Ανάσα ζωής σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, των οποίων οι δραστηριότητες επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης προσφέρει η Περιφέρεια Αττικής, διαθέτοντας για τη στήριξη τους 200 εκατ. ευρώ μέσω ειδικού Προγράμματος του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020).
Το γεγονός χαιρέτησε με ενθουσιασμό ο επιχειρηματικός κλάδος και τα συλλογικά του όργανα, εκπρόσωποι των οποίων κάνουν λόγο για «ένεση ρευστότητας» και «ανάχωμα» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στις συναντήσεις τους, δε με τον περιφερειάρχη εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τη συγκεκριμένη μέριμνα και συναποφασίζουν νέα προγράμματα για την τόνωση της δραστηριότητας τους.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με αφορμή τη δράση, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη επιχειρηματική ομάδα που αποτελεί και την «ραχοκοκαλιά της οικονομίας δίνοντας δουλειά και εισόδημα σε χιλιάδες συμπολίτες μας», όπως επισημαίνει δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι μια από τις δράσεις τις οποίες η Περιφέρεια Αττικής φρόντισε να δημιουργήσει και να χρηματοδοτήσει προκειμένου με αυτήν την επιδοματική ενίσχυση να βοηθηθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις επ’ αφορμή της πανδημίας. Τα ποσά αναλογούν από 5000 - 50.000 ευρώ και αποσκοπούν να δώσουν οξυγόνο για να στηριχθούν και διατηρηθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις των εργαζομένων.
Η επιλογή είναι εύκολη, διευκρινίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr/mis από 12 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου 2020 ενώ σχετικές πληροφορίες παρέχονται στο site της Περιφέρειας και το στο e-mail [email protected].
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ίδιου χρηματοδοτικού εργαλείου για τον σκοπό αυτό ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την υλοποίηση δύο ακόμη παρόμοιων προγραμμάτων που θα δημοσιοποιηθούν σύντομα και αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τον Πολιτισμό (Θέατρα, σινεμά, μουσικές σκηνές κλπ) καθώς και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σημαντικά από φυσικά φαινόμενα σε τέσσερις περιοχές της Αττικής.
Εξάλλου όπως ενημέρωσε και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη σε πρόσφατη συνάντηση τους, σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και τόνωση του εμπορικού κέντρου ενώ θα δοθεί έμφαση στην τουριστική προβολή της Αττικής, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια.
Με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Καφούνης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τόσο για το νέο πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ, όσο και για τη συμβολή της Περιφέρειας στη λειτουργία των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο και τις Κυριακές. Αναφέρθηκε στο δυσμενές οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τις Μ&ΜΜΕ και πρότεινε η δημιουργία νέου περισσότερο διευρυμένου προγράμματος στήριξης των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας και ιδιαίτερα περιοχών που έχουν «πληγεί σε σημαντικό βαθμό λόγω έλλειψης τουριστικών ροών και απροθυμίας των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Πρόταση την οποία ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να εξετάσει σε συνάρτηση με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και σειράς άλλων παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής
Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας επικροτεί και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο ποίος αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Περιφέρειας. Τώρα που το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού υποχρεώνει τη λήψη ακόμα περισσότερων περιοριστικών μέτρων, η οποιαδήποτε ενίσχυση των επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει έστω και ένα μικρό ανάχωμα. Είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία και την κοινωνία να παραμείνουν ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα πόστα τους, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες που φέρνει η οικονομική ύφεση».
Επίσης ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκφράζει την ικανοποίηση του για την «άψογη συνεργασία» που είχε με τον περιφερειάρχη και την υιοθέτηση από πλευράς της Περιφέρεια μέρος των προτάσεων του Επιμελητηρίου, όπως η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με ποσό από 3.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Πρότεινε δε να την εφαρμόσει και η κυβέρνηση, παράλληλα με την επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης προκειμένου «χιλιάδες μικρομεσαίοι να ξεπεράσουν το σκόπελο της ύφεσης αυτή την κρίσιμη περίοδο», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ειδικότερα για τη δράση ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δημήτρης Δρόσης αναφέρει ότι θα χορηγηθούν ανεπιστρεπτεί κεφάλαια κίνησης σε χιλιάδες επιχειρήσεις με την υποχρέωση να διατηρηθούν για τρία τουλάχιστον έτη από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τον Ιούνιο του 2021. Υπογραμμίζει τη σαφήνεια των όρων, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις -του προσωρινού πλαισίου που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της covid-19 έχουν ήδη προσδιοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών και ότι είναι τρία τα βασικά κριτήρια: Ο αριθμός των εργαζομένων όπως έχει καταγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η απώλεια του εισοδήματος κατά το β΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 όπως προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και από το μέγεθος της βιωσιμότητας το οποίο συνάγεται από τον λόγο των κερδών προ φόρων του 1919 προς τον συνολικό τζίρο του ίδιου έτους, όπως έχει δηλωθεί στο Ε3.
Για το ζήτημα των κριτηρίων, τα οποία χαρακτηρίζει, «μη αντιπροσωπευτικά της κατάστασης» εκφράζει επιφυλάξεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας. Εκτιμά ότι «αδικείται» μεγάλο τμήμα του εμπορικού κλάδου σημειώνοντας ότι η περίοδος που επλήγησαν περισσότερο τα εμπορικά καταστήματα (δηλ. Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο) δεν ανταποκρίνεται στο β΄ τρίμηνο. Επίσης, σχολιάζοντας το πρώτο κριτήριο αναφέρει ότι «οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εταιρίες χωρίς εργαζόμενους ουσιαστικά αποκλείονται από το μέτρο καθώς ο δείκτης των εργαζομένων στην αναλογικότητα της ενίσχυσης είναι σχεδόν μηδενικός». Τονίζει ότι «στην μη επιστρεπτέα επιχορήγηση θα πρέπει να αποτρέψουμε την δημιουργία μιας αγοράς πολλών ταχυτήτων. Δεν πρέπει να αποκλείονται οι ευάλωτοι, από ένα τόσο θετικό μέτρο, γιατί θα βρεθούν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση από τη σημερινή, με κίνδυνο να συντριβούν από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και την παράταση της αβεβαιότητας», επισημαίνει ο ίδιος, διακρίνοντας «βιασύνη στην επιλογή των κριτηρίων ή επιβολή ευρωπαϊκών προδιαγραφών» που δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική εμπορική πραγματικότητα. Ωστόσο θεωρεί απόλυτα βέβαιο ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα ενίσχυσης για τις ΜΜΕ και ότι «θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για ουσιαστική στήριξη τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