Το κυνήγι των αποδόσεων

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 17:30
UPD:17:32

Της Ζωρζέτ Ζολώτα 
[email protected]

Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο έχει πλέον προοπτική και αναζητούν νέους τρόπους για να εξασφαλίσουν ελκυστικές αποδόσεις στους πελάτες τους. Οι διαχειριστές κεφαλαίων καλούνται να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους σε ένα ιδιόμορφο επενδυτικό περιβάλλον όπου τα διαχρονικά επενδυτικά καταφύγια αντιδρούν διαφορετικά. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν εν μέσω των μεγάλων ρευστοποιήσεων του Σεπτεμβρίου. Οι τιμές ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καταπιέζοντας τις αποδόσεις ακόμη και σε αρνητικό πρόσημο. Τα παράγωγα ή τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών πρωταγωνιστούν τελευταία στις επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων.

Με τον πληθωρισμό να διατηρείται πεισματικά χαμηλά στην πραγματική οικονομία, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία έχουν την πολυτέλεια να διατηρήσουν σε χαμηλά, σχεδόν μηδενικά, επίπεδα το κόστος δανεισμού για να στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση που έχουν ισοπεδωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Η άφθονη ρευστότητα που έχουν διοχετεύσει οι κεντρικές τράπεζες έχουν, επίσης, ωθήσει τις τιμές των μετοχών των πιο ώριμων αγορών σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Οπότε το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο που απαρτίζονταν από μετοχές κατά 60% και ομόλογα κατά 40% τίθεται πια στο περιθώριο. Ένας «πυρηνικός χειμώνας» θέτει υπό αμφισβήτηση το χαρτοφυλάκιο 60/40, σχολιάζει στους Financial Times ο Βίνσεντ Ντέλουαρντ, στρατηγικός επενδυτής στην Stonex Group. Ο ίδιος προβλέπει πως οι αποδόσεις σε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, θα είναι ένα μικρό κομμάτι του 8,1% που ίσχυε την τελευταία δεκαετία. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως οι μετοχές θα εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις, ενώ τα ομόλογα δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν το όποιο κενό, διότι είναι χαμηλές οι αποδόσεις τους».

Στις ΗΠΑ, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές. Η μόλυνση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από τον Covid-19 και η συνεχιζόμενη ασυμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο επιτείνουν την αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να θεωρεί πως θα είναι μικρότερη η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ το τρέχον έτος, από το 4,9% που προβλέπονταν αρχικά, αλλά η επικεφαλής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξήγησε πως αυτό οφείλεται στα ανεπανάληπτα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τη στήριξη των οικονομιών τους. Τόνισε δε πως ο δρόμος για την ανάκαμψη παραμένει μακρύς.

Σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό, όπου εγκυμονεί ο κίνδυνος της υψηλής μεταβλητότητας, οι διαχειριστές κεφαλαίων στρέφονται στα παράγωγα, καθώς αποτελούν μια δικλείδα ασφαλείας από την πτώση των αγορών. Μια ακόμη εναλλακτική είναι τα ομόλογα ορισμένων αναδυόμενων αγορών που εγγυώνται υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα χρεόγραφα της Κίνας, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ. Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), οι αναδυόμενες αγορές άντλησαν 145 δισ. δολάρια από την έκδοση ομολόγων την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Δημοφιλή είναι, επίσης, τα προθεσμιακά συμβόλαια που στοιχηματίζουν σε μια άνοδο του δολαρίου Αυστραλίας ή της κορώνας Νορβηγίας, σχολιάζει στους Financial Times  ο Πίλαρ Γκόμεζ Μπράβο, στέλεχος στην MFS Investment Management. «Το να στηρίζεται κανείς στα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια, είναι σαν να κάνεις ελεύθερη πτώση με σκισμένο αλεξίπτωτο» σχολιάζει ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα