Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2007 16:02

Τις νέες κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) παρουσιάζει το ΥΠΑΝ σε επιστολή που απεστάλη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις Τράπεζες, τα Επιμελητήρια και στους συλλογικούς επαγγελματικούς Φορείς των επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνεται, καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ είναι:

Τα επιχειρηματικά κεφάλαια (Venture Capital), που μπορούν να παρέχουν κεφάλαια στις ΜμΕ ιδιαίτερα στις νέες με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης και κερδοφορίας. Όπως σημειώνεται, τα Ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων χρειάζονται ένα ευνοϊκό και σταθερό περιβάλλον για να λειτουργούν. Θα πρέπει να εξαλειφθούν τα εμπόδια κανονιστικού και φορολογικού χαρακτήρα στις επενδύσεις αυτών των Ταμείων, και να διευκολύνονται οι διασυνοριακές τους επενδύσεις.

Τα μικροδάνεια (Microcredits) που στοχεύουν στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, κυρίως με τη διευκόλυνση πρόσβασης στη χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, νέων ή υφισταμένων, καθώς και των αυτοαπασχολουμένων. Τα κράτη-μέλη -επισημαίνεται- θα πρέπει να έχουν μια νομοθεσία που να διευκολύνει την παροχή μικροδανείων.

Υβριδικές μορφές χρηματοδότησης (Mezzanine finance) που συνδυάζουν τα δάνεια με τα συμμετοχικά κεφάλαια, που όπως αναφέρεται, μπορούν να είναι ένας συμπληρωματικός τρόπος χρηματοδότησης για την ίδρυση, την ανάπτυξη ή τη μεταβίβαση των ΜμΕ, την εισαγωγή καινοτομίας.

Τιτλοποίηση δανείων (Securitisation of loans) ούτως ώστε οι Τράπεζες να διαθέτουν πρόσθετα κεφάλαια για τη παροχή δανείων στις ΜμΕ.

Με την ευκαιρία, σημειώνεται στην επιστολή ότι άρχισε η εφαρμογή της νέας φάσης του αναπτυξιακού νόμου στον οποίο μπορούν να ενταχθούν και επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση, την επέκταση, και τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ, με αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης. Στη νέα του μορφή, ο αναπτυξιακός νόμος έχει εισαγάγει σημαντικές βελτιώσεις υπέρ των ΜΜΕ. Ειδικότερα:

• Για τις πολύ μικρές και μικρές μεταποιητικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις ενισχύονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια υφισταμένων επιχειρήσεων για τις οποίες έχει παρέλθει τριετία αντί για πενταετία από τη σύστασή τους και με ελάχιστο κόστος επένδυσης 1.500.000 ευρώ αντί 3.000.000 ευρώ.

• Μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται για πρώτη φορά η ενίσχυση της ίδρυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων καθώς και η ενίσχυση λειτουργικών δαπανών τους που έχουν ιδρυθεί την τελευταία πενταετία.

• Για όλα τα επενδυτικά σχέδια που εκτελούνται από ΜμΕ το επί πλέον ποσοστό επιχορήγησης δύναται να ανέρχεται στις μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και το 10% και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι και το 20%.

• Για μικρές επιχειρήσεις επιτρέπεται η αγορά γηπέδων έως 10% της επένδυσης.

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των ΜΜΕ, προβλέπονται ενισχύσεις στα πλαίσια του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα, 2007-2013, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων ενίσχυσης των ΜΜΕ.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζονται κάλυψη μέρους της ιδιωτικής συμμετοχής, η χρηματοδότηση της οποίας, υπό όρους και προϋποθέσεις, μπορεί να αναληφθεί από το τραπεζικό σύστημα.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται η από διετίας λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με αντικείμενο την διευκόλυνση της πρόσβασης των εν λόγω επιχειρήσεων στην αγορά κεφαλαίων, για την προώθηση του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και την εισαγωγή καινοτομιών στην οργάνωση και λειτουργία τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα