Market Beat: Ο COVID-19 εκτός της οικονομίας γίνεται διαμορφωτής στην πολιτική των ΗΠΑ και ΕΕ

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 09:10
UPD:09:11

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι παράμετροι που η εμφάνισή τους εκτινάσσει την αβεβαιότητα, αφορούν στις πιθανότητες ελέγχου της πανδημίας από τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και την πολιτική αστάθεια που παράγει το προεκλογικό κλίμα στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και η λοίμωξη με τον COVID-19 στο στενό περιβάλλον του προέδρου των ΗΠΑ και είναι πραγματικά άγνωστες οι επιπτώσεις που θα φέρει σε μια ήδη πολλαπλά ηλεκτρισμένη εκλογική αναμέτρηση.

Σήμερα ωστόσο οι ασιατικές αγορές εμφανίζουν κέρδη που τα έφεραν οι ελπίδες πως η ασθένεια του Προέδρου Τραμπ είναι υπό έλεγχο. Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 5/10 με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να φύγει από το νοσοκομείο αργότερα στην ημέρα, μειώνοντας μέρος από την πολιτική αβεβαιότητα που ψαλίδισε τα κέρδη των χρηματιστηρίων παγκόσμια στην προηγούμενη συνεδρία. Ο Πρόεδρος Τραμπ, ηλικίας 74 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για θεραπεία για τον κοροναϊό την Παρασκευή, αλλά οι γιατροί του λένε ότι έχει ανταποκριθεί καλά και θα μπορούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο σήμερα. Αυτό βοήθησε τα αμερικανικά e-mini futures του S&P 500 να κερδίζουν ως +0,82% στις ασιατικές συναλλαγές, ενώ τα ΣΜΕ για τον Nasdaq αυξήθηκαν +1,11%.

Όποια ανάλυση κυκλοφόρησε από την Παρασκευή και μετά, είχε σαν πρώτη αναφορά την ξαφνική είσοδο του Προέδρου Τραμπ στο νοσοκομείο. Στο Reuters μεταξύ άλλων ανέφεραν: Το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι θετικός στο τεστ για τον ιό, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, θα προκαλέσει πολύ περισσότερες διαταράξεις από τις πρόσφατες ασθένειες πολιτικών ηγετών στη Βραζιλία ή τη Βρετανία. Η περίοδος καραντίνας του, καθώς η εκστρατεία μπαίνει στην τελική της ευθεία, θα μπορούσε να βοηθήσει τον αντίπαλο του Joe Biden να ενισχύσει το σημαντικό προβάδισμά του. Ένας υψηλότερος φόρος επί των κεφαλαιουχικών κερδών που θα μπορούσε να συνοδεύσει τη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden αναδύεται επίσης ως πιθανό αντίβαρο του ισχυρού φετινού ράλι στα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές επί του παρόντος τοποθετούνται με διάφορα σενάρια. Από αυτό για μια γρήγορη ανάκαμψη που ενισχύει την εικόνα του Τραμπ ως μαχητή, ως ένα θάνατο που θα στεγνώσει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου σε όλες τις αγορές.

Εδώ, μετά από μια ανοδική για την παγκόσμια αγορά μετοχών εβδομάδα, η Αθήνα κινήθηκε εις τρόπον ώστε να ανέβει το κατώτερο εβδομάδας για τον ΓΔ (από τις 614,62 στις 618,50) αλλά επίσης μειώθηκε το ανώτερο (από τις 653,89 στις 634,72). Μετά από διακύμανση 6,4% του μέσου όρου την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου, με πτώση -6,2%, ακολούθησε η πρώτη του Οκτωβρίου με διακύμανση μόλις 2,6% και κέρδη +1,26%. Όταν σφίγγει η διακύμανση και ο μέσος τζίρος πέφτει, συνήθης αιτία είναι η επενδυτική επιφύλαξη. Μόνο που αυτή την εποχή σχετίζεται με την χαμηλή ορατότητα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη.

Μέσα σε αυτό τον καμβά θα ξεδιπλωθούν οι συναλλαγές του φετινού Οκτώβρη, που δεν θα τον αντιμετωπίσουμε με βάση το στατιστικό του αποτύπωμα, καθώς σε αυτόν οι αγοραίοι περιμένουν απαντήσεις στον κλάδο κλειδί. Οι Τράπεζες αναμένουν την διατύπωση των όρων της συμμετοχής τους στην Bad Bank χωρίς να είναι ασήμαντο για τις υπόλοιπες το “Galaxy” της ΑΛΦΑ. Αφού δε οι εγχώριοι αναλυτές αποκλείουν μέσα στο μήνα μια γενικευμένη αλλαγή της διάθεσης των θεσμικών, το ενδιαφέρον θα παραμείνει σε κλαδικές εξελίξεις. Όπως το νομοσχέδιο που θα καθορίσει το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον στην Ενέργεια. Επίσης θεωρούν ότι μετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου, οι μετοχές εταιριών που αποδείχθηκαν πως διαθέτουν ανοσία στις απανωτές κρίσεις είναι απολύτως ορατές και ολίγες, ανά είδος κεφαλαιοποίησης. Μια συσσώρευση που ανάλογα με τα όσα συμβαίνουν στα διεθνή μπορεί να διεξαχθεί και σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι το πιθανότερο σενάριο και στη διάρκειά της, θα δικαιωθούν μόνο εκείνοι που έκαναν σωστές βάσει θεμελιωδών μεγεθών επιλογές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Όταν το απροσδόκητο διογκώνει παγιωμένες ανησυχίες, εγκαθίσταται η νευρικότητα

Η περασμένη ήταν εβδομάδα που οι διαχειριστές προσπαθούσαν να προκαλέσουν την ανοδική αντίδραση μετά το πτωτικό φινάλε του Σεπτεμβρίου, του πρώτου για τις μετοχές του S&P500 καθοδικού μήνα μετά τον Μάρτιο. Την Παρασκευή, η διάγνωση για τη νόσο του COVID-19 του Προέδρου Trump δεν προκάλεσε την πώληση μετοχών και συμβολαίων πετρελαίου καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου πριν την είδηση. Η αιτία των πωλήσεων ήταν η επανεμφάνιση του αδιέξοδου μεταξύ των νομοθετών των ΗΠΑ στην προσπάθεια να ψηφιστεί ένας ακόμα γύρος δημοσιονομικών κινήτρων για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από την πανδημία στην οικονομία. Ωστόσο, πολλές μετοχές τεχνολογίας και όσες εμφανίζουν δυνατό ανοδικό momentum παρουσιάζουν υγιή κέρδη για το έτος, παρά το ξεπούλημα που ώθησε τον S&P 500 τον Σεπτέμβριο χαμηλότερα κατά -3,9%.

Πάγωσαν στοιχήματα και προσδοκίες

Οι επενδυτές στη Wall Street υποχρεώθηκαν να προσθέσουν ένα ακόμη στρώμα αβεβαιότητας σε μια αγορά που τους είχε αποθαρρύνει ήδη από τις ρευστοποιήσεις του περασμένου μήνα, τη διακοπή των κινήτρων για οικονομική δραστηριότητα δημοσιονομικού χαρακτήρα και τη διάγνωση COVID-19 του Προέδρου Donald Trump. Όποια ανάλυση κυκλοφόρησε από την Παρασκευή και μετά, είχε σαν πρώτη αναφορά την ξαφνική είσοδο του Προέδρου Τραμπ στο νοσοκομείο. Αντιπροσωπευτική τοποθέτηση θεωρούμε σχόλιο στο Reuters όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ που είναι θετικός στο τεστ για τον ιό, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, θα προκαλέσει πολύ περισσότερες διαταράξεις από τις πρόσφατες ασθένειες πολιτικών ηγετών στη Βραζιλία ή τη Βρετανία. Η περίοδος καραντίνας του, καθώς η εκστρατεία μπαίνει στην τελική της ευθεία, θα μπορούσε να βοηθήσει τον αντίπαλο του Joe Biden να ενισχύσει το σημαντικό προβάδισμά του. Ένας υψηλότερος φόρος επί των κεφαλαιουχικών κερδών που θα μπορούσε να συνοδεύσει τη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden αναδύεται επίσης ως πιθανό αντίβαρο του ισχυρού φετινού ράλι στα χρηματιστήρια.

Επιπλέον, η πιθανότητα να νοσηλευτεί ο Τραμπ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να αρρωστήσουν ή να ζητήσουν να αναβληθούν οι εκλογές, θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη αναστάτωση για τις χρηματιστηριακές αγορές. Η βιασύνη για την αντιστάθμιση τέτοιων κινδύνων αποτυπώθηκε στην άνοδο των τιμών του χρυσού, καθώς και στην μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων και της αγοράς των νομισμάτων. Στην πραγματικότητα, όλα τα στοιχήματα είναι εκτός λειτουργίας - ακόμη και η online πλατφόρμα κάθε τύπου στοιχημάτων Betfair έχει αναστείλει τα στοιχήματα σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι πιθανότητες στον διαδικτυακό ιστότοπο του τζόγου προέβλεπαν την πιθανότητα 60% νίκης του Joe Biden στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters, μετά το πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Αυτή αυξήθηκε από το 56% πριν από τη συζήτηση. Ο Τραμπ έπεσε στο 40% μετά τη συζήτηση.

Μια φωτογραφία της ανάπτυξης

Ανάμεσα στα αίτια για το ξεπούλημα του Σεπτέμβρη ήταν και η ανησυχία από την επιβράδυνση στην ανάκαμψη μετά το σοκ των οικονομιών λόγω πανδημίας. Από την Barclays σημείωναν στο τέλος της εβδομάδας χωρίς την γνώση για εισαγωγή του Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο: Η παγκόσμια δυναμική ανάπτυξης συνεχίζει να επιβραδύνεται. Εξαίρεση είναι η Κίνα, όπου οι εξαγωγές και η μεταποίηση αναπτύσσονται σταθερά. Η έκτακτη δημοσιονομική υποστήριξη, η οποία βοήθησε να ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος, σε πολλές χώρες αποσύρθηκε. Τα προσωπικά έσοδα των καταναλωτών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο μειώθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση. Ενώ η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και η λιγότερη δημοσιονομική υποστήριξη είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την τάση για αποταμίευση, επιβραδύνοντας την ήδη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη. Τα νοικοκυριά προσπαθούν να προστατευτούν από τον κίνδυνο μείωσης του εισοδήματος. Τούτου λεχθέντος, η συσσωρευμένη αποταμίευση έχει αυξηθεί αρκετά. Είναι συνετό να υπολογιστεί και η ύπαρξη πιθανότητας για μείωσή της. Τότε η "υπερβολική" εξοικονόμηση θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί για να υποστηρίξει τη ζήτηση.

Είναι άγνωστο όμως μετά τα απροσδόκητα νέα το πότε τα νοικοκυριά θα αποδεσμευτούν από την ανάγκη να αποταμιεύουν. Παράλληλα οι ειδήσεις γύρω από την απασχόληση έδειξαν, ότι τον Σεπτέμβριο οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με το μικρότερο βήμα στην περίοδο της ανάκαμψης. Οι νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 661 χιλιάδες τον Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε μισή ποσοστιαία μονάδα στο 7,9%, αντανακλώντας τη χαμηλότερη συμμετοχή ατόμων στην αναζήτηση εργασίας. Οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν απότομα προς το φθινόπωρο, καθώς πολλές απολύσεις έγιναν μόνιμες, προσθέτοντας στις ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα μακρύ και επίπονο δρόμο για να ανακάμψει πλήρως από την πανδημία του κορονοϊού.

Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για την επικύρωση του Ταμείου Ανάκτησης των ζημιών από την πανδημία. Τα οικονομικά δεδομένα στη ζώνη του κοινού νομίσματος συνεχίζουν να δείχνουν μια μεγάλης διάρκειας λόγω μικρού βηματισμού και άνιση (ανάμεσα σε βιομηχανία και υπηρεσίες) ανάκαμψη στο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε σε αρνητική περιοχή τον Σεπτέμβριο.

Στη Βρετανία, η τελική αποτύπωση του ΑΕΠ β τρίμηνου αναθεωρήθηκε οριακά, αλλά αποκάλυψε επίσης ότι τα νοικοκυριά αποταμίευσαν το 3,5% του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο. Μέρος αυτού είναι πιθανό να παραμείνει “κλειδωμένο” λόγω των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας.

Στην Ιαπωνία πιέζουν για χαμηλότερες χρεώσεις κινητού τηλεφώνου, κάτι που θα συνέβαλε στην υστέρηση των τιμών λόγω τουρισμού ενισχύοντας την πορεία για πληθωρισμό χαμηλότερα του μηδενικού σημείου. Στην Κίνα ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή και οι υπηρεσίες βελτιώνονται από κοινού. Η βελτίωση των PMI μεταποίησης και υπηρεσιών υποδηλώνει συνεχή δυναμική ανάκαμψης στο τέταρτο τρίμηνο, με οδηγό τις ισχυρότερες νέες παραγγελίες για εξαγωγές και νέες παραγγελίες υπηρεσιών.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στο 83,3% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν κέρδη, ενώ εκτός από τον Nasdaq που αποδίδει ακόμα άνω του +20%, τα κέρδη τους στο 2020 αύξησαν σημαντικά τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Κορέας, ενώ πέρασαν το +3,5% του S&P500. Παράλληλα σε bear market με απώλειες άνω του -20%, παρέμειναν το ισπανικό χρηματιστήριο και του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή +2,50% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +3,64%. Ο Dow, με άνοδο +2,82%, αποδίδει στο 2020 -3,00%. Ο S&P400 με μεταβολή +4,71%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -7,77%, ενώ ο Russell 2000 που εκτινάχθηκε κατά +5,23%, έχει απώλειες -7,74% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +2,59%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +23,43%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +2,23% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -21,75%. Ο DAX ανέβηκε +2,72%, και στο 2020 αποδίδει -4,23%, ο CAC είχε μεταβολή +3,35%, ενώ στο 2020 αποδίδει -19,29%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +2,97%, και στο έτος επίδοση -29,27%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή 2,74%, στο έτος πέφτει -18,90%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +3,23%, και στο 2020 υποχωρεί -12,78%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -3,08%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -18,70%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,16%, χάνει φέτος -15,84%. Ο χρυσός με άνοδο +2,15%, βρέθηκε στα 1904,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +25,04%. Σημειώθηκε μείωση -7,62%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 36,99 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -39,42%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,75%, στο 2020 χάνει -2,65%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,15%, με επίδοση στο έτος +5,93%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε υψηλότερα +3,50%, και στο 2020 χάνει -6,20%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,96%, και στο 2020 υποχωρεί -16,78%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,04% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +5,51%.

Η υγεία του Προέδρου

Οι επενδυτές εκτιμούν πώς μια πιθανή επιδείνωση της υγείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο ηγέτης των ΗΠΑ παραμένει στο νοσοκομείο, αφού είχε διαγνωστεί με COVID-19.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές ήταν συγκριτικά ανθεκτικές στις κακές ειδήσεις. Οι ελπίδες για μια σημαντική σύγκλιση στις συνομιλίες μεταξύ των αμερικανών νομοθετών για άλλο ένα πακέτο τόνωσης δεν επέτρεψαν το ξεπούλημα στη χρηματιστηριακή αγορά την Παρασκευή, με το S&P 500 να χάνει λιγότερο από 1% και τα περιουσιακά στοιχεία με τον χαρακτηρισμό του ασφαλούς καταφυγίου συνάντησαν περιορισμένη ζήτηση. Τα νέα για την νοσηλεία του προέδρου Τραμπ σε στρατιωτικό ιατρικό κέντρο έξω από την Ουάσινγκτον, όπου παρέμεινε το Σάββατο, ήρθαν μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών την Παρασκευή.

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν, ωστόσο, ότι μια σοβαρή πτώση στην υγεία του Τραμπ λιγότερο από ένα μήνα πριν οι Αμερικανοί πάνε στις κάλπες στις 3 Νοεμβρίου, θα μπορούσε να καταστρέψει τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ που πρόσφατα σημείωσαν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους μετά τον πανικό του Μαρτίου, προκαλώντας διαταραχές σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Εάν η υγεία του Προέδρου κινδυνεύει, θα υπάρξει «υπερβολική αβεβαιότητα» για τις αγορές, που οδηγεί μόνο στις ρευστοποιήσεις. Οι επενδυτές επί του παρόντος τοποθετούνται με διάφορα σενάρια. Από αυτό για μια γρήγορη ανάκαμψη που ενισχύει την εικόνα του Τραμπ ως μαχητή, ως ένα θάνατο που θα στεγνώσει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου σε όλες τις αγορές. Για την ώρα πιο πιθανό είναι να την πληρώσουν οι μετοχές που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον φέτος και ήταν οι μετοχές τεχνολογίας που οδήγησαν το φετινό ράλι και ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πωλήσεις. Ο Nasdaq υποχώρησε περισσότερο από 2% την Παρασκευή, με διπλάσιο ποσοστό έναντι της πτώσης του S&P 500.

ΧΑ

Μια ανοδική εβδομάδα με επίπεδη… “επίγευση”

Μπορεί η πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Οκτωβρίου να έφερε κέρδη +1,26% έναντι πτώσης -6,3% την προηγούμενή της, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε πως στην κάθοδο των διεθνών η Αθήνα ανταποκρίνεται με το παραπάνω, ενώ στην άνοδο συμμετέχει άτονα και επιφυλακτικά. Το κεντρικό χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν πως περιλάμβανε το τέλος του Σεπτεμβρίου που ήταν και η προθεσμία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου, μαζί με το φινάλε του εννεάμηνου. Υπήρξαν συνεπώς αντιδράσεις των επενδυτών για τα αποτελέσματα αλλά και προσπάθεια ωραιοποίησης των αποτιμήσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων που σε αρκετές περιπτώσεις αφορούσαν στην εμφάνιση μικρών απωλειών, παρά τις ισχυρές κατά περίπτωση πιέσεις. Η υποχώρηση του country risk αποτυπώθηκε στις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς, αντί στο ταμπλό του ΧΑ. Αφού η συνολική κεφαλαιοποίησή του κατέληξε στα 43,952 από 43,435 δις ευρώ, ενώ η απόδοση του 10ετούς αναφοράς από το 1,031% τη Δευτέρα περιορίστηκε στο 0,983%.

Η πρώτη σύνοδος ήταν ανοδική με κατώτερο την τιμή ανοίγματος, αλλά με μείωση των κερδών στο δεύτερο μέρος, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπήρξε εκτίναξη των δεικτών. Ωστόσο αφού βρέθηκε ο ΓΔ πάνω από τις 631 μονάδες, ενισχύθηκε κατά +1,18% και οδηγήθηκε στις 625,20 από 617,90 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1489,58 από 1473,58 με κέρδη +1,09%. Διακόπτοντας μια πτωτική αλυσίδα έξη συνεδριάσεων. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,97%), ενώ ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,74%, ΒΙΟ 4,29%, ΕΕΕ +2,99%, ΔΕΗ +2,41%. Ο τζίρος προσέγγισε τα 39 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,4 εκατ. Την Τρίτη είχαμε την πρώτη από τις δυο καθοδικές συνεδρίες στη βδομάδα. Καθώς με κίνηση κύρια σε αρνητικό πεδίο, ο ΓΔ με μεταβολή -0,29% οδηγήθηκε στις 623,36 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1487,72 με απώλειες -0,12%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,840 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,735 εκατ. ενώ στην αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,017% από 1,031% την προηγούμενη.

Η τρίτη σύνοδος της εβδομάδας ήταν η τελευταία του Σεπτεμβρίου και του εννεάμηνου, όπου συνήθως επιχειρείται μια βελτίωση στις αποτιμήσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Σφραγίστηκε από αύξηση στο εύρος διακύμανσης των τιμών αλλά μικρά κέρδη, ενώ στο διεθνές κλίμα κυριάρχησε η επενδυτική επιφύλαξη. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,22% οδηγήθηκε στις 624,75 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1493,22 με κέρδη +0,37%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,819 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,858 εκατ. Το ξεκίνημα του Οκτωβρίου ήταν ανοδικό μετά από άνοιγμα με χάσμα +3,8 μονάδες, το οποίο έκλεισε την Παρασκευή, στη δεύτερη καθοδική σύνοδο. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους τα blue chip, ΒΙΟ +12,80%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,38%, ΣΑΡ +4,22%, ΦΡΛΚ +3,17% ΜΟΗ +2,49%, ΕΕΕ +1,92%. Οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,54%) δεν βοήθησαν στην άνοδο του ΓΔ κατά +1,08% ως τις 631,51 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1504,45 με κέρδη +0,75%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,152 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,531 εκατ. και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πέρασε πάνω από τα 44 δις ευρώ (44,242 από 43,698).

Στην τελευταία σύνοδο της βδομάδας το κλίμα διεθνώς ήταν πτωτικό. Στην Αθήνα, με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνόδων τα 30,185 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 1,541 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 625,67 μονάδες με μεταβολή -0,92% και ο 25άρης έκλεισε στις 1486,76 με απώλειες -1,18%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,41%), ενώ

για τα κέρδη τους ξεχώρισαν τα blue chip ΒΙΟ +3,01% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,58%.

Έτσι διαμορφώθηκε μέσος τζίρος στα 38 εκατ. ευρώ, έναντι μέσου τζίρου τον Σεπτέμβριο στα 45 εκατ. και μέση αξία πακέτων τα 4 εκατ. Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,26% με επίδοση για τον Σεπτέμβριο -1,46% ενώ στο γ΄ τρίμηνο χάνει -2,21%, ο 25άρης κέρδισε +0,89%, και στο τρίτο τρίμηνο -3,17%. Παράλληλα ο FTSEM, δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +5,06%, ενισχύθηκε στο τρίμηνο +1,67%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -31,75%, ο 25άρης -35,30% και ο FTSEM -26,34% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market. Για τον Οκτώβριο, με δυο συνεδριάσεις, έχουν μεταβολές +0,15%, -0,43% και +2,74% αντίστοιχα.

Η εικόνα των blue chip μετά από τις συναλλαγές της πρώτης βδομάδας του τελευταίου τριμήνου είναι μεικτή, αλλά υπερέχουν αριθμητικά τα ανοδικά. Εκτός ανταγωνισμού άνοδο είχαν ΒΙΟ +24,68% με απόδοση έτους -19,53% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +15,88% με απόδοση -13,40% στο 2020. Ακολουθεί μια πολυπληθής ομάδα 12 μετοχών, με κέρδη καλύτερα των βασικών δεικτών αλλά έως +4,6%, ήτοι ΟΛΠ +4,58% και -22,65% στο έτος, ΑΔΜΗΕ +4,55% και -0,86% στο έτος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,26% και -15,98% στο έτος, ΜΥΤΙΛ +4,23% και -5,42% στο έτος, ΕΥΡΩΒ +3,43% αλλά -60,65% στο έτος, ΤΕΝΕΡΓ +3,09% και +48,04% στο έτος, ΕΥΔΑΠ +2,60% και -11,26% στο έτος, ΦΡΛΚ +2,50% και -32,82% στο έτος, ΕΕΕ +2,42% και -28,51% στο έτος, και ΤΙΤC +2,42% και -41,98% στο έτος.

Δύο είχαν επίδοση κοντά στον ΓΔ οι ΟΠΑΠ +1,39% και -30,89% στο έτος, ΔΕΗ +1,01% και +21,55% στο έτος ακολουθούμενα από την ΕΧΑΕ +0,54% και -39,37% στο έτος και ΣΑΡ 0,00% και +0,94% στο έτος. Οι εννέα με εβδομαδιαία πτώση χωρίζονται σε αυτές με μεγάλες απώλειες όπως η ΑΡΑΙΓ -11,25% και επίδοση -65,24% στο έτος, ΕΤΕ -4,95% και -65,07% στο έτος, ΟΤΕ -3,50% και -13,04% στο έτος, ενώ οι υπόλοιπες έξη έχουν απόδοση από -1,9% ως -0,4% και είναι ΠΕΙΡ -1,89%, ΑΛΦΑ -1,56%, ΕΛΠΕ -1,38%, ΜΠΕΛΑ -1,15%, ΛΑΜΔΑ -0,73% και ΜΟΗ -0,4%. Για όλες αυτές η απόδοση έτους είναι χειρότερη του ΓΔ εκτός της ΜΠΕΛΑ.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τα αισιόδοξα στοιχήματα στα ΣΜΕ του 25άρη αναμένουν δικαίωση

Στη δεύτερη σύνοδο του Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 6,15 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 17,69 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1498,30 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1481,19, εμφανίστηκε στις 14:10. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1487,14 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1486,76 από 1504,45 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,18% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,014 από 5,652 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 744 συμβόλαια με ανώτερο τις 1494,00 μονάδες, κατώτερο τις 1476,00 και τελευταίες πράξεις στις 1490,00 από 1504,75 μονάδες την Πέμπτη με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 3770 από 3907. Άλλαξαν επίσης χέρια 80 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο τις 1489,00 μονάδες κατώτερο τις 1475,75 και τελευταίες πράξεις στις 1488,00 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 307 από 330 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό αλλά διευρυμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου, διακινήθηκαν 7 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1500 και 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 30 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1475 και τις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Οκτωβρίου ο όγκος από μηδενικός ανήλθε σε 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες. Για την επόμενη λήξης Νοεμβρίου ανήλθε σε 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 και τις 1500 μονάδες. Συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo δεν εμφανίστηκε.

Δεν ενίσχυσε το φρόνημα των επαγγελματιών του ΧΑ η δυναμική της περασμένης εβδομάδας και τα σχόλιά τους αποτυπώνουν τις επιφυλάξεις τους, πριν γνωστοποιηθεί η είσοδος του προέδρου των ΗΠΑ σε στρατιωτικό νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί η νόσος του COVID-19.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. υπογράμμισε: “Ανοδική η εβδομάδα που πέρασε, αλλά η τεχνική εικόνα του ΓΔ έχει επιδεινωθεί καθώς βρίσκεται κάτω από τον ΚΜΟ 20 ημερών. Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 - 600 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 633 μονάδες (ΚΜΟ 20). Παραμένουμε επιφυλακτικοί κυρίως λόγω των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ (3/11) και καθώς τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται Παγκόσμια, με τελευταίο θύμα τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου των Εταιρειών ήταν σε γενικές γραμμές αδύναμα, όπως αναμενόταν, αλλά υπήρξαν πολλές θετικές εκπλήξεις, κυρίως από μεσαίες Εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη, ο ΟΛΘ, τα Πλαστικά Κρήτης και τα Πλαστικά Θράκης. Από τα blue chips ξεχώρισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και Σαράντης, ενώ η ΔΕΗ ήταν η θετική έκπληξη. Tο σημαντικότερο νέο που αναμένεται να επηρεάσει την επόμενη εβδομάδα τις Διεθνείς Αγορές είναι η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

“Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην Χώρα μας, δεν βοήθησε στο να πάρει διάρκεια η προσπάθεια ανάκαμψης που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Το αναιμικό σκηνικό συναλλαγών και ενδιαφέροντος έχει πλέον εδραιωθεί στην Αγορά, καθώς οι εκκρεμότητες σε διάφορα μέτωπα (Τράπεζες, Ενέργεια), αλλά και η απειλή ενός τοπικού lockdown, λειτουργούν ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση.

Τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του εξαμήνου έδειξαν αντοχές και λαμπρές εξαιρέσεις Εταιρειών, με το ισοζύγιο να είναι κερδοφόρο. Ωστόσο η γενική εικόνα δεν δείχνει ότι το Χ.Α. είναι μια Αγορά ευκαιρίας, αφού οι επιδόσεις έρχονται από πολύ συγκεκριμένους κλάδους, ή Εταιρείες.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επί του παρόντος, παραμένει μια Αγορά μετοχών, αυστηρά επιλεκτική και με σχετικά μικρό βάθος ενδιαφέροντος, ως προς τις μετοχές που θεωρούνται “παντός καιρού”.

Σε αυτές τις μετοχές επικεντρώθηκε η Αγορά βγάζοντας μερικές αξιόλογες κινήσεις, οι οποίες είχαν επί το πλείστον θεμελιώδη “καύσιμα”.

Κοιτώντας μακρύτερα, το 2021 υπάρχουν θετικότερες προσδοκίες και τα χρήματα της Ε.Ε. Ωστόσο το πρώτο αποτέλεσμα μεγεθών του 2021 απέχει ακόμα έξι μήνες και η δυναμική των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέρα με την ημέρα ενισχύεται.

Ο Οκτώβριος αν και έχει καταγράψει ιστορικές απώλειες στο παρελθόν (-9,12% 2000, -27,9% 2008, -13,7% 2014, -7,5% 2018) έχει στατιστικά θετικό αποτύπωμα, κλείνοντας 14 φορές θετικός στα τελευταία 20 χρόνια. Πέρα από την στατιστική υπάρχουν γεγονότα τα οποία μέσα στο μήνα θα δώσουν ένα πιο απτό δείγμα γραφής, έχοντας αντίκρισμα και στην Αγορά.

Τον Οκτώβριο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές της τιτλοποίησης “Galaxy” που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10,5 δισ. ευρώ της Alpha BankΑΛΦΑ -1,09%, εξέλιξη η οποία θα έχει ισχυρή ανάγνωση από το σύνολο του Τραπεζικού κλάδου, ενώ μέσα στον μήνα οι Τράπεζες αναμένουν ακόμα την διατύπωση των όρων της συμμετοχής τους στην Bad Bank.

Το νομοσχέδιο που θα καθορίσει το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον στην Ενέργεια (Target model) αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα, βάζοντας ένα πιο καθαρό ορίζοντα στις Εταιρείες του κλάδου.

Τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση της S&P στις 23 Οκτωβρίου, η οποία θα δώσει ένα στίγμα στο που βρίσκονται οι απόψεις των Ξένων Επενδυτών για το αξιόχρεο της Χώρας, εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Η τεχνική εικόνα βελτιώθηκε χωρίς όμως να βγάζει κάποια αισιοδοξία. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 634,7 μονάδες, συναντώντας τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, για να υποχωρήσει εντός του γνώριμου πλέον εύρους διακύμανσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι ταλαντωτές πήραν μια ανάσα από την γρήγορη υποχώρηση των προηγούμενων εβδομάδων, χωρίς όμως να υποδεικνύουν και κάτι εξαιρετικό, στοιχείο το οποίο αποτυπώθηκε και στο τζίρο ο οποίος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Το διάγραμμα μπορεί να ανέστειλε κάποιους φόβους άμεσης δοκιμασίας των 600 μονάδων, ωστόσο δεν έβγαλε πάθος, ένταση δηλαδή στην άνοδο που θα εξέθετε τους πωλητές στην γενική εικόνα.

Το σύρσιμο του Δείκτη συνεχίστηκε και από ότι φαίνεται μάλλον θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που ακολουθεί, αφού το ενδιαφέρον παραμένει αυστηρά εστιασμένο με λιγοστούς πρωταγωνιστές.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων για την οικονομική προσφορά της άδειας του Καζίνο του Ελληνικού. Την Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021. Ξεκινάει επίσης η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Pasal με τιμή 0,71 ευρώ ανά μετοχή. Από το τέλος της εβδομάδας, τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΠΑΠ, η οποία προέβλεπε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή μικτών κερδών για την δεκαετία 2020 – 2030, χωρίς να αποκλείεται αναθεώρησή της, με αντάλλαγμα σε επιπλέον χρόνο στο μονοπώλιο των επίγειων παιγνίων”.

Σήμερα

Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 5/10 με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να φύγει από το νοσοκομείο αργότερα στην ημέρα, μειώνοντας μέρος από την πολιτική αβεβαιότητα που ψαλίδισε τα κέρδη των χρηματιστηρίων, παγκόσμια, στην προηγούμενη συνεδρία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, ηλικίας 74 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για θεραπεία για τον κοροναϊό την Παρασκευή, αλλά οι γιατροί του λένε ότι έχει ανταποκριθεί καλά και θα μπορούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο σήμερα.

Αυτό βοήθησε τα αμερικανικά e-mini futures του S&P 500 να κερδίζουν ως +0,82% στις ασιατικές συναλλαγές, ενώ στις 8:45 είχαν μεταβολή +0,68% τα συμβόλαια για τον Nasdaq αυξήθηκαν +1,11%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,63%. Αλλά στις 8:45 ήταν στο +1,25% πάνω από τις 564 μονάδες.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 2,37% για το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος σε σχεδόν δύο εβδομάδες. Αλλά στις 8:45 ήταν στο +2,48% πάνω στις 5935 μονάδες. Ο Nikkei στην Ιαπωνία αυξήθηκε +1,39% και εκεί περίπου ήταν στις 8:45. Οι χρηματοοικονομικές αγορές της Κίνας είναι ακόμα κλειστές για αργίες.

Για το δολάριο, ο αντίκτυπος δεν είναι τόσο σαφής. Σημείωσε άνοδο έναντι του γιεν, αλλά έπεσε ελαφρώς έναντι του ελβετικού φράγκου καθώς οι traders έκαναν στάση μπροστά από αυτό που θα μπορούσε να είναι μια ασταθής ημέρα στις παγκόσμιες αγορές.

Οι αποδόσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν ελαφρώς λόγω της μειωμένης ζήτησης για την ασφάλεια του κρατικού χρέους. Οι θεράποντες ιατροί του Τραμπ λένε ότι είναι ευχαριστημένοι με την πρόοδό του. Η ανακούφιση για την υγεία του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα ράλι σε μετοχές και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο έμειναν έκπληκτοι αργά την Πέμπτη, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αυτός και η πρώτη κυρία είχαν θετικά αποτελέσματα στο τεστ για κοροναϊό.

Ο αντίπαλος, υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν άνοιξε το προβάδισμά του στον προεδρικό αγώνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos που κυκλοφόρησε την Κυριακή. Ο Λευκός Οίκος έστειλε αρχικά μικτά μηνύματα σχετικά με την υγεία του Τραμπ, βοηθώντας την πολιτική αβεβαιότητα αναγκάζοντας τους επενδυτές να επικεντρωθούν σθεναρά σε οποιαδήποτε νέα σχετικά με την κατάστασή του.

Ορισμένοι σχολιαστές ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την παραδοχή των γιατρών ότι στον Trump δόθηκε συμπληρωματικό οξυγόνο και στεροειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων COVID-19.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα