IEA: Νέα έκκληση προς ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007 09:49

Σε αύξηση της παραγωγής του θα πρέπει να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ, προκειμένου να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία εκτιμά πως η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει ισχυρή, παρά τους πρόσφατους κλυδωνισμούς στις διεθνείς χρηματαγορές.

Όπως υποστηρίζει ο Ουίλιαμ Ράμσεϊ, αναπληρωτής διευθυντής της διεθνούς υπηρεσίας, που εδρεύει στο Παρίσι, η περιοχή των 70 δολ. ανά βαρέλι, στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι τιμές πετρελαίου, είναι «υπερβολικά υψηλή» και συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Τα σχόλια αυτά του κ. Ράμσεϊ στους Financial Times έρχονται μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Αμπντάλα αλ-Μπάντρι ότι το καρτέλ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του κατά την επικείμενη συνάντηση των μελών του στη Βιέννη στις 11 Σεπτεμβρίου.

«Κανένα μέλος του καρτέλ δε μπορεί να πεισθεί να ‘ρίξει’ περισσότερο αργό στην αγορά, γιατί η αγορά έχει ήδη αρκετό αργό», τόνισε ο αλ-Μπάντρι σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκόλα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρώς την Τρίτη, εν μέσω έντονων ανησυχιών για κρίση στις χρηματαγορές. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού είχε απώλειες περίπου 60 σεντς στα 71,37 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα