Σε τροχιά ανόδου τα χρηματιστήρια

Λόγω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Fed
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2007 00:01

OΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed, σε συνδυασμό με τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και την προοπτική νέων μεγάλων deals, οδήγησαν σε τροχιά ανόδου τα μεγάλα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αισιοδοξία πήρε τη θέση της νευρικότητας στη Wall Street, με τους επενδυτές να θεωρούν πλέον βέβαιη τη μείωση του κόστους δανεισμού εντός του Σεπτεμβρίου, αλλά και να ελπίζουν σε νέες συμφωνίες συγχωνεύσεων.

Ειδήσεις όπως η εξαγορά μεριδίου της MGM Mirage από την Dubai World, οι συζητήσεις της διοίκησης του NYMEX με υποψήφιους αγοραστές και οι διαπραγματεύσεις των δύο μεγάλων online χρηματιστηρίων TD Ameritrade E Trade για συγχώνευση τόνωσαν το ηθικό των επενδυτών.

Οι επενδυτές άφησαν για λίγο στο περιθώριο τις δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου και εμπιστεύθηκαν και πάλι τις αγορές μετοχών. Mία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης ο Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,75%, όπως και ο Nasdaq. Στο +0,55% ήταν ο S&P 500.

Κλίμα επενδυτικής ευφορίας επικράτησε και στην Ευρώπη, όπου όλοι οι μεγάλοι δείκτες έκλεισαν σε θετικό πρόσημο για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση και εν μέσω ανακοινώσεων θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ορυχείων. Ο μεγαλύτερος όμιλος του τομέα παγκοσμίως, BHP Billiton, είδε τη μετοχή του να καταγράφει κέρδη 4,7% μετά τη δημοσιοποίηση εντυπωσιακών οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ κέρδη 5% είχε και η Anglo American Plc.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα