Τουρκία: Εξανεμίσθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα στα 16,80 δισ. δολάρια, νέο χαμηλό ρεκόρ η λίρα

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 09:59
UPD:10:00
REUTERS/MURAD SEZER

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2004, στα 16,80 δισ. δολάρια έως τις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.  

Τα νέα αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με τις εντάσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ και τις ανησυχίες για τη σύγκρουση στον Καύκασο, έστειλαν την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού άγγιξε στο 7,947, υψηλότερα από το 7,9420 του κλεισίματος της Πέμπτης.

Η λίρα έχει χάσει περίπου το 25% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και τις δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, ενώ δέχεται επιπλέον πιέσεις από τις γεωπολιτικές εντάσεις που εμφανίσθηκαν στο προσκήνιο.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει πυροδοτήσει ανησυχίες, ενώ οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ έχουν κλιμακωθεί ξανά αυτή την εβδομάδα.

Ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και ένας Δημοκρατικός κάλεσαν την Τετάρτη την κυβέρνηση Τραμπ, να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 της Ρωσίας, μετά από αναφορές ότι ενδέχεται να προγραμματίσει μια ολοκληρωμένη δοκιμή.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα