Καζακστάν: Αναστέλλει την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Κασαγκάν

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2007 13:23

Στην αναστολή των εργασιών της ιταλικής εταιρίας Eni SpA, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα πετρελαίου Κασαγκάν, για τρεις μήνες, ανακοίνωσε πως προχωρά η κυβέρνηση του Καζακστάν, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μακρά αντιδικία μεταξύ της ENI και της κυβέρνησης του Καζακστάν, η οποία κατηγορεί την ιταλική πολυεθνική για καθυστέρηση της έναρξης της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, ενώ παράλληλα επικρίνει την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους για την εκμετάλλευσή του, που έχει εκτιναχθεί, για το σύνολο των 40 χρόνων στα οποία εκτιμάται ότι είναι η μέγιστη διάρκεια απόδοσής του, στα 136 δισ. δολάρια.

Την εκμετάλλευση του Κασαγκάν έχει αναλάβει η ENI, μέσω της κοινοπραξίας Agip KSO, στην οποία κύριοι μέτοχοι είναι οι εταιρίες Eni, Total, Shell και ExxonMobil με ποσοστό 18,52% έκαστη. Συμμετέχει επίσης σε ποσοστό 9,26% η ConocoPhillips καθώς και η ιαπωνική Inpex και η καζακική KazMunaiGas σε ποσοστό 8,33% η κάθε μία.

Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα του Κασαγκάν, το οποίο θεωρείται ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαϊκού κοιτάσματος στον πλανήτη τα τελευταία 30 χρόνια, εκτιμάται πως ανέρχονται σε 7 με 9 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ τα γεωλογικά αποθέματα του κοιτάσματος υπολογίζονται σε 38 δισ. βαρέλια πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα