Talk of the market: Αντίρροπες τάσεις στις αγορές

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 11:15
UPD:11:16

Κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πρωταγωνιστούν στο χρηματιστηριακό σκηνικό, με οδηγό επιχειρηματικά deals σε ένα περιβάλλον με ανοιχτά τα κρίσιμα μέτωπα, τόσο της πανδημίας, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο όσο και των ελληνοτουρκικών, με την συνεννόηση των δύο πλευρών να γίνεται με Navtex αντί με διάλογο. Αντίρροπες τάσεις επικρατούν και στις διεθνείς αγορές.

Εντωμεταξύ, σε πιο στενή συνεργασία προχωρούν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας αναφορικά με την άσκηση των εποπτικών τους αρμοδιοτήτων με σκοπό την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών. 

Σήμερα ανοίγει εκ νέου το 15ετές ομόλογο. Ήταν η πρώτη έκδοση για το 2020 του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που εξασφάλισε για το ελληνικό δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%. Ανάδοχοι της επανέκδοσης είναι οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan. 

Στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, την ΕDP Renewables προχώρησε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η Τέρνα Ενεργειακή μειοδότησε στον διαγωνισμό για το υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστράτιου. Στόχος είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από ΑΠΕ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.712.800 ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του είναι 25 μήνες.

Ο τομέας RSD της MYTILINEOS ολοκλήρωσε την κατασκευή της μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 300MW στον δήμο Talaván στο Cáceres της Ισπανίας (έργο Talasol).

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό έως 200 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ. Το εύρος απόδοσης του 7ετούς εταιρικού ομολόγου καθορίστηκε μεταξύ 2,10% και 2,50%. Η δημόσια προσφορά ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου στις 16:00 μ.μ..

Ο ΟΤΕ ενημερώνει ότι η πενταετής προθεσμία είσπραξης του μερίσματος για το έτος 2014 (δηλαδή 0,08 ευρώ / μετοχή) λήγει στις 31/12/2020. Μετά την ημερομηνία αυτή το συνολικό ποσό των μη εισπραχθέντων μερισμάτων θα διαγραφεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στα μεγέθη της Παπουτσάνης στο εννεάμηνο με σημαντική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών στα 30,8 εκατ. ευρώ (+38%) και περαιτέρω επέκταση στην κατηγορία των βιοκτόνων και απολυμαντικών προϊόντων, στρατηγική που συνεισέφερε στην αντιστάθμιση των απωλειών από την πτώση της κατηγορίας ξενοδοχειακών προϊόντων. Η αξία των εξαγωγών διαμορφώνεται σε 14,5 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 47% του συνολικού κύκλου εργασιών ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Ο όμιλος Sarantis θα δημοσιεύσει σήμερα αποτελέσματα για το 9μηνο, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Πράσινο φως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έλαβε ο Ρώσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης του Σκορπιού, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club, μια επένδυση 165 εκατ. ευρώ.

Σε συνεργασία με τις Microsoft, Samsung και Αpple, καθώς και τις οργανώσεις ΕΛΕΠΑΠ και MRB η Κωτσόβολος εγκαινίασε την πρωτοβουλία “Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια” με στόχο να καταστήσει την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους, διευκολύνοντας έτσι τα σχεδόν 1 εκατομμύριο άτομα με αναπηρίες να έχουν μία καλύτερη ζωή. 

Για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ορίστηκε η επαναληπτική γενική συνέλευση των ομολογιούχων της MLS Πληροφορική. Στη γενική συνέλευση της 19ης Οκτωβρίου για το ομόλογο ΜΛΣ01 η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 20,25% με συνέπεια τη μη επίτευξη της απαιτούμενης απαρτίας των 2/3 ήτοι 66,67% των ομολογιούχων που απαιτείται για λήψη αποφάσεων επί των συγκεκριμένων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. 

Η Revoil προχώρησε στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 1 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Αττικής. Το δάνειο έχει διάρκεια 5 ετών, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και σκοπός του είναι η κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα