Market Beat: Η νευρικότητα παγκόσμια αυξάνεται από την ασθένεια του προέδρου Τραμπ

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 09:02
UPD:09:03

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τα μελλοντικά συμβόλαια επί των δεικτών των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή στις ασιατικές συναλλαγές, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αυτός και η σύζυγός του θα τεθούν σε καραντίνα μετά από θετικό για τον κοροναϊό σε έναν στενό βοηθό του προέδρου. Πριν από τη λήξη των συναλλαγών έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του έχουν προσβληθεί.

Τα συμβόλαια για το S&P 500 υποχώρησαν -0,39% στις ασιατικές συναλλαγές μετά την πρώτη είδηση, επεκτείνοντας τις προηγούμενες απώλειες, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς παρέμειναν γενικά αμετάβλητες. Αλλά στις 8:20 δική μας ώρα τα ΣΜΕ είχαν μεταβολές της τάξης του -1,3%. Όλα δείχνουν ότι οι επαγγελματίες διακρίνουν ένα νέο κύμα αστάθειας στην αγορά καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αμφισβητούμενου αποτελέσματος  καυτές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στα της αγοράς μας εκτιμούμε ότι: Μετά την άνοδο στο τέλος του πτωτικού Σεπτεμβρίου η μεταβολή του μέσου όρου στο ξεκίνημα του Οκτωβρίου έδωσε την ευκαιρία στην αγορά να αποδείξει πως δεν έχει απαξιωθεί. Φάνηκε δηλαδή ότι υπάρχουν θεσμικοί που έστω διστακτικά αγοράζουν μετοχές εταιριών με καλά σχετικά αποτελέσματα εξαμήνου. Αυτοί χθες δεν επηρεάστηκαν από την αυξημένη επιφυλακτικότητα που διέκρινε τις συναλλαγές στην Ευρώπη και επιμένοντας αγοραστικά αυξήσανε τη ζήτηση φέρνοντας το +1,1% στον ΓΔ ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος του 25άρη γιατί τον επιβάρυναν οι Τράπεζες που φιλοξενεί.

Για τον Τραπεζικό κλάδο η Merit Sec. σημείωνε χθες το πρωί: “Σύμφωνα με πληροφορίες, ‘κόκκινα’ δάνεια έως €40 δισ. τα οποία θα αποτελούνται από το απόθεμα των NPLs που θα απομείνει μετά την ‘εκκαθάριση’ μέσω του ‘Ηρακλή’ και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν στην Asset Management Company που προτείνει η ΤτΕ”. Ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου για το ίδιο θέμα σημείωσε: Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία και μόνο έγκυρη ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων, μπορεί να αλλάξει την εικόνα απαξίωσης. Το νέο σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για δημιουργία Bad Bank και εκχώρηση περίπου 40 δισ. “κόκκινων” δανείων σε αυτή, εξετάζεται από το Οικονομικό Επιτελείο, αλλά μέχρι την οριστικοποίησή του και την εφαρμογή του, δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις και αύξηση της μεταβλητότητας. Εξάλλου το παράδειγμα της Eurobank με το πρόγραμμα Κairo Mezz, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την τελευταία 10ετια, ότι όσο ωραία και αν ήταν τα σχέδια, το τελικό αποτέλεσμα πάντα οδηγούσε σε μείωση αποτιμήσεων.

Η συνεδρία της Πέμπτης ακολούθησε το μονοπάτι της επιβεβαίωσης της λαϊκής σοφίας πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.  Η έναρξη των συναλλαγών άφηνε υποσχέσεις και επέτρεπε, στους αισιόδοξους, να ονειρευτούν εύκολη υπέρβαση των 630 μονάδων. Στο πρώτο ημίωρο είχαμε διακύμανση μιας μονάδας, ανάμεσα στις 628,4 και τις 629,6, με κλείσιμο την Τετάρτη στις 624,75 μονάδες. Με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα περίπου 4 μονάδες και τζίρο 3,6 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ ήταν στις 629,44, είχε άνοδο +0,75% και αναζητούσε ακόμα ψηλότερες τιμές. Ενώ σαν πυλώνες σε αυτή την άνοδο ήταν μετοχές εκτός του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο +6% η ΒΙΟ πάνω από 3% με τις ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΤΙΤC, ΟΛΠ με άνοδο από +1,3% και πάνω, εξισορροπούσαν την αρνητική συνεισφορά από τις απώλειες  της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ. Στην Ευρώπη υπήρξε ανάλογη εικόνα, αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα στην ενδοσυνεδριακή τάση. Αργότερα όμως οι δείκτες μετά από ανοδικό ξεκίνημα είχαν πορεία που μετά τις δυο πρώτες ώρες εμφάνισε “κοιλιά”, στη διάρκεια της οποίας ορισμένοι πέρασαν και σε αρνητικό πεδίο.

Το όνειρο που μπορεί να έκαναν ορισμένοι στο ξεκίνημα δεν ήταν απατηλό. Γιατί μόλις συμπληρώθηκαν τα 20 εκατ. ευρώ στην αξία συναλλαγών, μετά από διαπραγμάτευση διαρκείας 3 ωρών και 53 λεπτών, ο μέσος όρος ήταν στις 633,2 μονάδες με μεταβολή 1,35%, έχοντας χτυπήσει υψηλό μέρας από τις 12:54 στις 634,7 μονάδες. Οι θεσμικοί στην Αθήνα εμφάνιζαν σιγουριά κατά την εισαγωγή εντολών που ανέβαζαν τη ζήτηση για τις ΒΙΟ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ που στις 15:00 σημείωναν άνοδο +12% και +7,5% αντίστοιχα. Τοιουτοτρόπως είχε επιτευχθεί διατήρηση μιας πλάγιας πορείας γύρω από τις 633 μονάδες (632,5 ως 634,2) που ξεκίνησε από τις 14:15, με την καλύτερη ημερήσια μεταβολή  στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο κατά την εκτίμηση μας από τη χθεσινή σύνοδο ήταν η προτίμηση των επενδυτών σε αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που όχι μόνο ώθησαν πολύ ψηλότερα από τον 25άρη τον FTSEM, αλλά γιατί ο τζίρος των μετοχών του ήταν πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ. Οι διαθέσεις των επαγγελματιών για τις εταιρίες του κατασκευαστικού τομέα έχουν βελτιωθεί, αν κρίνουμε από το +4,9% της ΑΒΑΞ και το +6,48% της ΙΝΚΑΤ, με τον εκτός κλάδου ΟΛΘ (+5,14%) να συμβάλλουν σημαντικά στην άνοδο του  FTSEM κατά +1,94%. Αυτά τα τινάγματα ενίοτε λειτουργούν σαν προάγγελος γενικής βελτίωσης στην αντιμετώπιση της αγοράς από το επενδυτικό κοινό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Επειδή έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες για συμφωνία Ρεπουμπλικάνων- Δημοκρατικών σε ένα νέο πακέτο τόνωσης που θα στηρίξει την αμερικανική οικονομία, οι  επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι προσδίδοντας κέρδη στη Wall Street. Αν και δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο πακέτο βοήθειας οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Επίσης μειώθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, στους 837.000 από 873.000 προηγουμένως. Αλλά παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 800.000. Επιβαρυντικά λειτούργησε η είδηση πως τα εισοδήματα των Αμερικανών υποχώρησαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης των εισοδημάτων μέσω επιδομάτων.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,13% ή 35,20 μονάδες στις 27.816,90, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,53% στις 3.380,80 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,42% στις 11.326,51 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walmart (+2,5%) και Boeing (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-2,4%) και Dow (-2,3%).

Το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ με αποτέλεσμα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να κινθεί χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,67%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπεσε κατά +3,7% στα 38,72 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Τα καλά στοιχεία από την μεταποίηση στην ΕΕ έδωσαν κέρδη στις αγορές μετοχών του ευρώ. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) των επιχειρήσεων μεταποίησης τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε κατά 2 μονάδες από τον Αύγουστο, φθάνοντας στις 53,7 μονάδες σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώνεται στη Γερμανία, με τον ΡΜΙ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών. Πολύ καλή επίδοση είχε επίσης η Ιταλία, με την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στο πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων 2 ετών και περισσότερο.

Στις αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,20% στις 361,80 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,23% στις 5.879,45 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,23% στις 12.730,77 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,43% στις 4.824,04 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε  υψηλότερα +0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,1739 δολάρια από 1,1722 την προηγούμενη.

