ΟΠΕΚ+: Συνεδρίαση υπό τη σκιά της εξασθενημένης ζήτησης του πετρελαίου

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 11:38
UPD:11:44
REUTERS/Dado Ruvic

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα ο ΟΠΕΚ και οι χώρες σύμμαχοί του που απαρτίζουν τη συμμαχία ΟΠΕΚ+, για να συζητήσουν τις προοπτικές της εξασθενημένης ζήτησης, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού μαίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και ταυτόχρονα η Λιβύη αυξάνει την ημερήσια παραγωγής της.

Ωστόσο όπως αναφέρουν στο Reuters πηγές μέσα από τον ΟΠΕΚ+, είναι απίθανο η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης να προτείνει άμεση δράση.

Η συμμαχία έχει μειώσει την ημερήσια παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017, στις προσπάθειες εξισορρόπησης της αγοράς, στήριξης των τιμών και μείωση των αποθεμάτων.

Επί του παρόντος οι ημερήσιες περικοπές ανέρχονται στα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), από 9,7 εκατ. bpd προηγουμένως, ενώ από τον Ιανουάριο έχει αποφασισθεί οι περικοπές να μειωθούν περαιτέρω κατά 2,2 εκατ. bpd.

Οι αναλυτές στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, εκτιμούν ότι μια πτωτική προοπτική της ζήτησης θα μπορούσε να ωθήσει τον ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει οποιαδήποτε χαλάρωση των περικοπών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία ωστόσο έχουν δηλώσει ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους όπως έχει προγραμματιστεί.

Η ομάδα θα συναντηθεί ξανά στις 30 Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί του ΟΠΕΚ + την περασμένη εβδομάδα συζήτησαν τους κινδύνους της συνεχιζόμενης αύξησης της προσφοράς το 2021, σε περίπτωση παρατεταμένου και σοβαρού δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η ζήτηση εξακολουθεί να παρουσιάζεται αναιμική», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχαμάντ Μπαρκίντο την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα