Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο στα διεθνή, σφραγίζει την έναρξη του δ τρίμηνου

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 09:16
UPD:09:16

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην πρώτη σύνοδο του τελευταίου τρίμηνου του 2020 η πορεία στο εννεάμηνο δεν παρέχει ικανοποιητική ορατότητα για την πορεία ως το τέλος της χρονιάς. Η αγορά έμεινε περιορισμένη σε εύρος τιμών ανάμεσα στις 612 και 670 μονάδες στο τρίτο τρίμηνο και ο Σεπτέμβρης στο ξεκίνημα έδωσε το υψηλό τριμήνου αλλά μετά από σειρά πτωτικών συνεδριάσεων κινήθηκε απειλητικά προς διάσπαση του χαμηλού που αποφεύχθηκε με μεγάλη προσπάθεια.  Διεθνώς τα δεδομένα προκαλούν επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τον έλεγχο της πανδημίας αλλά και με τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Στο σχόλιο του Reuters για τις ασιατικές αγορές που εμφανίζουν ανοδική δυναμική σημείωσαν: Την Τετάρτη, ο S & P500 κέρδισε 0,83% και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 0,74%, παρόλο που ολοκλήρωσαν τον Σεπτέμβριο με τις πρώτες μηνιαίες μειώσεις τους από τον Μάρτιο, όταν οι εντολές για καραντίνα κατά του κορανοϊού έπληξαν την οικονομία. Ένα πλήθος οικονομικών δεδομένων προκάλεσε θετικές κυρίως εκπλήξεις, με τον εθνικό δείκτη απασχόλησης ADP να ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες των αναλυτών και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών να ανεβαίνουν στο υψηλό όλων των εποχών.

Βοηθώντας επίσης στην τόνωση της όρεξης για ανάληψη κινδύνου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσυ Πελόσι και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και εξέφρασαν την ελπίδα για μια σημαντική σύγκλιση στις κομματικές διαπραγματεύσεις για τα μέτρα τόνωσης. Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά παρέμειναν προσεκτικοί μετά την χαοτική συζήτηση των υποψήφιων για την Προεδρία των ΗΠΑ της Τρίτης, η οποία αύξησε τους φόβους ότι μια αμφισβητούμενη ψηφοφορία στις 3 Νοεμβρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακρά και ταραχώδη μεταφορά εξουσίας.

Η δυναμική της συνεδρίας που το κλείσιμο στο τέλος της θα σφράγιζε την αποτίμηση για το εννεάμηνο σημαντικών θεσμικών χαρτοφυλακίων ήταν ειλικρινής. Στις 11:03 εμφανίστηκε το κατώτερο μέρας στις 618,50 μονάδες πέντε κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης. Ενώ στις πολλές πτωτικές του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Σεπτέμβρη στην πρώτη ώρα εμφανιζόταν ο ανώτερο και άρχιζε η αναζήτηση πυθμένα. Το κλίμα στα διεθνή δεν ήταν θετικό για τις μετοχικές αξίες και το γεγονός πως η μεταβολή του μέσου όρου στην Αθήνα μετά τις 13:10 απόκτησε μόνιμα θετικό πρόσημο, υποδήλωνε την πρόθεση των συναλλασσόμενων να αναζητήσουν την οροφή για την πορεία του.

Στις 17:00 τα blue chip με απώλειες ήταν λιγότερα από τα πτωτικά ενδοσυνεδριακά και σημαντικές απώλειες είχαν οι ΑΡΑΙΓ με πτώση πάνω από -4% και οι ΒΙΟ ΕΤΕ και ΦΡΛΚ με απώλειες μεταξύ -1,1% και -1,4%. Ο τζίρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν 33,752 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,858 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΑΠ παρόμοιος συγκριτικά με τις πέντε προηγούμενες συνεδρίες. Κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών είχαμε εξαφάνιση της πτώσης της ΒΙΟ που κατέληξε αμετάβλητη, αλλά και η εκτίναξη των απωλειών στις ΟΤΕ, ΕΤΕ μαζί με την είσοδο της ΠΕΙΡ στις καθοδικές, με οριακές απώλειες. Ο ΓΔ αφέθηκε στις 626,8 και με τζίρο δημοπρασιών 11 εκατ. έκλεισε δυο μονάδες χαμηλότερα, τονίζοντας τη σκοπιμότητα που είχε η στάση των “αρκούδων” της Αθήνας στην εξέλιξη των χθεσινών συναλλαγών. Δεν χάλασαν την ανοδική ορμή που αντιλήφθηκαν πως ήθελαν να επιβάλλουν ορισμένοι. Αλλά στις δημοπρασίες άνοιξαν τις τσάντες με τις προς πώληση μετοχές και τις άδειασαν στον πάγκο της αγοράς.

Μέσα στον καμβά που περιγράψαμε ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο και αξίζει να παραθέσουμε σειρά τοποθετήσεων από σημαντικούς εγχώριους παράγοντες στο πεδίο της ανάλυσης της εικόνας της αγοράς. Η Leon Depolas Sec.  αναφέρει: “Ο υποτονικός τζίρος δεν προμηνύει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, ανησυχητική κρίνεται η πορεία των κρουσμάτων στην Χώρα, σύμφωνα και με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υψηλές, αυτό λειτουργεί υποστηρικτικά στο Χ.Α. Στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί εν όψει των προεκλογικών πολιτικών εντάσεων, γεγονός που πιθανότατα να επηρεάσει το σύνολο των Αγορών”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης  της Fast Finance ΑΕΠΕΥ  εκτιμά: “Χρειάστηκαν λιγότερο από δύο μήνες για να χάσει την μισή αξία ο ΓΔ και ήδη διανύει 6 μήνες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση. Η έννοια του χρόνου παίζει ίσως και τον πιο σημαντικό ρόλο, στην κίνηση του όποιου τίτλου. Συνήθως μετά από μία μεγάλη συσσώρευση, η Αγορά εκτονώνει προς κάποια κατεύθυνση. Στα επίπεδο ανάμεσα στο 612 και 670 μεγάλο μέρος αγοραστών, ή πωλητών έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους, μέχρι η Αγορά να αλλάξει επίπεδο για να δούμε και πάλι σημαντική αύξηση στον τζίρο”.

Ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets επισημαίνει: “Μετά την ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση που προκάλεσε την Άνοιξη η πανδημική κρίση, βρίσκεται προ των πυλών ένα δεύτερο σαρωτικό κύμα πτωχεύσεων σε μεγάλο αριθμό Εταιρειών, που θα επιφέρει ισχυρή διόγκωση των ‘κόκκινων’ δανείων στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Υπολογίζεται ότι λόγω της πανδημίας οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές από ‘κόκκινα’ δάνεια άνω των 400 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει και δεύτερο lockdown, οι απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διπλασιαστούν φθάνοντας τα 800 δισ. ευρώ. Το οικονομικό αντίκτυπο που θα αφήσει η νέα, εν εξελίξει, πανδημική κρίση θα προκαλέσει, σύμφωνα με τις εκθέσεις Διεθνών Αναλυτών, σοβαρότατο πλήγμα σε χιλιάδες Μικρές και Μεγάλες Επιχειρήσεις, που δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τις πιστώσεις που έλαβαν, με αποτέλεσμα τα ‘κόκκινα’ δάνεια να απειλήσουν όχι μόνο τη δικιά τους ύπαρξη, αλλά και αυτή των Τραπεζών”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η Wall Street έκλεισε με κέρδη, αφού ο ΥΠΟΙΚ κ. Μνούτσιν δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμβιβασμός για να περάσει το νέο πακέτο στήριξης που παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί. Στον αντίποδα, προβλημάτισε το debate Τραμπ- Μπάιντεν. Ο Daniel Demind της KKM Financial επισήμανε χαρακτηριστικά ότι έγινε  σχεδόν ξεκάθαρο ότι δεν θα τελειώσουν όλα στις 3 Νοεμβρίου (ημέρα εκλογών). Η μεταβλητότητα δεν θα αποχωρήσει σύντομα μετά από αυτό το debate. Κατά μία έννοια, το debate δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Στο μεταξύ, η αμερικανική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73 ετών το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας του σοκ που προκάλεσε η πανδημία, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η τρίτη μέτρηση της κυβέρνησης για το ΑΕΠ. Ειδικότερα, το ΑΕΠ βούτηξε κατά 31,4% σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο. 

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +1,20% ή 329 μονάδες, στις 27.781,70, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,83% στις 3.363,00 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,74% στις 11.167,51 μονάδες. Το Σεπτέμβριο, ο Dow Jones υποχώρησε -2,3%, ο S&P -3,9% και ο Nasdaq -5,2%.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (+2,7%) και UnitedHealth (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-0,7%) και Nike (-0,3%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,68%.

ΕΥΡΩΠΗ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε θετικό και αρνητικό πεδίο καθώς οι επενδυτές προσέθεσαν στα κριτήρια για την συμμετοχή τους στις συναλλαγές και την ανησυχία από την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ. Αυτή αφορούσε στην εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η αστάθεια θα συνεχιστεί γιατί δεν θα αναγνωριστεί από τον Τραμπ.

Από το μακροοικονομικό πεδίο τα νέα ήταν ευχάριστα αφού ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας αυξήθηκε κατά +3,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,7%, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 5,0% του Ιουλίου.

Επιπλέον, κατά 21,5% βυθίστηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,11% στις 361,09 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,53% στις 5.866,10 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,51% στις 12.760,73 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,59% στις 4.803,44 μονάδες.

ΧΑ

Άνοδος +0,22% εν μέσω πιέσεων στην Ευρώπη που ανατράπηκαν από την άνοδο στις ΗΠΑ                         

Η τρίτη σύνοδος της εβδομάδας και τελευταία του Σεπτεμβρίου και του εννεάμηνου σφραγίστηκε από αύξηση στο εύρος διακύμανσης των τιμών. Μετά από άνοιγμα στις 621,65 με πτωτικό  χάσμα  (1,71 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (623,36), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο μέρος ως τις 13:12 και στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο διάστημα σε θετικό. Αναζήτηση του κατώτερου μέρας υπήρξε  αμέσως μετά τις 10:40 και έτσι ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του στις 11:03 και ήταν στις 618,50 από 621,24 μονάδες την Τρίτη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν μεγάλης διάρκειας, αφού ξεκίνησε στις 11:04 και στις 15:35 έπιασε τις 627,30 από 625,84 μονάδες την προηγούμενη. Ενώ αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε για μεγάλο σχετικά διάστημα πλάγια, χωρίς αλλαγές πρόσημου με την τιμή του ΓΔ από 15:03 ως τις 17:00 να κινείται σε εύρος τιμών μεταξύ των 625,5 και 627,3 μονάδων.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, αλλά δεν διέκοψε  την νευρική πλάγια κίνηση των τιμών στο δεύτερο μέρος, καθώς ο ΓΔ είχε περάσει χαμηλότερα από τις 627 μονάδες από τις 15:39, χωρίς όμως να βρεθεί έκτοτε κάτω από τις 625,5 μονάδες. Επικράτησε η υπεροχή ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που έφερε την ανοδική κίνηση επί μισή ώρα. Διακρίναμε μεταβλητότητα στις διαθέσεις  για τις Τραπεζικές μετοχές, και οι επενδυτές άφησαν τελικά το δείκτη τους ψηλότερα από τις 304,5 από 301,1 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στο πρώτο μέρος με διάθεση να συντονιστούν, με το επιφυλακτικό κλίμα διεθνώς. Με το διεθνές κλίμα πτωτικό πριν την Wall Street, η συσσώρευση με μορφή νευρικής ισορροπίας ανοδικής κατεύθυνσης στην Αθήνα κατάφερε να υπερισχύσει, σαν συνολικό αποτέλεσμα.

Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από αρνητικό πεδίο και εμφάνισαν μέτρια πτώση, της τάξης του -0,4% με νευρική πλαγιοανοδική δυναμική, άλλαξαν πρόσημα μεταβολής στις 16:00 και πέρασαν σε θετικό πεδίο καθώς όσο πλησίαζε η έναρξη στη Νέα Υόρκη, οι εντολές ενίσχυαν την ζήτηση και εμφάνισαν μικρότερες ανοδικές μεταβολές γύρω στο +0,2%.

Εδώ, η εξέλιξη των συναλλαγών έφερε τελικά κλείσιμο μέρας με ανοδική μεταβολή (+0,22%), σε μερική συμφωνία με την εικόνα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη DAX +0,15% στις 18:15. Συνεπώς, είχαμε μεικτή τάση και επιφυλακτική στάση διεθνώς. Στην Αθήνα είχαμε πάλι μερική ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη  της τάξης του +0,5%, δεν ανατράπηκε στο τελευταίο δίωρο, και με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών κατέληξε μέσω των δημοπρασιών στο +0,22%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:13 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 6,25 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε πρώτο ρόλο στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 304,56 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 626,81 μονάδες. Οι δημοπρασίες ώθησαν πτωτικά τους βασικούς δείκτες και τον ΔΤΡ. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 9 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 43,698 από 43,696 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους εκτός των Τραπεζικών τα blue chip, ΟΛΠ +2,08%, ΤΕΝΕΡΓ +1,79%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,75%, ΜΠΕΛΑ +1,69% ΑΔΜΗΕ +1,52%, ΜΟΗ +1,52%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου ώθησαν  ΑΡΑΙΓ -4,17%, ΕΤΕ -2,57%, ΟΤΕ -1,76%, ΦΡΛΚ -1,69%.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 1,858 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν τον ΟΠΑΠ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση οριακά καθοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,032% από 1,017% την προηγούμενη.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,70%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,82% από -0,62%, την ΕΤΕ στο -2,57% από -1,38%, ΕΥΡΩΒ στο +3,12% από +1,02% και την ΠΕΙΡ στο -0,05% από -1,71%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,14% από +0,59%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 9) έναντι των καθοδικών (9 από 14) και ένα τη ΒΙΟ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,22% οδηγήθηκε στις 624,75 από 623,36 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1493,22 από 1487,72 με κέρδη +0,37%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,819 από 35,840 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,858 από 2,735 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 50 από 37, των καθοδικών 42 από 56 και οι αμετάβλητες ήταν 24 από 19.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με ουδέτερες προσδοκίες και λιγοστές ανοικτές θέσεις ξεκινά το τρίμηνο

Στην τελευταία σύνοδο του Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 περισσότερο σε θετικό πεδίο και μόνιμα σε αρνητικό από τις 10:30 ως τις 12:51. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,93 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 5,50 μονάδες υψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1475,84 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:03. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:58 και ήταν οι 1499,62. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1499,56 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1493,22 από 1487,72 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,37% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,074 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 802 συμβόλαια με ανώτερο τις 1499,75 μονάδες, κατώτερο τις 1472,00 και τελευταίες πράξεις στις 1490,75 από 1492,00 μονάδες την Τρίτη με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 3895. Άλλαξαν επίσης χέρια 34 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο τις 1498,75 μονάδες κατώτερο τις 1482,50 και τελευταίες πράξεις στις 1498,75 από 1486,00 μονάδες και σχηματίστηκαν 306 από 298 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν περίπου ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου, διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1500 και 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Οκτωβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Για την επόμενη λήξης Νοεμβρίου ανήλθε σε 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, καθώς αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 20610 συμβόλαια για ΑΛΦΑ και στα 8178 για ΕΤΕ. 

Ο περασμένος μήνας ήταν πτωτικός για τους βασικούς δείκτες της αθηναϊκής αγοράς. Αλλά υπήρξε καθοριστικός για τις μετοχές που αποδείχθηκαν νικητές τρίτου τρίμηνου. Το τρίμηνο ξεκίνησε γλυκά αλλά η συσσώρευση που προτιμήθηκε από τους θεσμικούς στη διάρκειά του, κούρασε τους ιδιώτες επενδυτές. Επίσης οι θεσμικοί παρά τις ευαίσθητες κεραίες τους αναφορικά με το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια σπάνια θέλησαν να προσδώσουν στις ανοδικές περιόδους των ξένων αγορών αντίστοιχα κέρδη στις μετοχές του ΧΑ. Ενώ τις μέρες των γενικευμένων πιέσεων οι απώλειες στην Αθήνα ήταν συνήθως μεγαλύτερες. Παρά ταύτα στις τελευταίες εβδομάδες με αυξημένη μεταβλητότητα δεν απειλήθηκε η στήριξη των 612 μονάδων στο τελευταίο τρίμηνο με ανώτερο τις 670.

Ο μήνας έδωσε στον ΓΔ απώλειες -1,46% με αποτέλεσμα η απόδοση τρίτου τρίμηνου να είναι αρνητική -2,21% συμβάλλοντας στην πτώση κατά -31,85% στο εννεάμηνο. Για τον 25άρη είχαμε πτώση μήνα -1,33% και τρίμηνου -3,17% και -35% στο εννεάμηνο. Ο FTSEM με κέρδη τον Σεπτέμβρη +2,30% ενισχύθηκε στο γ τρίμηνο +1,67% και για αυτό το εννεάμηνο χάνει -28,30%.

Το τρίτο τρίμηνο ανέδειξε 10 από τα blue chip νικητές με καλύτερο τον τίτλο της ΔΕΗ με απόδοση +47,25% και επίδοση Σεπτεμβρίου +26,75%, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο να έχει τη δεύτερη καλύτερη απόδοση +23,00%.

Ακολουθεί για το τρίμηνο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ +30,37% και το μεγαλύτερο μέρος σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο που ενισχύθηκε κατά 26,70% και στο εννεάμηνο έχει επίδοση -18,04% αρκετά καλύτερη από το -32% του ΓΔ.

Τρίτη στο γ τρίμηνο η ΜΥΤΙΛ με απόδοση +25,9% με τον Σεπτέμβρη να συνεισφέρει με άνοδο +16,16% με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο να έχει απώλειες -6,3% μόνο.

Στην τέταρτη θέση συναντάμε την ΤΕΝΕΡΓ με απόδοση +18,63% και είναι η πρώτη μιας υποομάδας των κερδισμένων στο τρίτο τρίμηνο για τις οποίες ο Σεπτέμβριος κούρεψε άνοδο καθώς έγραψε απώλειες στο μήνα -3,88% αλλά στο εννεάμηνο έχει την καλύτερη επίδοση +48,83%.

Η ΒΙΟ που κέρδισε στο τρίμηνο +7,53% οφείλει τα κέρδη της στην άνοδο του Σεπτεμβρίου κατά +9,65% αλλά στο εννεάμηνο χάνει -30,75% περίπου όσο και οι δείκτες. 

Με απόδοση +4,15% στο τρίτο τρίμηνο η ΣΑΡ έχασε το Σεπτέμβρη -2,06% και από την αρχή του έτους κερδίζει οριακά +0,23%.

Ακολουθεί η ΤΙΤC με άνοδο τριμήνου +3,95% αλλά πτώση στο μήνα -2,81% και απώλειες -41,67% στο εννεάμηνο.

Ένατη στις δέκα ανοδικές μετοχές του 25άρη στο γ τρίμηνο είναι η ΑΔΜΗΕ με άνοδο +3,08% που την προσέφερε ο Σεπτέμβριος +6,11% για να γίνει η τρίτη ανοδική στο εννεάμηνο, με δέκατη στο γ τρίμηνο τον ΟΤΕ που κέρδισε μεν στο τρίμηνο +2,50% αλλά υποχώρησε στο μήνα -10,15% διατηρώντας ωστόσο μικρές απώλειες -13,67% στο εννεάμηνο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Την έναρξη της Αμερικανικής προεκλογικής περιόδου σήμανε το χθεσινό debate, μεταξύ του Προέδρου Trump και του τέως Αντιπροέδρου Biden. Η σφοδρή αντιπαράθεση των δύο Υποψηφίων, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του αποτελέσματος των εκλογών, αλλά και την μη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου από τον Trump, συνέβαλε στην σημερινή (Τετάρτη 30/9) επιφυλακτική επίδοση των Διεθνών Αγορών.

Όσον αφορά την Εγχώρια Αγορά, τα αποτελέσματα εξαμήνου ολοκληρώνονται σήμερα, με τις σημαντικότερες Εταιρείες να έχουν ήδη ανακοινώσει τα οικονομικά τους μεγέθη. Συνεχίζουν να προβληματίζουν τα κρούσματα στην Αττική, με την απόδοση των τελευταίων μέτρων της Κυβέρνησης να φαίνονται από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το σενάριο ενός lockdown στην Περιφέρεια, αν και όχι κοντά, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από την στήριξη των 614 μονάδων κατάφερε να αντιδράσει ο Γενικός Δείκτης, υποβοηθούμενος από την διορθωτική κίνηση των Ξένων Αγορών. Η τεχνική εικόνα της Αγοράς παραμένει βεβαρυμμένη, με την υπέρβαση της ζώνης 635 - 640 να κρίνεται αναγκαία, για την επαναφορά της σε “ασφαλή” επίπεδα τιμών. Απώλεια των 614 μονάδων θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον ΓΔ, στην διακεκαυμένη ζώνη των 600 - 595 μονάδων.

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται ο δείκτης Τραπεζών, συντηρώντας με δυσκολία την ζώνη στήριξης των 295 μονάδων. Η κατοχύρωση των 320 μονάδων είναι απαραίτητη για την διαγραμματική βελτίωση του κλαδικού δείκτη. Σε περίπτωση απώλειας των 295 μονάδων, η κρούση με τα ιστορικά χαμηλά και τον διπλό πάτο των 265 μονάδων, αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο. Μένει να δούμε εάν και πόσο θα επηρεάσει η πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία μιας bad bank, δίνοντας μια αναγκαία ώθηση στον Τραπεζικό κλάδο.

Για ακόμη μια εβδομάδα, η Ελληνική Αγορά παραμένει εντός του εύρους συσσώρευσης, αδυνατώντας να κινηθεί εκτός των ορίων της. Ο Ελληνοτουρκικός διάλογος, αλλά και η τάση των κρουσμάτων στην Αττική, θα συμβάλουν στην διαμόρφωση του Χ.Α., όμως ο κύριος καταλύτης θα είναι οι Αμερικάνικες Αγορές.

Μια έντονη προεκλογική περίοδος, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα μεταβλητότητα, δύναται καθορίσουν την τάση των Αγορών σε Παγκόσμιο επίπεδο”.

Σήμερα

Οι μετοχές παγκόσμια προσπάθησαν να αυξήσουν τα κέρδη τους την Πέμπτη λόγω των ανανεωμένων ελπίδων για νέα μέτρα τόνωσης στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά η διόγκωση της αβεβαιότητας πριν από τις προεδρικές εκλογές της Αμερικής και τα τεχνικά προβλήματα στην Ιαπωνία διατηρούσαν τα κέρδη υπό έλεγχο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P500 αυξήθηκαν +0,6% στην Ασία, επεκτείνοντας την ανάκαμψη των μετοχών της Wall Street εν μία νυκτί μετά από ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και συζητήσεις σχετικά με την πρόοδο στη καθυστερημένη νομοθεσία περί ανακούφισης από τα μέτρα για τον COVID-19.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,3%, ενώ στις 8:55 ήταν στο +0,54% με τις μετοχές της Αυστραλίας να αυξάνονται 1,4% αλλά στις 8:55 κέρδιζε +1,24%. Ωστόσο, το περιφερειακό εμπόριο έχασε τον παλμό του από δυσλειτουργίες του συστήματος στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και τις αργίες στη Κίνα και τη Νότια Κορέα. Η διαπραγμάτευση παραγώγων στην Οζάκα δεν επηρεάστηκε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nikkei σημείωσαν άνοδο 0,5% παράλληλα με τα κέρδη των μελλοντικών συμβολαίων των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο S & P500 κέρδισε 0,83% και το Nasdaq Composite πρόσθεσε 0,74%, παρόλο που ολοκλήρωσαν τον Σεπτέμβριο με τις πρώτες μηνιαίες μειώσεις τους από τον Μάρτιο, όταν οι εντολές για καραντίνα κατά του κορανοϊού έπληξαν την οικονομία.

Ένα πλήθος οικονομικών δεδομένων προκάλεσε θετικές κυρίως εκπλήξεις, με τον εθνικό δείκτη απασχόλησης ADP να ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες των αναλυτών και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών να ανεβαίνουν στο υψηλό όλων των εποχών.

«Τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι εκπληκτικά ισχυρά, έτσι ώστε να στηρίζουν την αγορά. Αλλά δεν περιμένω μια ξεκάθαρη τάση στις αγορές μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ », δήλωσε ο Hirokazu Kabeya της Daiwa Securities.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα