«Η επίσημη έγκριση από την Κομισιόν των μηχανισμών διακοψιμότητας και TFRM αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην παρούσα χρονική στιγμή», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του με αφορμή τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Οι δύο αυτοί μεταβατικοί μηχανισμοί όχι μόνο συμβάλλουν στη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ενέργειας, προσθέτει ο υπουργός, αλλά και συνεισφέρουν στην ομαλή μετάβαση στο Target Model που θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου. Προετοιμαζόμαστε εντατικά για την ενεργοποίηση του νέου μοντέλου λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, αλλά και για την κατάρτιση της ελληνικής πρότασης για τον Μόνιμο Μηχανισμό Ευελιξίας (CRM) που θα αποτελέσουν τα μόνιμα εργαλεία για για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στο ορατό μέλλον. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε δέσμη μέτρων και για τη μείωση του κόστους του ρεύματος, γιατί είναι προτεραιότητά μας να αποσείσουμε τον ανεπιθύμητο τίτλο της χώρας με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν η παράταση των δύο μηχανισμών για περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν εκ νέου το καλοκαίρι του 2020, με Υπουργικές Αποφάσεις σε συνέχεια της κατ αρχήν αρχικής σύμφωνης γνώμης από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη Δημοπρασία Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου (διακοψιμότητα) από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ η πρώτη έλαβε χώρα στα τέλη Ιουλίου. Στα μέσα Αυγούστου πραγματοποιήθηκε άλλωστε η πρώτη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος, από τις δυο που προβλέπει το σχήμα που εγκρίθηκε από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/66754/811 και ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/66754/810), το πλαίσιο της λειτουργίας των δυο μηχανισμών ορίστηκε ως εξής:
- Παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ο μηχανισμός της διακοψιμότητας, μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές και ιδίως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μπορούν να συμβάλλουν στην διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και στην ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτών. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των Δημοπρασιών ΥΔΦ του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW υπηρεσία τύπου 2).
- Επανεκκίνησε ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Eυελιξίας (TFRM). Μέσω του TFRM εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο Σύστημα, μεταξύ άλλων από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τους σταθμούς φυσικού αερίου και η εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρις ότου καταστεί πλήρως λειτουργική η αγορά εξισορρόπησης Προβλέφθηκε η διενέργεια δυο δημοπρασιών ευέλικτης ισχύος. Εχει ήδη πραγματοποιηθεί ήδη η πρώτη που αφορούσε ισχύ 4500 MW. Η δεύτερη θα διενεργηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η αγορά εξισορρόπησης και θα αφορά περίοδο που εκκινεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και λήγει σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου 2021, οπότε και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο Μεταβατικός Μηχανισμός.