Πιο αποδοτικοί αποδεικνύονται οι περιορισμοί για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού που στοχεύουν τον περιορισμό της ατομικής συμπεριφοράς, όπως το μέτρο «μένουμε σπίτι», υποστηρίζουν Αμερικανοί οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα μέτρα αυτά όχι μόνο συνεισέφεραν περισσότερα στη μάχη κατά της πανδημίας αλλά έπληξαν λιγότερο τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.
Τα επιχειρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, μελετώντας τον αντίκτυπο του Covid-19 στην οικονομία των ΗΠΑ.
Οι οικονομολόγοι αναλύοντας τις συνέπειες των μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έσωσαν περίπου 33.000 ζωές στις ΗΠΑ έως τις 31 Μαΐου. Από αυτούς τους περιορισμούς το μέτρο «μένουμε σπίτι» αποδείχθηκε αποτελεσματικότερο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, καθώς κατάφερε να ρίξει στο μισό τις καθημερινές επαφές. Στο κλείσιμο των σχολείων οφείλεται μείωση κατά 28% των επαφών και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων κατά 22%.
Στο μεταξύ, τα μέτρα έθεσαν περίπου 3 εκατομμύρια άτομα εκτός εργασίας, πράγμα που σημαίνει το 15% των συνολικών απωλειών σε θέσεις εργασίας από την αρχή της πανδημίας και έως τον Μάιο. Σχεδόν το μισό αυτής της ζημιάς προκλήθηκε από το κλείσιμο επιχειρήσεων, το 30% από το μέτρο «μένουμε σπίτι» και το 22% από το κλείσιμο των σχολείων.
«Στην πραγματικότητα, το κλείσιμο των επιχειρήσεων οδήγησε σε μεγαλύτερα ποσοστά τη μείωση της απασχόλησης παρά τον περιορισμό των καθημερινών επαφών επαφής (48% έναντι 22%), ενώ το αντίθετο ισχύει για τον περιορισμό στο σπίτι (30% έναντι 50 %)», σημείωσαν οι οικονομολόγοι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg