Χέρι βοηθείας στις αγορές

Από τις εταιρείες του τεχνολογικού τομέα
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 00:01
UPD:02:22

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω προσδοκιών ότι η κρίση στην παγκόσμια πιστωτική αγορά θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία και δεν θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη οικονομία καθώς οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται αποφασισμένες να στηρίξουν το σύστημα.

Παράλληλα, οι βελτιωμένες προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών του τεχνολογικού τομέα αποτέλεσαν το «άρμα» της ανόδου στη Wall Street, μετά τις φήμες που θέλουν την Apple να λανσάρει νέο μοντέλο του iPod αλλά και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη της στην οποία προχώρησε η Seagate Technology.

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 6,132.20 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,84% στις 5,520.02 μονάδες, ενώ ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,12% στις 7,439.18 μονάδες. Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν στις 11 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Από τα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων, νευρικότητα προκάλεσε στους επενδυτές η ανακοίνωση της Standard & Poor's ότι ένα βρετανικό hedge fund ενδέχεται να προχωρήσει, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική, σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων 6 δισ. δολαρίων λόγω των εκτιμήσεων ότι η κρίση στην πιστωτική αγορά θα πλήξει τα οικονομικά αποτελέσματα.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο κλάδος τεχνολογίας αποτέλεσε έναυσμα για να γυρίσει η Wall σε θετικό έδαφος, μετά τις υπερβολικές απώλειες της περασμένης Τρίτης.

Τα σκήπτρα της ανόδου κρατά η Apple εν μέσω φημών ότι λανσάρει νέο μοντέλο του iPod και η Seagate Technology, μετά την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη της.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 72,08 δολάρια ανά βαρέλι οδήγησε υψηλότερα τη μετοχή της Exxon Mobil αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών του ενεργειακού κλάδου.

Στα μάκρο της ημέρας μείωση κατά 4% σημείωσαν οι αιτήσεις για ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το επιτόκιο στα δάνεια διάρκειας ενός έτους έχει ενισχυθεί σε ιστορικά υψηλά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται, και οι όροι δανεισμού να γίνονται αυστηρότεροι οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Ο Nikkei έχασε 1,69% κλείνοντας στις 16.012,83 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα