Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2007 15:04
UPD:15:17

Σε θετικό έδαφος κινούνταν το μεσημέρι οι δείκτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ασία, ενώ ο δείκτης των futures στις ΗΠΑ σημειώνει κέρδη εν μέσω φημολογιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για να εκτονώσει την πιστωτική κρίση και να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, στις 14.35 ώρα Ελλάδος, κέρδη 0,90% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 1,20%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε, στις 14.28 ώρα Ελλάδος, άνοδο 0,70%.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International's World Index κέρδιζε, το μεσημέρι 0,4%, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 Index futures κατέγραφε άνοδο 10,9 μονάδων.

Το γεν υποχώρησε έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων λόγω της κρίσης στην παγκόσμια πιστωτική αγορά. Υποχώρησαν για πρώτη ημέρα τις τελευταίες πέντε ημέρες τα ομολόγα αμερικανικού δημοσίου δεκαετούς απόδοσης ενώ υποχώρησαν και τα κυβερνητικά ομόλογα διετούς απόδοσης στην Ευρώπη. Περιορίστηκε, τέλος, το ρίσκο για τους κατόχους ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων.

Οι διαπραγματευτές εκτιμούν, πλέον, σε ποσοστό 90% ότι τον επόμενο μήνα η Fed θα προχωρήσει σε μείωση κατά 0,50% του προεξοφλητικού επιτοκίου της, στο 4,75%. Πριν από μία εβδομάδα εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη ήταν μηδενικές. Χθες, ο πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας για θέματα τραπεζών Κρίστοφερ Ντοντ είπε ότι ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι συμφώνησε να χρησιμοποιήσει "όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του" για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις κεφαλαιαγορές.

Στην Ευρώπη, η μετοχή της Societe Generale και της Man Group Plc έχουν τεθεί στην αιχμή της ανοδικής τάσης των μετοχών των εταιριών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η τιμή της μετοχής της τρίτης μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας κατέγραφε άνοδο 1,4% και η μετοχή του μεγαλύτερου παγκοσμίως εισηγμένου σε χρηματιστήριο hedge fund άνοδο 3,3%.

Κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων μετά τα «έξοχα» - όπως τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τσιπ Γκουντγίαρ - οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους χρήσης που γνωστοποίησε, σήμερα, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία του κλάδου BHP Billiton (τα καθαρά κέρδη της σημείωσαν, εξαιρουμένων εκτάκτων αποτελεσμάτων, αύξηση 35%). ¶νοδο 3,7% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της BHP, ενώ κέρδη 3,4% σημείωσαν τόσο η μετοχή της δεύτερης εταιρίας του κλάδου Anglo American Plc όσο και η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης Rio Tinto Group.

Θετικός ήταν ο σημερινός απολογισμός στην Ασία, καθώς ναι μεν ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με ανεπαίσθητη πτώση 0,01%, αλλά στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με κέρδη 2,84% και στη Σεούλ ο Kospi με κέρδη 1,34%. Μικρή άνοδο κατέγραψαν ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης (+0,50%) και ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Σίδνεϊ (+0,26%).

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα