Κάπλαν (Fed): Περισσότερη στήριξη στις μητέρες και στις μειονότητες για την καταπολέμηση της ανεργίας

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 08:50
UPD:08:51
REUTERS/EDGARD GARRIDO

Οι γυναίκες και οι μειονότητες, που έχουν χάσει τις δουλειές τους από την πανδημία, θα χρειαστούν βοήθεια για να επιστρέψουν σε αυτές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας μετατοπίζεται σε κλάδους που εξαρτώνται λιγότερο από τη φυσική παρουσία των εργαζομένων, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν.

Οι άνθρωποι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση θα χρειαστούν εκπαίδευση, μεγαλύτερη πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών και σε άλλους πόρους για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, δήλωσε ο Κάπλαν κατά τη διάρκεια εικονικής συζήτησης που διοργανώθηκε από την Fed του Ντάλας. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να επαναφέρουμε τις ομάδες που έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία στην αγορά εργασίας», ανέφερε.

Οι γυναίκες με πτυχίο λυκείου ή λιγότερη εκπαίδευση βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ότι οι άνδρες, λόγω των προβλημάτων στην πρόσβαση στην παιδική φροντίδα, τόνισε, προσθέτοντας ότι πολλά νοικοκυριά χρειάζεται να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες.

Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έχει επιβραδύνει και περισσότεροι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μακροχρόνια ανεργία.

Οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να επενδύσουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, δύο θέματα ζωτικής σημασίας για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές, συμπλήρωσε.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους μπορεί να μην διαθέτουν μια επιχείρηση», είπε, σε αντίθεση με εκείνους με πανεπιστημιακές σπουδές, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να απασχοληθούν σε θέσεις που τους επιτρέπουν να εργάζονται από απόσταση.

Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 2,5% το 2020 και πιθανόν να αναπτυχθεί το επόμενο έτος κατά περίπου 3,5%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Κάπλαν. Αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ολοκληρώσει το 2020 με ένα ποσοστό μεταξύ 7% με 7,5%, κάτω από το τρέχον ποσοστό του 7,9%. Το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να μην υποχωρήσει ξανά κάτω από το 4% έως το 2023, πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα