Πότε εκδίδονται και πώς αμφισβητούνται τα «έκτακτα» εκκαθαριστικά

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις πρόσθετες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 22:03
UPD:22:03
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Προθεσμία τριάντα ημερών, αρχής γενομένης από την ημέρα κοινοποίησης της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος μετά την αξιοποίηση των διαθέσιμων στοιχείων από τη φορολογική διοίκηση, έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της εν λόγω πράξης προσδιορισμού του φόρου.

Επισημαίνεται ότι η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου (παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 του ν. 4174/2013) ή τα «έκτακτα εκκαθαριστικά σημειώματα» εκδίδονται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση. Δηλαδή η φορολογική νομοθεσία προβλέπει πως ο φόρος επιβάλλεται μεν με βάση τη δήλωση του φορολογούμενου, αλλά μπορεί να μεταβληθεί και να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό εάν η εφορία ανακαλύψει πρόσθετα στοιχεία που δεν δηλώθηκαν ή ζητήσει από τον φορολογούμενο να τα προσκομίσει στην οικεία ΔΟΥ.

Επίσης, εάν η φορολογική διοίκηση προσδιορίσει τον φόρο ολικά ή μερικά, με βάση διαφορετικά στοιχεία από αυτά που περιέχονται σε φορολογική δήλωση του φορολογούμενου, οφείλει να αναφέρει ειδικά τα στοιχεία αυτά στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός του φόρου.

Τα ανωτέρω γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. Ε.2162/14.10.2020 εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ).

Α.Έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου έπειτα από αξιοποίηση διαθέσιμων πληροφοριών.

1. Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται βάσει στοιχείων, τα οποία είτε έχουν παρασχεθεί από τον ίδιο τον φορολογούμενο σε δήλωσή του είτε έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση. Ειδικότερα, σε περίπτωση που από στοιχεία που διαθέτει η φορολογική διοίκηση, προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (ήτοι ενδεικτικά: εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.), που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα