Σοφόν... το ασαφές: Συμβιβασμός των αντίπαλων δυνάμεων

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 07:00

Από την έντυπη έκδοση

*Με δεδομένο τον σεβασμό μας στις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, θα ξεκινήσουμε τον σχολιασμό μας με την εικόνα που είχαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, που ως τότε είχε προσφέρει σημαντικά κέρδη στις αποτιμήσεις των μετοχών του Χ.Α. Η δυναμική τους ήταν δύο ειδών. Οι αγορές του Λονδίνου, του Μιλάνου και της Μαδρίτης εμφάνιζαν πλάγια κίνηση ελαφρά κάτω από το προχθεσινό κλείσιμο. Ενώ του Παρισιού και της Φραγκφούρτης είχαν καθοδική κίνηση σταθερής κλίσης, έχοντας ανοίξει με ανοδικό χάσμα. Η Αθήνα είχε επιλέξει την ταύτιση με τις αγορές της περιφέρειας του ευρώ και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως οι συναλλασσόμενοι δεν επέλεξαν ορθά. Το να περιμένουν την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου με τον μέσο όρο στις 642 μονάδες, θεωρούμε πως ήταν μια επιλογή που θα κρινόταν μόλις η ατμόσφαιρα των συναλλαγών της Wall Street θα αποκτούσε σαφή χαρακτηριστικά.

*Το σημαντικό για τη στήλη ήταν πως οι ρυθμοί των συναλλαγών σε σύνοδο πτωτικής συσσώρευσης είχαν επιβραδυνθεί, υποδηλώνοντας την απουσία διάθεσης για βίαια ξεφορτώματα. Κάτι που θα ήταν πιθανό να εμφανιστεί στην περίπτωση που στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά υπήρχε υπολογίσιμων διαστάσεων ανησυχία για τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στην Αθήνα η ισορροπία που προτιμήθηκε αρχικά ήταν ανάμεσα στις 639,95 και τις 641,10 μονάδες και ίσχυε από τις 12:06 ως τις 14:04, δηλαδή επί δύο ώρες. Κατόπιν η μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος ήταν ανοδική και από τις 14:41 η νέα ισορροπία ορίστηκε ανάμεσα στις 642 και τις 642,7 μονάδες και ίσχυε ως την ώρα που ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ με μηδενική αξία πακέτων, δηλαδή στις 15:42.

*Το στενότατο εύρος διακύμανσης και η βασανιστική εξέλιξη στον τζίρο υπογράμμιζαν την εφαρμογή εκεχειρίας μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών. Ήτοι, αμφότεροι είχαν επιλέξει στάση αναμονής, με τον Γ.Δ. στο -0,34% ή στις 642,2 μονάδες. Οι μικρές απώλειες προέκυπταν από την κάτω του 1% πτώση στα δεικτοβαρή blue chips, με εξαίρεση τις απώλειες από 2,3% ως 3,7% των ΕΥΡΩΒ, ΦΡΛΚ, ΣΑΡ και ΒΙΟ. Ανάμεσα στα εννέα ανοδικά blue chips, μόνο η ΜΥΤΙΛ είχε κέρδη λίγο πάνω από το 1%, ενώ συνολικά οι ανοδικές μετοχές ήταν 42 και οι καθοδικές 47. Ελπίζουμε να γίνεται σαφές από όλα τα προαναφερθέντα ότι χθες δεν υπήρξε διαπραγμάτευση κλασικού τύπου, αλλά συμβιβασμός των αντίπαλων δυνάμεων μπροστά στο άγνωστο. Ήταν 15:52, όταν ξεκίνησε μια πτωτική κίνηση, που σε περίπου 40 λεπτά οδήγησε τον Γ.Δ. από τις 642,4 στις 640,5.

*Δηλαδή υπήρξε επιστροφή στην πρώτη ζώνη ισορροπίας, όταν οι δείκτες στην Ευρώπη πέρασαν συντονισμένα σε αρνητικό πεδίο με μικρές μεταβολές ωστόσο, ενώ τα futures για τους δείκτες στη Νέα Υόρκη ειδοποιούσαν για άνοιγμα με ανοδικό χάσμα, χωρίς να διαψευσθούν στη συνέχεια. Το ταμπλό έγραψε στο φινάλε: ουδέν νεώτερον για την τάση της Πέμπτης από τις συναλλαγές, πλην του θετικότατου γεγονότος της διατήρησης των περισσότερων εκ των κερδών των δύο προηγούμενων ημερών του ΔΤΡ. Την ηλεκτροδότηση του Φάρου της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, αντί της Fed και των διοικήσεων των γιγαντιαίων εταιρειών που παραδοσιακά ειδοποιούν για τις αμέσως επόμενες κινήσεις τους, ανέλαβε ο πρόεδρος Τραμπ. Και σε περίοδο τόσο κρίσιμη, εν μέσω πανδημίας, ανεβοκατεβάζει την τάση χωρίς προειδοποιήσεις.   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Τελικά μήπως αξίζει να προβληματιστούμε για την πέραση που έχει η πολιτική βία; Διακρίνουμε εύκολα, σε ξένους, βαρβαρότητα στην πολιτική συμπεριφορά. Αναγνωρίζουμε και κατακρίνουμε τη ρατσιστική αντιμετώπιση των γυναικών ή στη διαφορετικότητα κάθε είδους. Δεν μας τρομάζει, ωστόσο, η ευκολία με την οποία εμφανίζεται εδώ η βία στις περιπτώσεις πολιτικών αντιθέσεων. Γιατί την έχουμε συνηθίσει. Η χώρα μας ήταν η τελευταία στην Ευρώπη με εμφύλιο πόλεμο ως το 1949 και δεν πέρασαν πολλά χρόνια για να εγκατασταθεί το 1967, στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας», στρατιωτική δικτατορία. Κατόπιν, αναπτύχθηκε η μακροβιότερη οργάνωση με τεράστια τρομοκρατική δράση, προβάλλοντας αριστερό προσωπείο. Χθες, η απόφαση του δικαστηρίου χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση ένα κόμμα που στην κορύφωση της λαϊκής αγανάκτησης απέκτησε 21 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, ομάδες του αναρχικού και κατά δήλωσή τους αντιφασιστικού χώρου, λειτουργώντας επαναστατικά(;), προσπάθησαν να δημιουργήσουν το γνωστό μπάχαλο με βόμβες μολότοφ. Πιθανότατα υπάρχουν σημαντικές παγιωμένες στρεβλώσεις στην πολιτική αντίληψη όλων.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα