Ο συνδυασμός του κορωνοϊού και η αποτυχία επίτευξης εμπορικής συμφωνίας της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 134 δισ. λίρες (174 δισ. δολάρια) ετησίως στο ΑΕΠ για μια δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα της δικηγορικής εταιρείας Baker&McKenzie.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ορίσει την 15η Οκτωβρίου ως προθεσμία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, η οποία θα ξεκινήσει όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε. στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Η πανδημία του κορωνοϊού θα στοιχίσει στο ΑΕΠ της Βρετανίας 2,2% σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα πριν από αυτήν, όπως αναφέρει η έκθεση της Baker&McKenzie με τίτλο: «Το μέλλον του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου: Συνδυασμένες πραγματικότητες του Brexit και του Covid-19».
Επιπλέον, το Brexit, ακόμη και με μια εμπορική συμφωνία, θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 3,1% μακροπρόθεσμα σε σχέση με ένα υποθετικό σενάριο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε στην Ε.Ε., ενώ οι εξαγωγές αγαθών θα μειωθούν κατά 6,3%.
Εντούτοις χωρίς εμπορική συμφωνία, το κόστος του Brexit θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα στο 3,9% του ΑΕΠ, αναφέρει η Baker&McKenzie.
«Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα για να αντισταθμίσουν το πρόσθετο κόστος του Brexit με την αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμού, η μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές για τους Βρετανούς μεταποιητές θα είναι σημαντική», υπογραμμίζει η έκθεση.
«Με το κόστος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να είναι πολύ υψηλό, η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να μετριάσει την οικονομική ζημία».
Εκείνοι που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας λένε ότι το Brexit θα κοστίσει ακριβά τόσο σε χρήματα όσο και σε ισχύ για τις επόμενες δεκαετίες, αν και οι υποστηρικτές λένε ότι οι εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο είναι υπερβολικά απαισιόδοξες.
Οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι, ενώ θα υπάρξουν κάποιες βραχυπρόθεσμες δαπάνες, τα μακροπρόθεσμα οικονομικά και πολιτικά οφέλη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ το κόστος, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ελεύθερο να διαμορφώσει τις δικές του προτεραιότητες.
Πηγή: Reuters