ΧΑ

Άνοδος χωρίς τραπεζική ώθηση εν μέσω συνεδριάσεων καθοδικής συσσώρευσης στην Ευρώπη                            

Η πρώτη σύνοδος του Οκτωβρίου και του τελευταίου τρίμηνου σφραγίστηκε από σταθερή υπεροχή της ζήτησης. Μετά από άνοιγμα στις 628,56 με ανοδικό  χάσμα  (3,81 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (624,75), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο στο πρώτο μέρος ανοδικά, ως τις 12:54 και στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο διάστημα πλάγια με θετική μεταβολή πάνω από +1%. Αναζήτηση του κατώτερου μέρας υπήρξε  ως τις 10:41 και έτσι ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του τότε και ήταν στις 628,39 από 618,50 μονάδες την Τετάρτη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν μέτριας διάρκειας, αφού ξεκίνησε στις 10:42 και στις 12:54 έπιασε τις 634,72 από 627,30 μονάδες την προηγούμενη. Ενώ αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε για μεγάλο σχετικά διάστημα πλάγια, χωρίς αλλαγές πρόσημου με την τιμή του ΓΔ από 13:03 ως τις 17:00 να κινείται σε εύρος τιμών μεταξύ των 631,2 και 634,2 μονάδων.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, αλλά δεν διέκοψε  την νευρική πλάγια κίνηση των τιμών στο δεύτερο μέρος, καθώς ο ΓΔ είχε περάσει ψηλότερα από τις 632 μονάδες από τις 13:09, χωρίς όμως να βρεθεί έκτοτε πάνω από τις 634,5 μονάδες. Επικράτησε η υπεροχή ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που έφερε την ανοδική κίνηση επί μισή ώρα. Διακρίναμε μεταβλητότητα στις διαθέσεις  για τις Τραπεζικές μετοχές, και οι επενδυτές άφησαν τελικά το δείκτη τους ψηλότερα από τις 302,8 από 304,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από θετικό πεδίο και εμφάνισαν μέτρια άνοδο, της τάξης του +0,4% με νευρική πλαγιοκαθοδική δυναμική, άλλαξαν πρόσημα μεταβολής ορισμένοι μετά την πρώτη ώρα και πέρασαν σε αρνητικό πεδίο καθώς όσο πλησίαζε η έναρξη στη Νέα Υόρκη, οι εντολές ενίσχυαν την προσφορά και εμφάνισαν πτωτικές μεταβολές γύρω στο -0,2% ως -0,5%.

Συνεπώς, είχαμε μεικτή τάση και επιφυλακτική στάση διεθνώς. Στην Αθήνα είχαμε για δεύτερη συνεδρία στη σειρά μερική ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη  της τάξης του +1%, δεν ανατράπηκε στο τελευταίο δίωρο, και με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών κατέληξε μέσω των δημοπρασιών στο +1,08%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:13 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 3,12 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.  Η αγορά έκλεισε τελικά, με 7 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 44,242 από 43,698 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους εκτός των Τραπεζικών τα blue chip, ΒΙΟ +12,80%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,38%, ΣΑΡ +4,22%, ΦΡΛΚ +3,17% ΜΟΗ +2,49%, ΕΕΕ +1,92%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου ώθησαν  ΑΡΑΙΓ -4,35%, ΑΛΦΑ -1,24%, ΜΠΕΛΑ -1,20%. 

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 7,531 από 1,858 εκατ. ευρώ την προηγούμενη, που αφορούσαν τον ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΕΛΠΕ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση οριακά ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,011% από 1,032% την προηγούμενη.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,54%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,24% από +0,82%, την ΕΤΕ στο +0,37% από -2,57%, ΕΥΡΩΒ στο -0,87% από +3,12% και την ΠΕΙΡ στο +0,28% από -0,05%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,94% από +0,14%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 15) έναντι των καθοδικών (7 από 9) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,08% οδηγήθηκε στις 631,51 από 624,75 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1504,45 από 1493,22 με κέρδη +0,75%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,152 από 44,819 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,531 από 1,858 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 59 από 50, των καθοδικών 38 από 42 και οι αμετάβλητες ήταν 18 από 24.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τα αισιόδοξα στοιχήματα στα ΣΜΕ του 25άρη έγιναν ουδέτερα

Στην πρώτη σύνοδο του Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,6 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 11,23 μονάδες υψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1499,13 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:54. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 12:54 και ήταν οι 1514,41 μονάδες. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1506,89 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1504,45 από 1493,22 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,75% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,652 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 717 συμβόλαια με ανώτερο τις 1514,00 μονάδες, κατώτερο τις 1497,50 και τελευταίες πράξεις στις 1504,75 από 1490,75 μονάδες την Τετάρτη με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 3907 από 3895. Άλλαξαν επίσης χέρια 37 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο τις 1510,50 μονάδες, κατώτερο τις 1495,25 και τελευταίες πράξεις στις 1503,75 από 1498,75 μονάδες, έτσι σχηματίστηκαν 330 από 306 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό αλλά διευρυμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου, διακινήθηκαν 11 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1450 και τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Οκτωβρίου ο όγκος παρέμεινε μηδενικός. Για την επόμενη λήξης Νοεμβρίου ανήλθε σε 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1475 ως τις 1550 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, καθώς αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 47.000 συμβόλαια για ΕΤΕ και στα 15.000 για ΕΥΡΩΒ. 

Στην άνοδο της αγοράς πάνω από +1% εν μέσω συσσώρευσης στην ευρωζώνη χωρίς ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, συνέβαλλαν, σύμφωνα με τα σχόλια των εγχώριων παραγόντων, οι αντιδράσεις στα εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο.

Ο FTSEM εμφάνισε υπερδιπλάσια κέρδη (+1,94%) έναντι του FTSE25 +0,75% και σε αυτό έπαιξαν ρόλο τα κέρδη των ΕΥΠΙΚ +4,69% και ΟΛΘ +5,14%. Στα αποτελέσματα των οποίων αναφέρθηκαν από το τμήμα ανάλυσης της Merit sec.: “Πολύ καλά τα αποτελέσματα εξαμήνου της Ευρ. Πίστης, με αύξηση των μικτών ασφαλίστρων κατά 5,2% σε ετήσια βάση, υπεραποδίδοντας της Ασφαλιστικής Αγοράς, η οποία υποχώρησε κατά 4,5% στο πρώτο εξάμηνο. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €10,3 εκατ. λόγω των οριακών κερδών από χρηματοοικονομικά στοιχεία ύψους €100k, της αύξησης των αποζημιώσεων (+8%), αλλά και του αυξημένου φορολογικού συντελεστή (25,5%, από 22,5% πέρυσι). Στόχος της Διοίκησης είναι η αύξηση της καθαρής παραγωγής κατά 5,9% σε ετήσια βάση το 2020. Η Ευρωπαϊκή Πίστη παραμένει η καλύτερη επιλογή μας από τον Χρηματοοικονομικό κλάδο.

Εξαιρετικά τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΛΘ, με αύξηση του κύκλου εργασιών, οριακή μείωση των καθαρών κερδών, αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και του καθαρού ταμείου. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €34,7 εκατ. (+5% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη σε €13,9 εκατ. (-4,8%) και τα καθαρά κέρδη σε €7,8 εκατ. (-2%). Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω αποζημίωσης του τέως προέδρου και ΔΣ ύψους €1 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €10,6 εκατ. (538%) και το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €12,1 εκατ. από την αρχή του χρόνου, στα €118,1 εκατ. (€11,72/μετοχή). Ο ΟΛΘ αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές μας στο Χ.Α.”

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης χαμηλού κόστους, προσεγγίζοντας τους εκθετικούς ΚΜΟ 25 & 50 ημερών, που αποτελούν και τις πρώτες σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις του, επισημαίνει.

Οι χαμηλοί όγκοι στην εξελισσόμενη αντίδραση δεν μας ικανοποιούν ιδιαίτερα, αφού για να υπάρξει πειστική ανοδική συνέχεια με προοπτικές, θα απαιτηθούν μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών.

Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, τροφοδοτούν την απαισιοδοξία στην πραγματική Οικονομία, όπως φάνηκε και από την κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος (ΙΟΒΕ), για 3ο συνεχή μήνα. Έτσι από το 90,8 του Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο προσγειωθήκαμε, αργά αλλά σταθερά, στο 89,5 και έπεται η συνέχεια, όσο βαδίζουμε προς ένα δύσκολο Χειμώνα, με αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Βασικότερος λόγο της απαισιοδοξίας των Καταναλωτών είναι τα προβλήματα από την επανάκαμψη του covid-19, που όχι μόνο δε εξομαλύνονται, αλλά μεγεθύνονται όσο περνά ο καιρός και βαδίζουμε προς μια νέα Χειμερινή έξαρση της πανδημίας.

Ως αναφορά τα Ελληνοτουρκικά, όλοι γνωρίζουν ότι τα μακροχρόνια προβλήματά μας με τον “κακό Γείτονα”, δεν πρόκειται να λυθούν ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα, οδηγώντας σε μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία συμβιβασμών.

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια, με τις συνεχείς υποστηρικτικές δηλώσεις, τις ενέσεις ρευστότητας, αλλά και την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων από FED & EKT, συνεχίζουν την αντίδραση τους, προσεγγίζοντας και αυτά τεχνικές αντιστάσεις.

Όμως οι Insiders βρίσκονται εδώ και καιρό στο στρατόπεδο των πωλητών, λαμβάνοντας υπόψη τους, τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ειδικά οι Αμερικανικές εκλογές μπορούν να μετατραπούν στον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας & μεταβλητότητας στο εγγύς μέλλον, μαζί με αλλά προβλήματα που είχαμε υποτιμήσει, ή ξεχάσει και επανέρχονται δριμύτερα, με κυριότερα αλλά όχι μόνα, το 2ο κύμα της πανδημίας και το άτακτο “Brexit”.

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η Ελληνική ομολογιακή Αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση της 15ετους & 25ετους έκδοσης καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά και την καταβαράθρωση του ΑΕΠ.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία και μόνο έγκυρη ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων, μπορεί να αλλάξει την εικόνα απαξίωσης. Το νέο σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για δημιουργία Bad Bank και εκχώρηση περίπου 40 δισ. “κόκκινων” δανείων σε αυτή, εξετάζεται από το Οικονομικό Επιτελείο, αλλά μέχρι την οριστικοποίησή του και την εφαρμογή του, δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις & αύξηση της μεταβλητότητας.

Εξ’ άλλου το παράδειγμα της Eurobank με το πρόγραμμα Κairo Mezz, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την τελευταία 10ετια, ότι όσο ωραία και αν ήταν τα σχέδια, το τελικό αποτέλεσμα πάντα οδηγούσε σε μείωση αποτιμήσεων.

Συμπερασματικά, στο Διεθνές όσο και στο Εγχώριο περιβάλλον, οι επενδυτικές συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες. Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.

Οι 610 μονάδες του ΓΔ και οι 1465 του FTSE25 πρέπει να διαφυλαχθούν ως “κόρη οφθαλμού” για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα.

Παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, η στόχευση Εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, είναι επιβεβλημένη. Ειδικά μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2020, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αστοχίες στην επιλογή Εταιρειών”.

Σήμερα

Τα μελλοντικά συμβόλαια επί των δεικτών των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή στις ασιατικές συναλλαγές αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αυτός και η σύζυγός του θα τεθούν σε καραντίνα μετά από θετικό για τον κοροναϊό σε έναν στενό βοηθό του προέδρου. Πριν από τη λήξη των συναλλαγών έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του έχουν προσβληθεί.

Τα συμβόλαια για το S&P 500 υποχώρησαν -0,39% στις ασιατικές συναλλαγές μετά την είδηση, επεκτείνοντας τις προηγούμενες απώλειες, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς παρέμειναν γενικά αμετάβλητες. Αλλά στις 8:20 δική μας ώρα είχαν μεταβολές της τάξης του -1,3%. Το αμερικανικό δολάριο παρέμεινε σταθερό έναντι των περισσότερων νομισμάτων, αλλά σημείωσε άνοδο έναντι των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που θεωρήθηκε ένδειξη για τάση αποτροπής κινδύνου.

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -0,15%. Αλλά άρχισε να πορεύεται χαμηλότερα μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος ασθενεί. Ο δείκτης S & P / ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε -0,68% καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του χαλκού επιβάρυνε τον τομέα των Πρώτων Υλών. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε απώλειες -1,13%. Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας  σημείωσε άνοδο -0,15% μετά την επανέναρξη της κανονικής διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο (TSE), αφού η διακοπή του έφερε αδυναμία λειτουργίας της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς μετοχών στον κόσμο. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε απώλειες -0,83%.

Ο Τραμπ είπε στο Twitter ότι αυτός και η σύζυγός του είχαν δοκιμαστεί για κοροναϊό αφού η Hope Hicks, ανώτερη σύμβουλος που ταξίδεψε πρόσφατα με τον πρόεδρο, ήταν θετική στον COVID-19.

Τελικά το τεστ του προέδρου Τραμπ ήταν επίσης θετικό, και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα αστάθειας στην αγορά καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αμφισβητούμενου αποτελέσματος  καυτές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, μια σειρά δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων αξιώσεων ανεργίας και καταναλωτικών δαπανών, υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα μπορούσε να χάσει την ισχύ της.

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Κίνας, συναλλάγματος και προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων είναι κλειστές από 1 έως 8 Οκτωβρίου για τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας. Οι αγορές της Νότιας Κορέας και του Χονγκ Κονγκ είναι επίσης κλειστές την Παρασκευή για διακοπές.

Οι αγορές των ΗΠΑ ξεκίνησαν το τέταρτο τρίμηνο κλείνοντας υψηλότερα την Πέμπτη, ενώ οι επενδυτές παρακολούθησαν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα