Ιράν: Πυρά κατά των ΗΠΑ μετά την επιβολή νέων κυρώσεων εν μέσω της πανδημίας

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 08:53
UPD:09:04
via REUTERS/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY

Οι νέες κυρώσεις στο Ιράν που επέβαλαν οι ΗΠΑ έχουν στόχο τα «εναπομείναντα κανάλια μέσω των οποίων μπορεί η χώρα να πληρώνει για τρόφιμα και φάρμακα», κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε χθες Πέμπτη η κυβέρνηση Τραμπ.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Ιράν, στοχεύοντας 18 ιρανικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν περαιτέρω το Ιράν από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ουάσιγκτον αυξάνει την πίεση στην Τεχεράνη εβδομάδες πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ.

«Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το καθεστώς των ΗΠΑ θέλει να ανατινάξει τα υπόλοιπα κανάλια μας με τα οποία πληρώνουμε για τρόφιμα και φάρμακα», δήλωσε ο Ζαρίφ στο Twitter. «Όμως η συνωμοσία για να λιμοκτονήσει έναν πληθυσμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Αμπντολάνσερ Χεμάτι χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις ως προπαγάνδα που σχετίζεται με την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

«Αντί να έχει κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα, η αμερικανική κίνηση προορίζεται για στην εγχώρια προπαγάνδα και τους πολιτικούς σκοπούς των ΗΠΑ και δείχνει το ψεύτικο πρόσωπο της χώρες, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αξιώσεις των Αμερικανών ηγετών», ανέφερε ο Χεμάτι σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαίντ Χατιμπζαντέχ, μέσω tweet κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι βρίσκεται πίσω από τις νέες κυρώσεις σε μια κίνηση «να δελεάσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να διπλασιάσει την απάνθρωπη στόχευση των απλών Ιρανών».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα