Αντίδοτο τα μέτρα στήριξης στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 100 ετών

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 16:39
UPD:16:46
REUTERS/SIMON DAWSON

Της Ζωρζέτ Ζολώτα 
[email protected]

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 100 ετών, προειδοποιούν οι επικεφαλής των ισχυρότερων εταιρειών του αναπτυγμένου και αναδυόμενου κόσμου, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν τολμηρά μέτρα που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής ζωής. Σε ανάλογο μήκος κύματος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε στο blog του την αναγκαιότητα των δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα σε ομαλά επίπεδα μετά την πανδημία. Το Ταμείο είχε υπολογίσει τον Ιούνιο πως, αν και ελήφθησαν δημοσιονομικά μέτρα 10 τρισ. δολαρίων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, χρειάζονταν ακόμη 2 τρισ. δολάρια για να αναπληρωθούν πλήρως οι ζημιές του Covid-19.

Οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χαράξουν έναν νέο κύκλο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για να συγκρατήσουν τις συνέπειες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, όμως, κάποιες κυβερνήσεις αμφιταλαντεύονται. Σε άλλες χώρες, νέες επιδοτήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για να συγκρατήσουν το παλιρροϊκό κύμα που προκαλεί ο Covid-19 στις οικονομίες κρίνονται ανεπαρκείς.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις οικονομίες των G-20, γνωστοί και ως B-20, τόνισαν πως η πανδημία του κορωνοϊού παραλύει τις κοινωνίες και τις οικονομίες, που ήταν ήδη αντιμέτωπες με εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, γεωπολιτικούς κινδύνους και συσσωρευμένα προβλήματα στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ο Γιούσεφ Αλ-Μπεγιάν, πρόεδρος των B-20 και διευθύνων σύμβουλος της σαουδαραβικής SABIC, τόνισε πως χρειάζονται μέτρα όχι μόνο για να μετριαστούν οι συνέπειες από την πανδημία, αλλά και για να επιτευχθεί μια δυναμική ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία μετά την κρίση.

Στις ΗΠΑ, όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να μειώσουν κατά το ήμισυ το δημοσιονομικό πακέτο των 2,2 τρισ. δολαρίων που πρότειναν οι Δημοκρατικοί μια εβδομάδα πριν. Στη Γαλλία, όπου η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο Παρίσι ανάγκασε τις δημοτικές αρχές να επιβάλουν από αύριο το κλείσιμο όλων των μπαρ, η κυβέρνηση υιοθετεί στοχευμένα μέτρα. Ο Μανουέλ Μακρόν προσφέρει, ουσιαστικά, οικονομική βοήθεια μόνον στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως είναι τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έδωσε παράταση σε υφιστάμενα προγράμματα επιδότησης εργασίας για ένα ακόμη εξάμηνο. Εν τούτοις, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, παραδέχτηκε πως υπάρχει κίνδυνος για μια αύξηση της ανεργίας μέσα στον χειμώνα, καθώς τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να αποκλείσουν πλήρως τον κίνδυνο χρεοκοπιών.

Σήμερα, η Cineworld, η αλυσίδα κινηματογράφων στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πως θα αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της, μια κίνηση που βάζει σε κίνδυνο 45.000 θέσεις εργασίας. Το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, που θεωρείται το κορυφαίο του κόσμου επί οκτώ διαδοχικά χρόνια, έκανε λόγο για μια παρατεταμένη κρίση στον κλάδο και ανέβαλε την κατασκευή του πέμπτου τερματικού σταθμού για μια διετία, τουλάχιστον. Στις ΗΠΑ, η αδυναμία για μια συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες American Airlines και United Airlines να δρομολογήσουν την απόλυση 19.000 και 13.000 εργαζομένων, αντίστοιχα. Απολύσεις ανακοινώνονται τακτικά σε παγκόσμια κλίμακα, ανεξαρτήτως κλάδου, αυξάνοντας τις πιέσεις στις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν δυναμικότερες και συντονισμένες παρεμβάσεις για την θωράκιση των οικονομιών τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα