Ενέργεια: 13 φορές υψηλότερη η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα

Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020 08:21
UPD:08:24

Σειρά μέτρων για τη μείωση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειας, με στόχο την στήριξη των ελληνικών βιομηχανιών, των οποίων το ενεργειακό κόστος είναι έως και 13 φορές υψηλότερο σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, η Ελλάδα είχε 13 φορές υψηλότερη τιμή (41,7 ευρώ/MWh) σε σχέση με το χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (3,2 ευρώ/MWh), στο οποίο συμμετέχουν οι αγορές των Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ολλανδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, είχε σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα.

  • Μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας
  • Διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση
  • Εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας -target model- το οποίο θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «κλειδί» για την ελληνική βιομηχανία θα αποτελέσει η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών-βιομηχανιών και παραγωγών (σ.σ. συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών), μέσω των οποίων ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής και της κατανάλωσης αντίστοιχα, θα δεσμεύεται σε προσυμφωνημένες τιμές.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι η ακριβότερη στην περιοχή, η σύζευξη με τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας αναμένετα να οδηγήσει σε πίεση των εγχώριων τιμών και περαιτέρω ελάφρυνση των ελληνικών βιομηχανιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, γνωστοποίησε ότι επί τάπητος τέθηκαν και οι συμβάσεις τροφοδοσίας της βαριάς βιομηχανίας, οι οποίες συνδέονται στο δίκτυο Υψηλής Τάσης και οι οποίες λήγουν στο τέλος του 2020. Οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ -παραμένει ο αποκλειστικός προμηθευτής της συγκεκριμένης κατηγορίας πελατών- έχουν ξεκινήσει, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα