Gaz DeFrance, Suez: Συμφωνία συγχώνευσης των σκελών ενεργείας

Διαχωρίζεται το σκέλος ύδρευσης και απορριμμάτων
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2007 09:27

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στην ενέργεια, δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας του κόσμου, μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, έκλεισαν Gaz de France SA και Suez SA.

Η Suez θα διαχωρίσει το 65% του σκέλους ύδρευσης και απορριμμάτων διατηρώντας το υπόλοιπο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Gaz de France, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με την εμπορική συναλλαγή 22 μετοχές της Suez θα ανταλλαγούν με 21 μετοχές της Gaz de France. Οι μέτοχοι της Suez θα λάβουν μετοχές στο σκέλος Suez Environment.

Η τελευταία πίεση για συμφωνία ασκήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είπε στις 30 Αυγούστου ότι προτιμά της συγχώνευση της Gaz de France μόνο με το σκέλος ενεργείας της Suez. Το αρχικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε από την προηγούμενη γαλλική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2006 και είχε στόχο την περιφρούρηση της Suez από μια πιθανή προσφορά εξαγοράς της από την ιταλική Enel SpA, δεν επετεύχθη εν μέσω πολιτικών ανησυχιών, αλλά και ανησυχιών για την αποτίμηση.

Το γαλλικό κράτος θα διατηρήσει το 35% της συγχωνευμένης πλέον Gaz de France-Suez, που θα ηγείται από τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Suez, Gerard Mestrallet και τον Jean-Francois Cirelli, της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, δεύτερο στην ιεραρχία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συγχωνευμένη εταιρεία, με χρηματιστηριακή αξία τα 90 δισ. ευρώ, έχει θέσει στόχο μείωσης του κόστους κατά 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα