Οι νέες ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο

Πώς διευκολύνονται οι οφειλέτες - Ποιες οι στοχεύσεις και οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 14:43
Eurokinissi/POOL

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Δύο βασικούς στόχους θέτει η κυβέρνηση με την ανακοίνωση νέου πακέτου ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πρώτον, να διευκολύνει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους στο να αποφύγουν τη συσσώρευση περισσότερων ληξιπρόθεσμων χρεών, κάτι που θα τους έφερνε αντιμέτωπους με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας. Και, δεύτερον, να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε το δημοσιονομικό κόστος που θα φορτωθεί στον φετινό προϋπολογισμό λόγω των μέτρων διευκόλυνσης (αναστολή πληρωμών για φόρους και εισφορές τουλάχιστον 3-4 μηνών) να γίνει δημοσιονομικό όφελος τόσο στον προϋπολογισμό του 2021 όσο και σε αυτόν του 2022.

Όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα -αλλά και τα αντίστοιχα των ασφαλιστικών ταμείων- που «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας έχουν φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ. Αυτές οι οφειλές θα μπορούν να πληρωθούν μέχρι και τον Απρίλιο του 2023. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων που χάθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο λόγω της μη εμπρόθεσμης καταβολής δύο ή περισσότερων δόσεων. Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν και όσοι έχασαν ρυθμίσεις από τον Νοέμβριο του 2019 και μετά.

Όσο για τους οφειλέτες που έχουν συσσωρεύσει χρέη από δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, θα μπορούν να τα αποπληρώσουν σε έως και 120 δόσεις. Οι νέες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν χθες, θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα εφαρμοστούν άμεσα.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες είναι οι εξής:

1η Παρέμβαση - Οφειλές καραντίνας: Θεσμοθετείται νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Όλοι οι φορολογούμενοι -ανεξάρτητα από το αν είναι πληττόμενοι ή όχι- έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2η Παρέμβαση - Χαμένες ρυθμίσεις: Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατεβλήθησαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση. Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

3η Παρέμβαση - Εγγυημένα δάνεια: Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Παραδείγματα

Αναλυτικά παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση του πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη οι νέες ρυθμίσεις, έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Αφορούν τόσο τους οφειλέτες που συσσώρευσαν χρέη μέσα στην περίοδο του lockdown όσο και αυτούς που έχασαν ρυθμίσεις είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε και λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμά της:

1ον. Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020

* Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Ποια διευκόλυνση παρέχεται για την αποπληρωμή της οφειλής της;

«Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλλει από τον Μάιο του 2021».

* Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Πώς μπορεί να διευκολυνθεί για την αποπληρωμή τους;

«Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων».

* Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής. Τι θα γίνει με τις δόσεις αυτές;

«Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021. Οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης».

2ον. Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 2020

* Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Τι κάνει;

«Από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης».

* Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του. Τι αλλάζει τώρα για αυτόν;

«Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων».

3ον. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

* Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει;

«Πλέον, ναι. Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%».

Στο 1,2 δισ. οι «παγωμένες» οφειλές

Μέχρι στιγμής, και με βάση την κοστολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, η οποία και δημοσιεύτηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων έχουν ως εξής:

1. Για την αναστολή πληρωμών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, έχει προϋπολογιστεί δημοσιονομικό κόστος 512 εκατ. ευρώ.

2. Για την αναστολή βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, έχει προϋπολογιστεί ποσό 173 εκατ. ευρώ.

3. Για την αναστολή πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες, έχει προϋπολογιστεί δαπάνη 193 εκατ. ευρώ και

4. Για την αναστολή πληρωμών των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, έχει εγγραφεί κονδύλι 315 εκατ. ευρώ.

5. Η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο ενοίκιο, έχει περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος φέτος, μόλις 10 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα