Κατευθύνσεις για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη και ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, έδωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς καθώς και στους Γενικούς Διευθυντές του ΥΠ.ΟΙ.Ο.
Στη συνάντηση που είχε με τα στελέχη του Υπουργείου, ο Υπουργός ζήτησε επίσης την υποβολή προτάσεων, ώστε να εκπονηθεί και υλοποιηθεί πολύ γρήγορα το Ειδικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των Πληγεισών Περιοχών.
«Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι. Και οι πολιτικοί για όσα κάνουμε και η Δημόσια Διοίκηση για όσα πρέπει να κάνει για τους πολίτες. Είναι σαφής η εντολή του Πρωθυπουργού. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά και να απλοποιήσουμε τα πράγματα και να παρακάμψουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.
«Ήδη», συνέχισε ο υπουργός, «με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθήσαμε, δίνονται τα χρήματα της άμεσης βοήθειας - το προνοιακό βοήθημα των 3.000 ευρώ - προς τους πληγέντες, χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία, μόνο με την υπεύθυνη δήλωση. Βεβαίως, θα διασταυρώσουμε εκ των υστέρων την ακρίβεια αυτών των υπεύθυνων δηλώσεων. Κάθε εβδομάδα οι τράπεζες θα δίνουν στοιχεία και θα πρέπει κατά προτεραιότητα να συγκροτηθούν οι υπηρεσίες που θα τα διασταυρώνουν».
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «για το βοήθημα των 10.000 ευρώ που είναι για την οικοσκευή και τα άμεσα έξοδα επισκευής κατοικιών, θα πρέπει να υπάρξει μια βεβαίωση του Δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή της Αστυνομίας. Και αυτές οι δηλώσεις θα χρειαστούν εκ των υστέρων διασταύρωση. Η λογική της απλοποίησης των διαδικασιών είναι ότι ο προληπτικός έλεγχος που υπάρχει στο Δημόσιο αντικαθίσταται από την εκ των υστέρων διασταύρωση. Και είναι αυτό ένα πείραμα, μήπως μπορέσουμε να αλλάξουμε τις διαδικασίες της διοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση για να απλοποιήσουμε τα πάντα».
Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πληγεισών Περιοχών
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατόν το Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πληγεισών Περιοχών. «Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ελπίδα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Δεν έχουν πληγεί μόνο αυτοί που κάηκαν οι περιουσίες τους, έχουν πληγεί και όλοι οι κάτοικοι που βλέπουν το νομό τους ή τη πόλη τους να έχει προβλήματα. Εδώ οι κατευθύνσεις είναι οι εξής. Πρώτον, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τι δυνατότητες υπάρχουν για μεταφορά πόρων από προγράμματα τα οποία δεν έχουν μεγάλη απορροφητικότητα. Το δεύτερο είναι μέσα από τις ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων: Τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα από τον επενδυτικό νόμο να δώσουμε προτεραιότητα στις αιτήσεις από τις πληγείσες περιοχές. Να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να γίνουν κοινωνικές υποδομές κατά προτεραιότητα σε αυτές τις περιοχές».
«Πρέπει να δούμε τι φορολογικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε, πέραν από αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Να δώσουμε κίνητρα για ένα διάστημα δύο ως τριών ετών, που ίσως χρειαστεί για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις περιοχές αυτές. Θέλω όλες τις εισηγήσεις που θα κάνετε να συγκεντρωθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΟΙ.Ο. κ. Σιδηρόπουλο, ο οποίος σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Σακελλάρη και με όλες τις υπηρεσίες θα προχωρήσει στο συντονισμό αυτών των προτάσεων. Ώστε να έχουμε πολύ γρήγορα ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα το δώσουμε για διαβούλευση στους παράγοντες και τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, προκειμένου να βελτιωθεί και να καταλήξουμε γρήγορα σε ένα οριστικό σχέδιο και να αρχίσουμε να το υλοποιούμε. Διότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί πολύ γρήγορα η προοπτική ότι δεν θα ξεχαστούν αυτές οι περιοχές στο μέλλον. Όταν φύγουν οι κάμερες των τηλεοράσεων εμείς πρέπει να είμαστε εκεί να δώσουμε προοπτική στην περιοχή. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει νέα σύσκεψη όπου θα διατυπωθούν οι προτάσεις σας».