Έναν μήνα περιθώριο έχουν ακόμα όσοι έχουν δάνειο με υποθήκη την α΄ κατοικία και έχουν πληγεί από την πανδημία προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα».
Στο τέλος του περασμένου μήνα ο αριθμός των αιτήσεων έφτανε στις 134.833 με σαφή αύξηση του αριθμού που υποβλήθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες του Σεπτεμβρίου (καθώς έως τις 30/9 ήταν η αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων). Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα μεταξύ 27 και 28 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 5.343, φτάνοντας τις 124.000, από 118.675 στις 27/9, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 7.000 στις 29 Σεπτεμβρίου, παραμονή της λήξης της αρχικής προθεσμίας.
Αυξημένος κατά 75% ήταν ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, που άνοιξε η πλατφόρμα, φτάνοντας στις 85.674, έναντι 49.159 τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη δανειοληπτών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι κατηγορίες δανείων, είτε αυτά είναι «πράσινα», είτε «κόκκινα», είτε έχουν καταγγελθεί. Η επιδότηση:
- Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά στο 90% της μηνιαίας δόσης το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και στο 70% το τρίτο τρίμηνο.
- Όσων τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες, η συνεισφορά του Δημοσίου ξεκινά στο 80% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο ανέρχεται στο 70% και στο τρίτο τρίμηνο στο 60%.
- Δυνατότητα να λάβουν επιδότηση έχουν και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων η επιδότηση ξεκινά στο 60% της μηνιαίας δόσης, υποχωρεί στο 50% το β΄ τρίμηνο και στο 30% το γ΄ τρίμηνο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι ενδιαφερόμενοι να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Οι πρώτες καταβολές της επιδότησης από το Δημόσιο προς τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν για τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυτόν τον μήνα.
Η αίτηση υποβάλλεται στην ιστοσελίδα http://www.keyd.gov.gr, με χρήση των κωδικών TaxisNet. Τα στοιχεία των δανειοληπτών όσον αφορά εισοδήματα και οφειλές αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες, χωρίς την προσκόμιση σειράς δικαιολογητικών.
Εκτός από τις πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, λειτουργούν 50 Κέντρα - Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα, όπου οι πολίτες μπορούν να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές, οδηγίες και υποστήριξη στα θέματα διαχείρισης των οφειλών τους.
Ραλλού Αλεξοπούλου