Στο αυτόφωρο όσοι υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις

«Περιορισμένες» οι επιπτώσεις στην οικονομία
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 14:48
UPD:15:05

«Επειδή παρατηρήθηκαν φαινόμενα με ασυνείδητους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσα προφορική οδηγία σε όλες τις Διοικήσεις των τραπεζών και αποστέλλω εγκύκλιο προς τις τράπεζες σχετικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των στοιχείων που δηλώνονται, μπορούν να απαιτούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για τον τόπο κατοικίας των αιτούντων τα οικονομικά βοηθήματα, όπως λογαριασμούς Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

Επίσης, μπορούν να κρατούν για διασταύρωση τις υπογεγραμμένες αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις έως και τρεις ημέρες. Εάν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί είναι ειλικρινή, θα καταβάλλεται μετά από τριήμερο το προνοιακό βοήθημα των 3.000 ευρώ ή το βοήθημα των 10.000 ευρώ.

Εάν η δήλωση είναι ψευδής, θα ενεργοποιούνται αμέσως οι συνέπειες του νόμου με βάση και την αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με καταγγελίες πυροπαθών http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/30/1405131.htm , επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τα κενά στη διαδικασία καταβολής του επιδόματος και, ενώ δεν προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές, σπεύδουν να εισπράξουν το έκτακτο βοήθημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός και ταλαιπωρία για τους πραγματικούς δικαιούχους στα υποκαταστήματα.

Nωρίτερα, ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Στήριξης και Ενίσχυσης των Πληγέντων Πέτρος Μολυβιάτης έδωσε τη διαβεβαίωση στους δωρητές «ότι το κάθε ευρώ που κατέθεσαν θα πάει αποκλειστικά και μόνο στον σκοπό για τον οποίο κατετέθη» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/30/1405172.htm .

«Ελεγχόμενες και περιορισμένες» oι επιπτώσεις στην οικονομία

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει μία πρώτη αποτύπωση της καταστροφής από τις πυρκαγιές και διαπιστώνεται ότι οι επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες, όπως είπε κ. Αλογοσκούφης.

«Παρά τα προβλήματα στους δοκιμαζόμενους νομούς, τα οποία είναι μεγάλα, η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει επηρεασθεί σημαντικά, η αναπτυξιακή της δυναμική παραμένει ισχυρή, όπως και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης», ανέφερε ο υπουργός.

Ελεγχόμενες και περιορισμένες φαίνονται και οι επιπτώσεις στον Προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης. Όπως είπε, οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν οδηγούν σε υπέρβαση του ελλείμματος από το όριο του 3% του ΑΕΠ. «Η βελτίωση που έχουμε επιτύχει στα δημόσια οικονομικά δεν διακυβεύεται», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η Πολιτεία αναλαμβάνει την κατασκευή των καμένων σπιτιών

Προχωρούμε γρήγορα στην καταγραφή των ζημιών, δήλωσε σήμερα από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας ότι «η αίσθηση του κατεπείγοντος είναι συνεχώς στο νου μας».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, προτεραιότητα αποτελεί η στέγαση των πληγέντων και ανέφερε ότι ως πρώτο μέτρο ανακοινώθηκε η αποστολή οικίσκων στις πληγείσες περιοχές. «Κάθε άστεγος πυρόπληκτος δικαιούται ένα λυόμενο ή επιδότηση ενοικίου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ηδη ανακοινώσαμε τα ποσά της επιδότησης και τη διάρκειά της, τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους ενοικιαστές κατοικιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή υπέστησαν ζημιές που τις καθιστούν ακατάλληλες για χρήση. Απλοποιήσαμε παράλληλα τις διαδικασίες για την έναρξη χορήγησης της επιδότησης: Με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου και με μια βεβαίωση του δήμου για τη διεύθυνση κατοικίας του».

Όπως διευκρίνισε, την κατασκευή των κατεστραμμένων οικιών θα την αναλάβει η Πολιτεία με τη συνδρομή του Ταμείου Στήριξης Πυροπλήκτων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως η ανασυγκρότηση απαιτεί ομοψυχία και ευρεία συναίνεση. «Η ανασυγκρότηση απαιτεί τη συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε. Χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται αίσθηση ευθύνης από όλους ανεξαιρέτως. Χρειάζεται να αποδεικνύουμε διαρκώς και στην πράξη την ανθρωπιά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος πρέπει να γίνει η αφετηρία για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος», επανέλαβε ο κ.Καραμανλής.

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ γνωστοποίησε πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας και πρόσθεσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί η καταγραφή και σε Ηλεία και Εύβοια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα