ΗΠΑ: Πρόταση να ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» η κινεζική Ant Group

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 10:34
UPD:10:36
REUTERS/Shu Zhang

Πρόταση στην κυβέρνηση Τραμπ για την προσθήκη της κινεζικής Ant Group στη μαύρη λίστα των εταιρειών οι οποίες δεν μπορούν να συναλλάσσονται με αμερικανικές εταιρείες, υπέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με αυτό το θέμα.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο πριν η θυγατρική της Alibaba, πραγματοποιήσει την διπλή Αρχική Δημόσια Προσφορά της σε Χονγκ Κονγκ και Σανγκάη.

Δεν έχει καταστεί σαφές πότε οι αμερικανικές αρχές θα εξετάσουν το ζήτημα εάν θα προσθέσουν την εταιρεία στη λεγόμενη Λίστα Οντοτήτων.

Η πρόταση αυτή θεωρείται ως μήνυμα από τις αμερικανικές αρχές να αποτρέψουν τους Αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην ΙΡΟ, η οποία θα μπορούσε να της αποφέρει έως και 35 δισ. δολάρια.

Ενώ η εφαρμογή πληρωμής Alipay δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη στους χρήστες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ant, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ φοβούνται ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα σε μελλοντικούς Αμερικανούς χρήστες.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) μπλόκαρε την προσφορά ύψους 1,2 δισ. δολαρίων της Ant για να αγοράσει την εταιρεία μεταφοράς χρημάτων Moneygram το 2018, επικαλούμενη κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

Η κινεζική εταιρεία, αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο σε πρόσφατη δήλωσή της στο Reuters, τόνισε ότι μόνο το 5% των δραστηριοτήτων της εταιρείας βρίσκεται εκτός Κίνας.

Η λίστα οντοτήτων, η οποία καθιστά δυσκολότερο για τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν είδη υψηλής τεχνολογίας, έχει γίνει το εργαλείο επιλογής για την κυβέρνηση Τραμπ να τιμωρεί τις κινεζικές εταιρείες, αν και ο αντίκτυπός της στον πραγματικό κόσμο είναι μερικές φορές αμφισβητήσιμος.

Ενώ ο περιορισμός της πρόσβασης στην αμερικανική τεχνολογία προκαλεί πλήγμα σε εταιρείες όπως ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Huawei, που προστέθηκε στη λίστα τον Μάιο του 2019, η προσθήκη στη λίστα μιας εταιρεία fintech όπως η Ant, είναι πιθανό να είναι συμβολική και δεν εμποδίζει τους Αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην εταιρεία.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα