Talk of the market: Πιέσεις εκδηλώνονται στις αγορές 

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 11:25
UPD:11:26

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η αντίδραση της Wall Street στο πρώτο προεδρικό debate των Τράμπ και Μπάιντεν, οι οποίοι αντάλλαξαν χθες αιχμηρά σχόλια και χαρακτηρισμούς. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο debate πριν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. 

Πιέσεις εκδηλώνονται στις αγορές στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων τους, με τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο να αναζητά βηματισμό, μετά από άλλη μια συνεδρίαση χαμηλών προσδοκιών χθες, κατά την οποία υποχώρησε κατά 0,29%.

Με το βλέμμα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της θετικής αποτίμησης της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Προσβλέπει σε μια κάποια δέσμευση των εταίρων της ως προς ένα πλαίσιο προδραστικής αντιμετώπισης τουρκικών προκλήσεων στο εγγύς ή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Το γνωστό ρητό “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος” φαίνεται ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση στον σχεδιασμό της για το νέο κύκλο στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας που θα διοχετευτεί στην αγορά τον άλλο μήνα, προκειμένου να κλείσει “πληγές” που άνοιξε η πανδημία αλλά και η κακοκαιρία, θα είναι μη επιστρεπτέα ενώ αναμένεται να προβλέπει ρήτρα διακράτησης εργαζόμενων.    

Αύξηση πωλήσεων 7,94%, στα 54,52 εκατ. ευρώ, εμφάνισε στο α’ εξάμηνο ο όμιλος Μύλοι Λούλη, με τη διοίκηση να βάζει τον πήχη στα 104 εκατ. ευρώ για τις συνολικές πωλήσεις της τρέχουσας χρήσης. Σε επίπεδο εταιρείας οι πωλήσεις ανήλθαν σε 48,01 εκατ. ευρώ με αύξηση 3,05% και με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης για την χρήση του 2020 θα κλείσουν στα 92 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης τοποθετούν τα κέρδη προ φόρων στα 2,3 εκατ. ευρώ και στα 2,5 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα, ενώ το EBITDA εκτιμάται ότι θα αποτελέσει φέτος το 9%-9,5% των πωλήσεων.

Διατήρησε τα EBITDA α’ εξαμήνου 2020 στα 18 εκατ. ευρώ η Forthnet, παρά τη μείωση των εσόδων κατά 6,2% ενώ ολοκλήρωσε και τη διαδικασία μεταβίβασης των τραπεζικών δανείων και μέρους των μετατρέψιμων (σε μετοχές) ομολογιών από τις δανείστριες τράπεζες στη United Group, όπως προβλεπόταν στην μεταξύ τους συμφωνία στις 29 Μαΐου 2020. Σημειώνεται ότι η Nova αριθμεί 873 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 650 χιλιάδες μοναδικούς πελάτες, 550 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 456 χιλιάδες συνδρομητές Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Xάρης στην αμείωτη ζήτηση στην αγορά για μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) αλλά και τον σημαντικό όγκο παραγγελιών για στολές εργασίας η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων απολαμβάνει δυναμική ανάπτυξη πωλήσεων αλλά και κερδοφορίας. Σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε χθες, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στο α’ εξάμηνο του 2020 σε 15,450 εκατ. ευρώ με αύξηση 17,65%, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κύκλου εργασιών της μητρικής. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,15 εκατ. ευρώ με αύξηση 61,7%. 

Στο θέμα της ανακατεύθυνσης πόρων σε επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκαν κορυφαία τραπεζικά στελέχη στην ημερίδα που διοργάνωσε η τράπεζα Πειραιώς για την “Βιώσιμη Τραπεζική Χρηματοδότηση του Αύριο”. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην πορεία προς την μετάβαση στο κυκλικό/πράσινο μοντέλο και η συγκυρία, πέρα από τις προκλήσεις, αναδεικνύει και ευκαιρίες. “Η πράσινη ανάκαμψη είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί”, τόνισε από την πλευρά του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα θέσουν υψηλούς στόχους προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ο υπουργός υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των αρμόδιων εθνικών και ευρωπαϊκών Αρχών προαναγγέλλοντας την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα αντιμετωπίσει συστημικά το ξέπλυμα χρήματος. 

Την αποφυλάκιση του ζητά ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που προφυλακίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως και ο πατέρας του, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Folli Follie. Η προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα κριθεί το επόμενο διάστημα από το δικαστικό συμβούλιο.

Το Δημόσιο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, παραιτήθηκε οριστικά και αμετάκλητα από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των δικαιούχων της Marfin, σε συνέχεια του εμπρισμού της 5ης Μαϊου του 2010, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. “Οι αποζημιώσεις εκ μέρους του Δημοσίου θα καταβληθούν πολύ σύντομα σε όλους τους δικαιούχους και εις ολόκληρον”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Η Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings, υπέγραψε με τη Subsea7 (US) LLC συμφωνία για την παραγωγή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα που θα χρησιμοποιηθούν στην πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού σε μεγάλο βάθος για το έργο της King’s Quay. Η εταιρεία Murphy Exploration & Production Company – USA, θυγατρική της πετρελαϊκής Murphy Oil Corporation, θα διαχειρίζεται το έργο που βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού (ΗΠΑ).

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5,3% παρά τη μείωση του όγκου διακινούμενων φορτίων εμφάνισε ο ΟΛΘ στο α’ εξάμηνο ως αποτέλεσμα πρόσθετων εσόδων 2,9 εκατ. ευρώ προερχόμενα από τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, ήτοι αύξηση 14,3% ενώ μείωση 1,2 εκατ. ευρώ προέρχεται από τον τερματικό σταθμό συμβατικού φορτίου, ήτοι μείωση των εσόδων κατά 10,3%.

Ο ΟΣΕ συνεχίζει τις εργασίες για την άμεση αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, σε όσες περιοχές επλήγησαν από τον κυκλώνα “Ιανό”.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα