Talk of the market: Μικτή εικόνα στις αγορές

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 11:47
UPD:11:47

Μικτή εικόνα στις αγορές με τη Wall Street να δίνει τον τόνο εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων: από τη μία τα στοιχεία του ΑΕΠ που δείχνουν την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73 ετών και από την άλλη το προσδοκώμενο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Το ελληνικό χρηματιστήριο αποτιμά σε ένα βαθμό τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών μετά το μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, που ολοκληρώθηκε χθες. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 0,22% και δεδομένου ότι στην Ευρώπη οι αγοραστές έχουν “ελαφρύ” προβάδισμα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καλλιεργούνται προσδοκίες. 

Στην μεγάλη εικόνα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ένας παράγοντας ανησυχίας. Εντωμεταξύ, το 65,1% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της EBRD στις 8 χώρες στις οποίες επενδύει (Λευκορωσία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία) καθώς και στις 6 αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία). Το μεγαλύτερο ποσοστό, 86,9%, πιστεύει ότι η καταπολέμηση της πανδημίας στην Ελλάδα εξαρτάται από την ατομική συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, το κεφάλαιο μένει ανοιχτό. Υποβαθμίζεται κατά κάποιον τρόπο το καλάθι των προσδοκιών. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και δίνει σκληρή μάχη. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει έμπρακτη υποστήριξη από τους εταίρους της αλλά υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες…

Συστάσεις για την αποτελεσματική αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2027 απευθύνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο επιτελείο της κυβέρνησης που συμβουλεύεται τον οργανισμό. Σε σχετική μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα γίνονται σειρά προτάσεων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων. Μάλιστα αναδεικνύονται συσχετισμοί περιφερειών αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, με ενδεικτικό το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Αττικής επιβραδύνεται συγκλίνοντας με αυτό άλλων περιφερειών. Άρα το πότε η Ελλάδα θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα εξαρτάται από την ανάπτυξη στην πρωτεύουσα. Με υπόθεση έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα χρειαστεί μια 15ετία για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Με μεγαλύτερη επιτάχυνση, ήτοι 3% στην Αττική η περίοδος ανάκαμψης περιορίζεται σε 8 έτη.

Στην έκδοση πράσινου ομολόγου προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Στοχεύει στην άντληση περί των 500 εκατ. ευρώ. Με βάση το ενημερωτικό δελτίο τα κεφάλαια της έκδοσης, θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ, ενεργειακά και άλλα projects της ελληνικής πράσινης ατζέντας. Σχετικό mandate έχουν λάβει σύμφωνα με πληροφορίες Morgan Stanley, Commercebank, HSBC, BNP Paribas και Goldman Sachs, που ενεργούν ως σύμβουλοι της τράπεζας.

Στις 45 μονάδες βάσης εκτιμάται η κεφαλαιακή επίπτωση από τη συναλλαγή Phoenix. Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, κατόπιν δέσμευσης της Intrum AB αναφορικά με την απόκτηση ποσοστού 30% των ομολόγων ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes) της τιτλοποίησης, έχει εκκινήσει τις απαραίτητες διεργασίες για την εξειδίκευση και οριστικοποίηση των όρων της συναλλαγής και της διαδικασίας αποαναγνώρισης των τιτλοποιημένων απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου Phoenix. Εκτιμάται ότι τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης (senior tranche) θα ανέλθουν σε περίπου 0,96 δισ. ευρώ ενώ η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση για την Τράπεζα Πειραιώς από τη συναλλαγή εκτιμάται στο επίπεδο των 45 μονάδων βάσης.

Στα 825,37 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. στο α’ εξάμηνο σημειώνοντας μείωση 23,91%, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 6,54 εκατ. ευρώ με μείωση 27,57% και τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη 0,20 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι θα υπάρξει καθίζηση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των ποσοτήτων αυτού έχει προαγοραστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω των χαμηλών τιμών.

Στην θυγατρική της Intralot Iberia Holding SAU μεταβίβασε η Intralot τη δραστηριότητά της στην Τουρκία, ήτοι το 55% των μετοχών των Turktell Bilişim Servisleri A.Ş., Global Bilgi Paz. Dan. ve Çağrı Servisi Hizm. A.Ş και Turkcell Satış ve Dijital İş Servisleri A.Ş στην εταιρεία İnteltek İnternet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık Ticaret A.Ş. (“Inteltek”).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα