Από την έντυπη έκδοση
Με τρεις ταχύτητες θα τρέχει έως το τέλος του έτους το προστατευτικό πλαίσιο για τις απολύσεις, ανάλογα με τα ειδικά μέτρα στα οποία εντάσσονται οι επιχειρήσεις. Κομβικό ρόλο στην ανάσχεση των απολύσεων παίζουν εδώ και μήνες, από την αρχή της πανδημίας, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, ενώ σχετικά περιορισμένη είναι μέχρι στιγμής η συνεισφορά του μηχανισμού «Συν-Εργασία». Ειδικές μέριμνες ισχύουν για τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές, που εντάσσονται στον μηχανισμό.
Αν και η ανεργία έπεσε τον περασμένο Ιούλιο κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 16,8% έναντι 18% τον Ιούνιο και το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» μέτρησε 35.878 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αγωνία κορυφώνεται για τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου και κυρίως για τον χειμώνα. Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος έχουν δημιουργηθεί στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 133.361 λιγότερες θέσεις εργασίας από το 2019, ενώ η κινητικότητα στην αγορά εργασίας είναι ελάχιστη: στο 9μηνο οι προσλήψεις είναι 596.254 λιγότερες από πέρυσι και οι απολύσεις, παραιτήσεις και λήξεις συμβάσεων 462.893 λιγότερες από πέρυσι.
Σε αυτό το περιβάλλον, κι ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού απειλεί με σοβαρές συνέπειες την κατανάλωση και την οικονομία, το πλέγμα των ειδικών μέτρων που έχει τεθεί σε εφαρμογή παίζει σημαίνοντα ρόλο στη μητέρα των μαχών, που δεν είναι άλλη από την ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε χθες πως το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα συνεχιστεί κανονικά ως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Η επέκταση ισχύος του μηχανισμού έως το τέλος του έτους (αρχικά η ισχύς του έφτανε έως 15/10) έχει ψηφιστεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά με νέα διάταξη νόμου επεκτείνεται και το σκέλος της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, για το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Συνεπώς ο μηχανισμός θα επιδοτεί έως 31 Δεκεμβρίου το 60% του μισθού, όπως επίσης και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τον χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται.
Ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» καλύπτει… αλά καρτ τους μισθωτούς, ανάλογα με το κορονο-μέτρο στο οποίο είναι ενταγμένη η επιχείρηση.
1. Αναστολές συμβάσεων
Βασικό μέτρο κατά των απολύσεων είναι οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας, που έχουν επεκταθεί και για τον Οκτώβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης προστατεύονται κατά τη διάρκεια της αναστολής και για 30 ημέρες μετά. Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους τους στην ίδια επιχείρηση που δεν βρίσκονται σε αναστολή. Με το σημερινό πλαίσιο η προστασία ισχύει σε κάθε περίπτωση μέχρι 30 Νοεμβρίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν σκέψεις και για νέα παράταση των αναστολών τον Νοέμβριο ή και τον Δεκέμβριο, ώστε η προστασία να φτάσει έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίζεται σταδιακά, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
2. Μηχανισμός «Συν-Εργασία»
Η δεύτερη ταχύτητα προστασίας αφορά εργαζομένους που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται οι ίδιοι για το χρονικό διάστημα που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, όχι όμως οι υπόλοιποι μισθωτοί της ίδιας επιχείρησης. Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.
3. Εργαζόμενοι στις αερομεταφορές
Ειδικές νομοθετικές προβλέψεις ισχύουν για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών, εφόσον:
* η επιχείρηση εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» και
* επιδοτείται κατά 100% για τις εργοδοτικές εισφορές για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου.
Εφόσον συντρέχουν ταυτόχρονα οι δύο αυτές προϋποθέσεις, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη.