Θετική πορεία για 5η συνεδρίαση

Παραμένουν οι ανησυχίες για τη subprime αγορά
Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2007 00:01

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος παρέμειναν, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενώ στη Wall Street οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης «στο κόκκινο», καθώς οι ανησυχίες για ευρύτερες συνέπειες από την κρίση στη subprime αγορά παραμένουν στο προσκήνιο.

Τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων, το κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν ιδιαίτερα θετικό, χάρη στην είδηση για τη διάσωση της Countrywide.

Ο πιστωτικός όμιλος στεγαστικών δανείων είχε βρεθεί μία ανάσα πριν από τη χρεοκοπία, λόγω της κρίσης στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου, η Βank of America ωστόσο προσέφερε σανίδα σωτηρίας με ένεση ρευστότητας ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η κίνηση πυροδότησε μάλιστα και σενάρια για επικείμενη εξαγορά της Countrywide από την τράπεζα και μαζί με αυτά και την άνοδο των δεικτών.

Τα κέρδη των πρώτων ωρών ωστόσο εξανεμίστηκαν, μετά το καμπανάκι κινδύνου που έκρουσε ο διευθύνων σύμβουλος της Countrywide, Αγκελο Μοζίλο. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη υπογράμμισε ότι η αγορά κατοικιών δεν παρουσιάζει ενδείξεις βελτίωσης και ενδέχεται να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις στάθηκαν αρκετές να ρίξουν σε αρνητικό έδαφος (αν και με οριακές απώλειες) τους δείκτες. Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,35%, ο Νasdaq ήταν στο -0,38% και ο S&P 500 στο -0,18%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές είχαν για ακόμη μία ημέρα οριακά κέρδη, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε νέες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Πρωταγωνιστικό ρόλο και στη χθεσινή συνεδρίαση διαδραμάτισαν οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, όπως οι HBOS και Northern Rock.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,01%, στις 6.196,9 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη 0,09%. Στο +0,15% έκλεισε ο DAX 30 στη Φραγκφούρτη.

Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,61%, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα