Δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 16:44
UPD:16:46

Η συρρίκνωση της πιστωτικής αγοράς πιθανόν θα μεταθέσει την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για μετά τον Σεπτέμβριο και η όποια μετέπειτα αύξηση πάνω από το 4,25% φαίνεται αυτή τη στιγμή πολύ απίθανη, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Reuters.

Εξήντα δύο από τους 82 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο διάστημα 28-30 Αυγούστου προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4% στη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της δημοσκόπησης που είχε διενεργήσει το Reuters πριν από από δύο εβδομάδες.

Όπως εκτιμούν πλέον οι οικονομολόγοι, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη στο 4,25% είναι μόνο 40%, συγκριτικά με πιθανότητα 75% που έδιναν στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η πολυαναμενόμενη αύξηση στο 4,25% θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Οι ενδιάμεσες προβλέψεις δείχνουν τα επιτόκια στο 4,25% στα τέλη του έτους και σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του επόμενου έτους.

Η απόφαση του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, είναι πιθανόν να καταγραφεί ως μια από τις πλέον δύσκολες να προβλεφθεί εδώ και πολύ καιρό.

«Η συνάντηση παραμένει αμφίρροπη και η ΕΚΤ θα μπορούσε να κρίνει ότι η γρήγορη σταθεροποίηση στις αγορές σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει με την αύξηση των επιτοκίων της», δήλωσε ο Michael Hume, επικεφαλής οικονομολόγος στην Lehman Brothers.

«Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου Τρισέ υποδηλώνουν ότι όλες οι επιλογές παραμένουν πιθανές, το διοικητικό συμβούλιο κλίνει προς την κατεύθυνση της αναβολής της σχεδιαζόμενης αύξησης των επιτοκίων», προσέθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα