Κάπλαν (Fed): «Όχι» σε αύξηση της αγοράς ομολόγων και του ισολογισμού της Fed

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 10:50
UPD:14:05
REUTERS/EDGARD GARRIDO

Η Fed δεν χρειάζεται να επεκτείνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων για να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, υποστήριξε χθες Πέμπτη ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν, ενώ αντιθέτως σηματοδότησε την υποστήριξή του για μείωση του εν λόγω προγράμματος όταν εξασθενήσει η κρίση του κορωνοϊού.

«Θα ήμουν σκεπτικός για τα οφέλη αν κάναμε κάτι τέτοιο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Bloomberg. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά και προσπαθώντας να τα μειώσουμε περαιτέρω, σε συνδυασμό με τα ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων που η Fed αγοράζει ήδη κάθε μήνα, δεν θα έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία.

Ο Κάπλαν πρόσθεσε ότι «η αγορά ομολόγων πρέπει να μειωθεί όπως και η αύξηση του ισολογισμού της Fed πρέπει να μειωθεί», όταν η κρίση αρχίσει να υποχωρεί.

«Δεν νομίζω ότι είναι υγιές για τις αγορές να είναι εθισμένες ή υπερβολικά εξαρτημένες από την παρουσία της Fed, προκαλεί μεταβλητότητα», πρόσθεσε.

Η Fed έχει αγοράσει σχεδόν 3 τρισ. δολάρια σε ομόλογα από την αρχή της κρίσης, για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και να ενισχύσει την οικονομία και έχει δεσμευτεί από τον Ιούνιο να συνεχίσει να αγοράζει «τουλάχιστον» με τον τρέχοντα ρυθμό τους επόμενους μήνες. Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η τακτική αυτή σηματοδοτεί την επέκταση του ισολογισμού της Fed των 7,1 τρισ. δολαρίων, για να υποστηρίξει περαιτέρω την οικονομία.

Ο Κάπλαν είναι αντίθετος με την απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο, να διατηρήσει τα επιτόκια στο σημερινό σχεδόν μηδενικό επίπεδο έως ότου η οικονομία φτάσει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός αυξηθεί σε περίπου 2%, λέγοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να έχει περισσότερη ευελιξία.

Παράλληλα δήλωσε ότι αναμένει η οικονομία των ΗΠΑ να συρρικνωθεί περίπου 2,5% φέτος, μία από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μεταξύ των 17 αξιωματούχων της Fed.

Πηγή: Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα