ΕΕ: Επιμένει για αυστηρούς κανόνες στην εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 09:45
UPD:09:52
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Σε αυστηρούς κανόνες για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, θα επιμείνουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τη συνθήκη για το Brexit, έδειξε ότι η δέσμευση της Βρετανίας δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Διπλωμάτες της Ε.Ε. ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής θα ζητήσουν από τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, να διασφαλίσει ότι οι «ισότιμες συνθήκες» εγγυήσεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση τις βρετανικές, θα υποστηρίζονται από το δικαίωμα των Βρυξελλών να προχωρήσουν σε άμεσα αντίποινα, σε περίπτωση που η Βρετανία παραβιάσει τις δεσμεύσεις της, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT.

Η Γαλλία και άλλες χώρες της Ε.Ε., θα επαναλάβουν τη θέση τους να διατηρήσουν τα δικαιώματα ποσοστώσεων στα βρετανικά ύδατα, αφήνοντας στον Μπαρνιέ ελάχιστο χώρο να παρεκκλίνει από τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Ε.Ε. θέλει να διασφαλίσει τα δικαιώματα αλίευσης στα βρετανικά ύδατα, ένα σημαντικό ζήτημα για τη Γαλλία, όπου οι παράκτιες αλιευτικές κοινότητες ασκούν πολιτική επιρροή. Η Βρετανία θέλει μια συμφωνία περισσότερο όπως αυτή με τη Νορβηγία, που δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε. και με την οποία ορίζονται ποσοστώσεις κάθε χρόνο.

Ο Τζόνσον έχει ορίσει ως προθεσμία για τη συμφωνία τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 15 Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε, ότι ο Μπαρνιέ θέλει μερικές ακόμη παραχωρήσεις από τη Βρετανία, πριν εισέλθει στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία.

Ο Τζόνσον δήλωσε χθες Κυριακή στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit με την Ε.Ε. τις προσεχείς ημέρες, ούτως ώστε να γεφυρωθεί το «σημαντικό χάσμα», ιδίως στα θέματα της αλιείας και των ίσων όρων ανταγωνισμού, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο Τζόνσον επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «ενώ η επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης έτοιμο να τερματίσει τη μεταβατική περίοδο, με όρους όπως στην περίπτωση της Αυστραλίας».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα