Δύο ρεύματα στον Ατλαντικό

Εξασθένησαν οι ανησυχίες στην Αμερική
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007 00:01
UPD:01:21

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση στη μεγαλύτερη αλληλουχία κερδών των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς εξασθένησαν οι ανησυχίες ότι οι ζημιές στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Wall Street, καθώς η κίνηση της Lehman Brothers να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της Countrywide προβλημάτισε τους επενδυτές, οι οποίοι αναδίπλωσαν προσδοκίες για μείωση του βασικού επιτοκίου από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η DaimlerChrysler, μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Royal Philips Electronics και η BNP Paribas ηγήθηκαν της ανόδου. Η Boliden, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας χαλκού στην Ευρώπη, σημείωσε σημαντικά κέρδη μετά και την ενίσχυση της τιμής του χαλκού.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της ThyssenKrupp, στον απόηχο της είδησης για την προσφορά εξαγοράς της Stelco στο Καναδά για 1,1 δισ. ευρώ από την αμερικανική Steel.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,1%, στις 1.516,34 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,38%, στις 5.590,54 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,28%, στις 7.485,99 μονάδες. Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν σε 11 από τις 17 δυτικοευρωπαϊκές χώρες, καθώς το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1%, στις 370,89 μονάδες.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη Standard & Poor's 500, καθώς η Lehman σημείωσε ότι τα κέρδη της Countrywide, της μεγαλύτερης εταιρείας χορήγησης ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης, θα είναι «εξαιρετικά αδύναμα».

Δυσοίωνα ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ που αποτυπώνουν τη συνέχιση της ύφεσης που πλήττει την αμερικανική αγορά ακινήτων.

Ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,32%, στις 16.301,39 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα