Euronext: Συμφωνία εξαγοράς του χρηματιστηρίου του Μιλάνου αντί 4,33 δισ. ευρώ

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 10:25
UPD:13:29
REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Σε συμφωνία για την εξαγορά του χρηματιστηρίου του Μιλάνου από την εταιρεία που διαχειρίζεται αυτό του Λονδίνου (LSE) έναντι 4,33 δισ. ευρώ σε μετρητά, κατέληξε η γαλλική εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηριακών αγορών Euronext, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσίευσαν από κοινού σήμερα Παρασκευή οι 2 εταιρείες.

Η LSE ξεκίνησε αποκλειστικές συνομιλίες με την Euronext τον περασμένο μήνα, αφού η ιδιοκτήτρια του χρηματιστηρίου του Παρισιού προτιμήθηκε από τις Deutsche Boerse και την ελβετική SIX.

Η βρετανική εταιρεία προχωράει στην πώληση του ιταλικού χρηματιστηρίου ως μέρος των ρυθμιστικών διορθωτικών μέτρων, για να προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας παροχής δεδομένων Refinitiv αντί του ποσού των 27 δισ. δολαρίων, της οποίας το 45%  ανήκει στην Thomson Reuters, τη μητρική εταιρεία του Reuters.

Στην εξαγορά της Refinitiv η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει βέτο, δηλώνοντας επίσημα ότι θα εγκρίνει τη συμφωνία μόνο εάν πωληθεί ολόκληρο ή μέρος του Borsa Italiana.

«Πιστεύουμε ότι η πώληση του ομίλου Borsa Italiana θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού εντός της Ε.Ε.», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της LSE Ντέιβιντ Σουίμερ.

Η Euronext, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 7 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω έκδοσης χρέους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και με μετρητά.

«Η Euronext θα διαφοροποιήσει σημαντικά τον συνδυασμό των εσόδων της και το γεωγραφικό της αποτύπωμα, καλωσορίζοντας τη χρηματιστηριακή αγορά της Ιταλίας, μιας χώρας μέλους του G7 και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext, Στέφαν Μπουζνό.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή πριν από τις συνέργειες.

Η πώληση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα λόγω της ιδιοκτησίας της MTS, της πλατφόρμας που διαχειρίζεται την αγορά κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αξίας 2,1 τρισ. ευρώ.

Για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης, η Euronext συνεργάστηκε με την κρατική υπηρεσία Cassa Depositi e Prestiti  και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa SanPaolo.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα