H ώρα της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης

Οι πυλώνες και τα διαθέσιμα εργαλεία
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 09:39
UPD:09:48

Από την έντυπη έκδοση

Μονόδρομος είναι η στροφή του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας στη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη, ώστε να ξεπεραστούν οι συνέπειες από την πανδημία και να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες, είναι το μήνυμα της ημερίδας που πραγματοποίησε χθες η Τράπεζα Πειραιώς.

Την ευρωπαϊκή συνταγή για τη βιώσιμη ανάπτυξη ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο βασικός μοχλός της νέας προσπάθειας, που βασίζεται σε δύο πυλώνες: το Ταμείο Ανάκαμψης και οι παραδοσιακές δαπάνες ΕΣΠΑ είναι ο πρώτος πυλώνας, ενώ στον δεύτερο συγκαταλέγονται βιώσιμες επενδύσεις από ιδιώτες μέσα από τράπεζες και Κεφαλαιαγορά.

Ο πρώτος πυλώνας προβλέπει κονδύλια 550 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για πράσινες επενδύσεις. Το εθνικό κομμάτι είναι εξίσου σημαντικό. Μπορούμε να περιμένουμε 22 δισ. ευρώ από προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να κινητοποιήσουν άλλα 50 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Σχοινάς.

Πρόσθεσε επίσης ότι στον δεύτερο πυλώνα συγκαταλέγεται το εργαλείο Taxonomy. Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες επενδυτές αποκτούν ευρωπαϊκή μεθοδολογία για να κρίνουν ποια έργα είναι βιώσιμα και τελικώς να τα χρηματοδοτήσουν. Αυτό θα επιταχύνει τους πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι θα δημιουργηθούν νέα εργαλεία, πράσινα ομόλογα και πράσινα στεγαστικά δάνεια, κατέληξε.

Αναδιάρθρωση της οικονομίας

Στις δυνατότητες αναδιάρθρωσης της οικονομίας μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Οι επενδύσεις μπορούν να προσανατολιστούν σε τομείς και τεχνολογίες που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και βελτιώνουν την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά σοκ από την κλιματική αλλαγή, και κυρίως χωρίς να εκτροχιάζουν τις προσπάθειες των κρατών να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, τόνισε.

Σε αυτή τη συνθήκη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά, τόσο με τις πρακτικές του όσο και με το ειδικό του βάρος, ιδιαίτερα καθώς η συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση αυτής της πορείας, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό χάσμα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις έναντι των ευρωπαϊκών. Ο κοινός τραπεζικός χώρος δεν έχει ολοκληρωθεί σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά συστήματα, μια εταιρεία δεν έχει άμεση ή εύκολη πρόσβαση σε τράπεζα εκτός της χώρας και αυτό μας προβληματίζει.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου υπογράμμισε ότι οι τράπεζες είναι κομβικές για να κατευθύνουν πόρους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι επιχειρήσεις και τράπεζες πρέπει να αναδιαμορφώσουν προτεραιότητες, να αλλάξουν λειτουργία και να διοχετεύουν πόρους στον δομικό ανασχηματισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μίλησε για τις ενέργειες της τράπεζας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της βιώσιμης τραπεζικής. «Έχοντας επάρκεια κεφαλαίων από τις αρχές του έτους η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε πάνω από 4 δισ. δάνεια, νέα δάνεια, και το μέγεθος αυτό θα φθάσει στα 5,5 δισ. στο τέλος του έτους. Αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία και προσπαθούμε να ξεπεραστούν οι συνέπειες της ύφεσης», είπε.

Υπενθύμισε πως η τράπεζα προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγου ESG ύψους 500 εκατ. ευρώ και από αυτήν την έκδοση διοχετεύθηκαν σε 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις 700 εκατ. ευρώ μαζί με την ίδια συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Ρόλος μας και στόχος μας είναι να προσαρμόσουν οι επιχειρήσεις το μοντέλο τους ώστε να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς, είπε ο κ. Μεγάλου.

Η έρευνα και η καινοτομία είναι το κλειδί για να μπορέσει να είναι ακόμη πιο συνεπής η πορεία σε αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Μια οικονομία σαν την ελληνική δύσκολα θα δει καλύτερες μέρες αν δεν διαχειριστεί πιο ευνοϊκά το ανθρώπινο κεφάλαιο, πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα