Πολυεθνικό ψηφιακό hub καθίσταται η Ελλάδα με επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με επενδύσεις 1 δισ. για μονάδες καινοτομίας και Data Centers - Κεφάλαια 1
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 19:52
UPD:19:52

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των τεχνολογικών υποδομών που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν βασικά κίνητρα για την ενίσχυση της παρουσίας των τεχνολογικών εταιρειών και των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν.

Η ένταξη της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου στο ευρύτερο δίκτυο των ψηφιακών δεδομένων των πολυεθνικών εταιρειών ανεβάζει τον πήχη των υποχρεώσεων της χώρας μας αλλά και των προσδοκιών για την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας που παράγει η τεχνολογία. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η αγορά παροχής outsourcing υπηρεσιών διαχείρισης και φύλαξης δεδομένων στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και η αύξηση της αξίας αυτής της αγοράς υπολογίζεται ότι φτάνει το 20% έως και το 30%. Από τη μια πλευρά η στρατηγική των επιχειρήσεων για μείωση των επενδύσεών τους σε τεχνολογία και από την άλλη η αύξηση της κινητικότητας, της χρήσης των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων, της χρήσης των υπηρεσιών cloud, η υπερ-ψηφιοποίηση αλλά και η διεθνοποίηση αναμένεται να δώσουν ώθηση στη ζήτηση των outsourcing υπηρεσιών. Οι ειδικοί μιλούν για κατακλυσμό δεδομένων. Αντίστοιχα και στον τομέα των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων, τα λεγόμενα Apps αποτελούν μια αγορά 10 δισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία διπλασιάζεται από χρονιά σε χρονιά. Ωστόσο υπάρχουν και κοινωνικοί λόγοι που οδηγούν στις τεράστιες ανατροπές στον κόσμο της τεχνολογίας και κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις ελκυστικές. Η γενιά των millenials έρχεται να καταλάβει τις θέσεις της προηγούμενης γενιάς και η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει τη μετάβαση στην υπερψηφιοποίηση. Είναι η γενιά που θα υλοποιήσει το Internet of Everything, μετατοπίζοντας τα σημερινά όρια των τεχνολογικών υποδομών.

Τις ανάγκες πρωτίστως του δημόσιου τομέα αλλά και των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους προβλέπεται ότι θα καλύψει το νέο data center που ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει στην Ελλάδα η Microsoft. H Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκπαιδεύσει στις ψηφιακές δεξιότητες ένα ανθρώπινο δυναμικό 100.000 πολιτών μέχρι το 2025. Το σύνολο της επένδυσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα γίνεται η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, ο ΟΤΕ και η Vodafone, στο πλαίσιο της ανάπτυξής τους, έχουν υλοποιήσει ή σχεδιάζουν επενδύσεις όπως είναι, μεταξύ άλλων, το υπερσύγχρονο Data Center του ομίλου της Coca-Cola (Coca-Cola HBC), επένδυση ύψους 43 εκατ. ευρώ, και η κατασκευή και πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη και ενός δεύτερου, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα, επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ. Τα προαναφερόμενα υποθαλάσσια καλώδια είναι μέρος του επενδυτικού προγράμματος της Vodafone. Ο ΟΤΕ κατασκεύασε ένα από τα μεγαλύτερα Data Center, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες επιχειρησιακής λειτουργίας της Coca-Cola για τις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο της ανάπτυξής του, επίσης, ο ΟΤΕ σχεδιάζει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου Data Center στην περιοχή της Νεμέας, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σε ιδιόκτητη έκταση, προϋπολογισμού 10,070 εκατ. ευρώ.

To 2020, χρονιά πανδημίας, θα μπορούσε παράλληλα να θεωρηθεί ως χρονιά αφετηρία της υλοποίησης αυτής της στρατηγικής για τη χώρα μας. Το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Cisco, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι, εντάσσεται σε άλλες 14 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Πρόκειται για επένδυση 12 εκατ. ευρώ και στόχος του κέντρου είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως: ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας κ.ά., όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην υλοποίηση επένδυσης για το 1ο και το μοναδικό στην Ευρώπη από τα Διεθνή Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων προχωρά στη Θεσσαλονίκη η Pfizer. Το κέντρο θα παράγει τεχνογνωσία, που θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο και θα είναι σε θέση να ξεκινήσει η λειτουργία του, με περίπου 40-50 εργαζόμενους, ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί με την ολοκλήρωση της στελέχωσής του εντός του 2021.

«Τα Data Centers είναι η βιομηχανία των δεδομένων και το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες του χώρου βλέπουν την Ελλάδα ως χώρα εγκατάστασης των δεδομένων τους ευνοεί την ανάπτυξη αυτής της αγοράς», τονίζουν στελέχη του χώρου.

Στα Ιωάννινα έχει θέσει σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2019 -και τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια τον Ιανουάριο του 2020- Κέντρο (Hub) Έρευνας και Τεχνολογίας η γερμανική TeamViewer, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες πληροφορικής και κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης. Η διοίκηση της TeamViewer δεν έχει γνωστοποιήσει το ύψος της επένδυσης στα Ιωάννινα, πάντως έχει δηλώσει πως η αρχική επένδυση ανέρχεται σε επταψήφιο ποσό σε ευρώ. Σύμφωνα, δε, με το ηγετικό στέλεχος της TeamViewer, Philipp Deutscher, η εταιρεία έχει μακροχρόνιο πλάνο για το κέντρο στα Ιωάννινα. «Τα Ιωάννινα είναι πηγή αποφοίτων μηχανικών και στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ταλέντα από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στον χώρο της καινοτομίας, αφού θέλουμε να επεκτείνουμε τις λύσεις μας σε πολλούς περισσότερους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τελετή των εγκαινίων, που τελέστηκαν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση. Το Κέντρο φιλοξενεί νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και ενισχύει τις ικανότητες της εταιρείας στον τομέα της μηχανικής. Η υπάρχουσα ομάδα αναμένεται να αριθμεί 50 developers μέχρι το τέλος του 2020, ενώ το πλάνο είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να φθάσει τους 200 μέσα στα επόμενα χρόνια. Η TeamViewer ιδρύθηκε το 2005 στο Goppingen στη Γερμανία, απασχολεί πάνω από 800 άτομα σε γραφεία στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, τα έσοδα της κυμαίνονται στο επίπεδο των 380 εκατ. ευρώ και είναι από πέρυσι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του 2019 στην Ευρώπη. Σημειωτέον, επίσης, ότι τα Ιωάννινα πρότεινε στην TeamViewer, μία άλλη γερμανική εταιρεία, η P&I. Οι δύο εταιρείες έχουν τον ίδιο μέτοχο, το fund Permira, και η P&I διατηρεί επίσης Κέντρο Έρευνας και ανάπτυξης στα Ιωάννινα από το 2017, με προοπτική να φθάσει και αυτή τους 200 εργαζόμενους στα επόμενα χρόνια.

Σε επενδυτικό εργαλείο, μετατρέποντάς την σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών που φιλοδοξούν να κατακτήσουν τις αγορές της Λατινικής Αμερικής, έχει μετατρέψει την Beat ο γερμανικός κολοσσός της Daimler, του ομίλου Μercedes Βenz, υλοποιώντας μια ιδιωτική επένδυση που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Με τον νέο γύρο χρηματοδότησης, οι Γερμανοί επενδύουν μαζί με το τίμημα της εξαγοράς από τον Νίκο Δρανδάκη, ιδρυτή της Βeat, πάνω από 210 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία αναβαθμίζεται σε κέντρο στρατηγικής ανάπτυξης -υπό την ονομασία «The Orbit»- για τον δαιδαλώδη επιχειρηματικό όμιλο. Το κέντρο έρευνας και καινοτομίας αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, Machine Learning και Big Data, με βασικό στόχο να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων της νέας επένδυσης επικεντρώνεται στην Ελλάδα και ένα άλλο κομμάτι στην αγορά της Λατινικής Αμερικής. Ως γνωστόν, η Beat δραστηριοποιείται ήδη στη Λίμα του Περού, το Σαντιάγκο της Χιλής, την Μπογκοτά της Κολομβίας και στο Μεξικό. Η εταιρεία και το κέντρο καινοτομίας ετοιμάζονται να αναπτύξουν εφαρμογές σε όλο το πλέγμα του κλάδου των υπηρεσιών στις μετακινήσεις. Μεταξύ αυτών το ride sharing, οι πολυτελείς μετακινήσεις αλλά και την μίσθωση ηλεκτρικών scooter, η οποία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στις ΗΠΑ και βέβαια τα αυτόνομα οχήματα. Στόχος του «The Orbit» είναι να γίνει ένα ευρύτερο κέντρο καινοτομίας στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, για αυτό στο κτήριο γραφείων στην Λεωφόρο Κηφισίας διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις και σεμινάρια για τον χώρο της τεχνολογίας και των startups. Επίσης κάποιος χώρος μισθώνεται σε startuppers.

Tα θεμέλια της επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας για την κατασκευή του τέταρτου data center στην Ελλάδα είχε βάλει στις αρχές του 2020 η Sparkle. Η Sparkle, που ανήκει στον Όμιλο TIM, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2001 και προσφέρει μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες της μέσω τριών ιδιόκτητων Κέντρων Δεδομένων, συνολικής έκτασης 8.000 τ.μ. και ισχύος 6 ΜW.

Τη λειτουργία νέου κόμβου διασύνδεσης (SEECIX powered byDE-SIX), που βρίσκεται στο data center campus της Lamda Hellix στην Αθήνα, εγκαινίασε πρόσφατα η εταιρεία. Ο νέος ψηφιακός κόμβος ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Lamda Hellix και της DE-CIX International εξυπηρετεί την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, επεκτείνοντας το υπάρχον δίκτυο του DE-CIX στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα, στη Λισαβόνα, Μαδρίτη, Μασσαλία, το Παλέρμο και την Κωνσταντινούπολη, λειτουργώντας ως πύλη διασύνδεσης μεταξύ της ΝΑ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας. Το SEECIX βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του διεθνούς cloud, παρέχοντας μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με το DE-CIX υψηλής ποιότητας και διαθεσιμότητας υπηρεσίες διασύνδεσης με περισσότερους από 50 μεγάλους παρόχους cloud. Η επένδυση θεωρείται αρκετά μεγάλη. Η Lamda Hellix διαθέτει ήδη δύο data centers στην Αθήνα. Οι δαπάνες για τη δημιουργία αυτών των δύο data centers ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ. Η αξία των επενδύσεων της Lamda Hellix σε Ελλάδα και εξωτερικό από το 2002 μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ. Και οι προβλεπόμενες επενδύσεις μέχρι το 2020 θα είναι επιπλέον 20 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των επενδύσεων φτάνουν συνολικά τα 46 εκατ. ευρώ.

Στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη προχώρησε η Profile Software. Η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης χρηματοοικονομικού λογισμικού δημιούργησε την «Profile Technologies SA», που θα λειτουργεί ως κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη, με ποσό επένδυσης που προϋπολογίζεται σε 5 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Η νέα εταιρεία διαθέτει φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο με σκοπό να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

«Σήμα» ανάπτυξης παρέχει το 5G

Στις τηλεπικοινωνίες η υλοποίηση του 5G κινητοποιεί επενδύσεις στις υποδομές από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind, που στην πενταετία εκτιμώνται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης υπηρεσιών 5G θα συμβάλει και η δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου «Φαιστός» με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει καινοτόμες εφαρμογές και θα προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα