Στα ύψη τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρωζώνη

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 16:49
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Δεκαπλάσια εκτιμάται πως θα είναι φέτος η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συγκριτικά με πέρυσι, προσεγγίζοντας συνολικά το ένα τρισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από ανάλυση των Financial Times, το συνολικό έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των 19 κρατών-μελών που μοιράζονται το ευρώ αναμένεται να φθάσει τα 976 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους. Δηλαδή, θα διαμορφωθεί στο 8,9% του φετινού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, υπερβαίνοντας κατά το δεκαπλάσιο όχι μόνον τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2019, αλλά και τις φετινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης υπολογίζουν πως τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά μέσα στο 2021, παρά την ανάκαμψη στην οποία προσδοκούν. Συνολικά προβλέπεται πως θα φθάσουν τα 700 δισ. ευρώ ή στο 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Τελευταία φορά που τα δημοσιονομικά ελλείμματα έφθασαν σε τόσο υψηλά επίπεδα ήταν αρχές του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το συνολικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη έφθασε το 6,6% του ΑΕΠ. Οι Financial Times, αλλά και αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εξηγούν πως αυτός ο εκτροχιασμός των προϋπολογισμών από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης δεν ανησυχεί τους επενδυτές. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ελλάδας να έχει οδηγηθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να δανειστούν για να διατηρήσουν σε ετοιμότητα τα συστήματα υγείας και να αμβλύνουν όσο είναι δυνατό τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων του Covid-19. Παρά το μεγάλο μέγεθος της ύφεσης μέσα στο 2020 και τον προβληματισμό που επικρατεί για τις διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Οι προοπτικές ανάκαμψης μέσα στο 2021 επιδεινώνονται όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού σε νέα υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα