British Airways: Απόδοση τιμών στο Boeing 747 με τελευταία εορταστική πτήση

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 09:29
UPD:09:36
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Τίτλους τιμών θα αποδώσει σήμερα Πέμπτη η British Airways στο εμβληματικό επιβατικό αεροσκάφος Boeing 747, σε μία σπάνια συγχρονισμένη διπλή απογείωση για την «Βασίλισσα των Αιθέρων», το αεροσκάφος που εισήγαγε τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων στο επιβατικό κοινό.

Κάποτε ο αερομεταφορέας με τα περισσότερα 747 στον κόσμο παγκοσμίως, η BA έχει πλέον αποσύρει όλα τα εν λόγων αεροσκάφη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει σχεδόν μηδενίσει τα περισσότερα αεροπορικά ταξίδια, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε αεροπλάνα με λιγότερη κατανάλωση καυσίμων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας Άλεξ Κρουζ, δήλωσε ότι θα είναι «μια δύσκολη μέρα για όλους στην British Airways καθώς το αεροσκάφος απογειώνεται από το σπίτι μας στο Χίθροου για τελευταία φορά».

Πετώντας για περισσότερα από 50 χρόνια, το 747 είναι το πιο αναγνωρισμένο αεροσκάφος στον κόσμο με τη χαρακτηριστική άτρακτό του, τους 4 κινητήρες και τους 16 τροχούς.

Πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 1969 και σύντομα εξασφάλισε τη θέση του στην ιστορία, ως το αεροσκάφος που εισήγαγε τα πιο οικονομικά αεροπορικά ταξίδια λόγω του μεγέθους και της εμβέλειας του.

Ιστορικές πτήσεις μεταξύ άλλων με το 747, ήταν η πρώτη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄στην Ιρλανδία με ένα Aer Lingus 747 το 1979. Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στο Ιράν από την εξορία με ένα τζάμπο της Air France, κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης του ίδιου έτους.

Η προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΒΑ, η BOAC εισήγαγε για πρώτη φορά το 747 στη διαδρομή Λονδίνο-Νέα Υόρκη το 1971 και στο αποκορύφωμά της η BA διέθετε στο στόλο της 57 τέτοια αεροσκάφη.

Οι πρώην πιλότοι επισημαίνουν πόσο δύσκολο ήταν μάθουν να το χειρίζονται, με το πιλοτήριο σχεδόν 30 μέτρα πάνω από το έδαφος.

«Ήταν σαν να προσγειώνουμε μια πολυκατοικία από τον 2ο όροφο», δήλωσε στο Reuters ο Χιου Ντίμπλεϊ, πρώην κυβερνήτης τη BOAC.

Την Πέμπτη, τα δύο τελευταία 747 θα απογειωθούν από το Χίθροου σε μια σπάνια συγχρονισμένη διπλή απογείωση σε παράλληλους διαδρόμους, πριν κάνουν ένα fly-past κατά μήκος του νότιου διαδρόμου, αν ο καιρός το επιτρέψει.

Ο Κρουζ είπε ότι η εταιρεία με αυτή την εκδήλωση, θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στα αεριωθούμενα αεροπλάνα και στα εκατομμύρια των πελατών και των συναδέλφων της BA που είχαν πετάξει με αυτά.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα