Στα ύψη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη για τα blue chips
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2007 00:01

ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών-κολοσσών οδήγησαν στα ύψη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα βαρόμετρα των blue chips να καταγράφουν κέρδη πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, ενώ στη Wall Street η άνοδος ήταν κυρίως τεχνολογική και το κλίμα νευρικό.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς τα αποτελέσματα μιας σειράς εταιρειών «τόνωσαν» την επενδυτική ψυχολογία. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με κέρδη 1,15%, στις 1.515,76 μονάδες.

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,30%, στις 6.212,00 μονάδες, ο CAC 40, κατά 1,31%, στις 5.592,53 μονάδες, και ο DAX κατά 1,09%, στις 7.519,94 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,1%, στις 370,99 μονάδες.

Επισημαίνεται ότι το 69% των 49 εταιρειών του δείκτη Stoxx 50, που έχουν ανακοινώσει κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα θεμελιώδη των εταιρειών εξακολουθούν να είναι θετικά, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από τις εταιρείας που ανακοίνωσαν αποτελέσματα σήμερα.

Η μετοχή της Credit Agricole και της βελγικής ζυθοποιίας InBev είχαν το προβάδισμα στα κέρδη, καθώς τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις προβλέψεις αναλυτών.

Η Natixis κατέγραψε ράλι μετά και τη θεαματική άνοδο των κερδών της στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στη Wall Street απώλειες κατέγραψαν η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Merrill Lynch και η Βear Stearns μετά και την κίνηση της Lehman να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία τους το 2007 και το 2008.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος που έχουν προκαλέσει τα subprime δάνεια.

Ωστόσο, αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έτρεξε με 4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,9%, στις 16.153,82 μονάδες. Ο δείκτης έχει ανακτήσει μόνο το 45% των απωλειών που κατέγραψε στη διάρκεια του sell off στις αρχές του μήνα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα