους αγοραίους αν η ζήτηση θα επεκταθεί πέρα από αυτή την Αγορά, δεδομένου ότι σχεδιάζει να εκδώσει χρέος έως 1 τρις ευρώ για να ανακάμψει από τον κορωνοϊό. Στα 30 δις ευρώ προβλέπεται κατ' αρχήν ότι θα ανέλθουν συνολικά εντός του 2020 οι εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE. Απώλειες όμως εμφάνισαν οι ευρωπαϊκές αγορές παρόλο που αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για συμφωνία δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ πριν τις εκλογές.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στα χρηματιστήρια ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,29% στις 360,79 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,91% στις 5.776,50 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -1,41% στις 12.557,64 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,53% στις 4.853,95 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε +0,3% υψηλότερα έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1853 δολάρια από 1,1824 την προηγούμενη.
ΧΑ
Μια καθοδική συσσώρευση μέσα στις εκτιμήσεις των αγοραίων μικρότερη των ευρωπαϊκών
Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας είχαμε εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς που εγκαταστάθηκε αμέσως μετά το νευρικό πρώτο 30λεπτο. Είχαμε οριακό ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Κατόπιν εμφανίστηκαν δυνατές εντολές αγοράς που έφεραν το μέγιστο στο πρώτο ημίωρο. Στο μεγαλύτερο διάστημα η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα τιμών άνω των 620 μονάδων επίπεδο που ξεπέρασε από τις 12:24 κινούμενη ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης από τις 13:40 ως τις 13:47 και μετά διαπραγματεύθηκε με μικρές απώλειες.
Μετά από άνοιγμα στις 623,79 με ανοδικό χάσμα (0,49 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (623,27), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο με αλλαγή στο πρόσημο από τις 10:44 ως τις 13:40 που προαναφέραμε. Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου είχε διάρκεια 1 ώρας και 15 λεπτά, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 619,29 από 615,08 μονάδες την Τρίτη στις 12:04. Αλλά η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν ακόμα μικρής διάρκειας, αφού στις 10:39 βρέθηκε το μέγιστο στις 624,56 από 624,48 την προηγούμενη. Κατόπιν, ο ΓΔ στις 17:00 οδηγήθηκε στις 621,58 με τις δημοπρασίες έχασε μιάμιση περίπου μονάδα. Σε αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε πλάγια 2,5 ώρες από τις 620,70 έως τις 621,8 από τις 14:55 ως τις 17:00. Η αγορά αντέδρασε αφού όρισε χθες νέα χαμηλά μήνα.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, αλλά δεν άλλαξε την πλάγια κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά ψηλότερα από τις 620 μονάδες από τις 12:29, με δυναμική για να μην περάσει έκτοτε ακόμα χαμηλότερα. Ήταν ανοδικό το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από ανοδική κίνηση από τις 621 ως τις 623,3 μονάδες επί περίπου 45 λεπτά. Διακρίναμε κλιμάκωση στις διαθέσεις για πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές από τις 13:55 ως τις 17:00. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη τους λίγο ψηλότερα από τις 287 από 286,00 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά χαμηλότερα από τις 283,5 από 285,7 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.
Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, αν και αρκετοί ξεκίνησαν από αρνητικό πεδίο, η προσφορά που επικράτησε αμέσως μετά, οδήγησε τους περισσότερους σε υπολογίσιμες αρνητικές μεταβολές από την πρώτη ώρα της τάξης του -1%. Παρέμειναν εκεί, αν και σε μερικά μειώθηκαν οι απώλειες μετά το γεμάτο δυναμισμό καθοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε ανοδικό πρώτο ημίωρο στην Νέα Υόρκη. Συνεπώς, είχαμε μεταβλητότητα στην τάση και ενιαία στάση διεθνώς ως την ώρα που ξεκίνησαν τα αμερικάνικα χρηματιστήρια.
Στην Αθήνα είχαμε μερική και ευχάριστη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με απώλειες της τάξης του -0,2% δεν άλλαξε πολύ στο δεύτερο μέρος, αλλά το -0,3% του δεύτερου μέρους της συνόδου έφερε στο φινάλε το -0,53%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 0,69 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 8 από τα blue chip με άνοδο στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 43,505 από 43,762 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους από τα blue chip, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,97%, ΑΛΦΑ +0,97%, ΤΙΤC +0,72%, ΤΕΝΕΡΓ +0,67%, ΜΠΕΛΑ +0,60%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου εκτός των Τραπεζών ώθησαν ΜΟΗ -2,17%, ΦΡΛΚ -2,00%, ΟΤΕ -1,71%, ΒΙΟ -1,23%, και ΟΠΑΠ -0,98%.
Τη σύνοδο σφράγισε ισοδύναμο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,597 από 1,195 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ.
Η δε εμφάνιση κερδών μόνο σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρά πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,907% από 0,843% την προηγούμενη.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,79%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,97% από +4,25%, την ΕΤΕ στο -1,72% από +2,75%, ΕΥΡΩΒ στο -1,23% από +1,40% και την ΠΕΙΡ στο -1,91% από -1,17%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -0,59% από +0,55%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 15) έναντι των καθοδικών (16 από 9) και ένα την ΛΑΜΔΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,53% οδηγήθηκε στις 619,98 από 623,27 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1462,50 από 1470,51 με πτώση -0,53%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,425 από 31,640 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,597 από 1,195 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 38 από 47, των καθοδικών 59 από 36 και οι αμετάβλητες ήταν 17 από 31.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Επέστρεψαν οι δυσοίωνες προσδοκίες με στοιχειώδες όμως ενδιαφέρον
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, με κυρίαρχες τις σειρές Νοεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ελάχιστα σε θετικό πεδίο και σε αρνητικό στο μεγαλύτερο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,89 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 8,01 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:39 και ήταν οι 1474,13 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1460,85 μονάδες, εμφανίστηκε στις 12:09. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1467,34. Το κλείσιμο στις 1462,50 από 1470,51 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,54% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 3,692 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη νέα κυρίαρχη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 279 συμβόλαια με ανώτερο τις 1470,00 μονάδες, κατώτερο τις 1456,00 και τελευταίες πράξεις στις 1458,50 από 1470,75 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 3474 από 3435 ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 44 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1462,25 μονάδες, κατώτερο τις 1456,00 και τελευταίες πράξεις στις 1459,00 από 1468,75 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 181 από 146 ανοικτά συμβόλαια.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν επίσης μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 32 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1400 και 1450 μονάδες. Επίσης στα puts λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1475 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 100.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 2971 για ΟΤΕ και στα 1589 για ΕΥΔΑΠ.
Από τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών ξεχωρίσαμε όσα αναφέρονται στη βραχυπρόθεσμη τάση.
Η Merit Sec. μεταξύ άλλων επισημαίνει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 μονάδες και αντίστασης οι 631 (ΚΜΟ 20 ημερών). Η Διοίκηση της Ευρ. Πίστης διέψευσε δημοσίευμα του Τύπου και ανακοίνωσε ότι ουδέποτε έλαβε οδηγία για κεφαλαιακή ενίσχυση από την ΤτΕΕΛΛ +0,89%, καθώς ο δείκτης φερεγγυότητας SCR ανήλθε στο 172,7% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, η Εταιρεία έχει ισχυρές συμβάσεις με Αντασφαλιστικές Εταιρείες, με πιστοληπτική διαβάθμιση S&P ‘AA+’ έως ‘Α’, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντική κερδοφορία”.
Η Leon Depolas Sec. σημείωσε: “Τόσο η χθεσινή άνοδος, όσο και η σημερινή συνεδρίαση, ουσιαστικά, επιβεβαίωσαν τον εγκλωβισμό του ΓΔΧΑ στο εύρος τιμών των τελευταίων μηνών, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Παιχνίδι με τον χρόνο αντιμετωπίζει η Αγορά, αναμένοντας θετικές ειδήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στην Γερμανία. Επιμένουμε στις αμυντικές επιλογές τίτλων, αλλά εξετάζουμε πλέον και τίτλους σε κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία, καθώς ενδεχομένως να έχουν προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στα μεγέθη τους. Βέβαια, σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το επόμενο διάστημα”.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Ο ΓΔ συνάντησε για άλλη μια φορά στήριξη στις 615 μονάδες και κινείται ήδη προς τον ΚΜΟ-60 στις 635 μονάδες. Το trading range είναι δεδομένο μεταξύ 615 - 665 μονάδων, όπως και η κύρια πτωτική τάση. Βραχυχρόνια ο ΓΔ παραμένει ατασικός και δεν φαίνεται ακόμα κάποια αλλαγή. Πιθανότατα, θα δοκιμάσει και πάλι το άνω όριο του trading range. Ο ΔΤΡ έχει διαμορφώσει ήδη πτωτικό σχηματισμό και φαίνεται ότι βρίσκεται σε πορεία προς τις 270 μονάδες. Πιθανή κίνηση πάνω από τις 300 μονάδες θα ενεργοποιήσει πωλητές στην περιοχή των 300 - 315 μονάδων, που κινείται ο ΚΜΟ-60. Ο ΔΤΡ προσεγγίζει το ιστορικό χαμηλό του σε αντίθεση με τον ΓΔ που κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένουμε εύκολη διάσπαση των 270 μονάδων”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
O Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
“Ανθεκτικότητα στο κακό κλίμα των τελευταίων ημερών, εμφανίζει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Παρά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την αύξηση των κρουσμάτων σε νέο ρεκόρ για την Χώρα μας και όχι μόνο, άλλα και τις πιέσεις στις Διεθνείς Αγορές, ο ΓΔ συνεχίζει να συντηρείται στα γνώριμα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.
Στις 614 μονάδες βρήκε στήριξη για ακόμη μια φορά ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας εγκλωβισμένος για 16η εβδομάδα εντός του εύρους συσσώρευσης 614 - 670. Η τάση παραμένει πτωτική όσο η Αγορά διατηρείται χαμηλότερα των 635 μονάδων, με την απώλεια των 614 μονάδων να οδηγεί τον ΓΔ στην περιοχή των 595 μονάδων, όπου και εμφανίζεται η επόμενη ισχυρή βάση στήριξης της Αγοράς. Πιθανή υπέρβαση των 635 μονάδων, θα οδηγήσει τον ΓΔ στην αντίσταση των 650 μονάδων, ή και το άνω όριο του εύρους των 670 μονάδων.
Χειρότερη παραμένει η τεχνική εικόνα του δείκτη Τραπεζών, με την απώλεια των 295 μονάδων να ενισχύει το πτωτικό σενάριο προς τον “πυθμένα” των 265 μονάδων του δείκτη. Η αναιμική προσπάθεια των τελευταίων συνεδριάσεων είναι τεχνικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να αποδοθεί σε τίποτα άλλο παρά μια τεχνική διόρθωση προς το breakdown point των 295 μονάδων. Το σενάριο των νέων χαμηλών αν και το επικρατέστερο, δύναται να ακυρωθεί, μόνο όμως με την επαναφορά του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 300 μονάδες.
Τα επενδυτικά βλέμματα είναι στραμμένα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας να πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα. Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένης της κρισιμότητας των αποφάσεων που δύναται να ληφθούν, ενώ παράλληλα απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες, μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν καθοδικά σήμερα Πέμπτη 22/10, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών για ένα πρόγραμμα τόνωσης στις ΗΠΑ και για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 παγκόσμια.
Οι Αυστραλιανές μετοχές σταμάτησαν στο -0,6% και στις 8:45 δική μας ώρα έπεφτε -0,29%, ο Kospi της Σεούλ έχανε -0,59% και στις 8:45 δική μας ώρα έπεφτε -0,72%. Τα κινεζικά blue chip με τον δείκτη τους CSI300 έπεσαν -1,1% αρχικά ενώ στις 8:50 έχαναν -0,53%. Ο Nikkei ήταν -0,69% χαμηλότερα και στις 8:45 δική μας ώρα έπεφτε -0,53%.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την έγκριση ενός νομοσχεδίου για την τόνωση μιας οικονομίας που πλήττεται από πανδημία έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων COVID-19.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτειών των ΗΠΑ βρίσκονταν στην ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων και έξι, συμπεριλαμβανομένου του Ουισκόνσιν που είναι κεντρικό πεδίο της εκλογικής μάχης, ανέφεραν ρεκόρ αύξησης των ημερήσιων θανάτων από το COVID-19 την Τετάρτη.