Talk of the market: Θετικό άνοιγμα μετά το χθεσινό «ξεπούλημα»

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 11:17
UPD:11:17

Διόρθωση στις αγορές μετά το ράλι, με την Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι το “πάρτι” τελείωσε, αν και θεωρεί ότι οι ανοδικές τάσεις της bull market θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα αλλά με πιο ήπιο ρυθμό. Έτσι, μετά το “ξεπούλημα” χθες, σήμερα πολλές ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν θετικάΤο κλίμα επηρεάζει το ΧΑ, μετά τη χθεσινή βίαιη πτώση της τάξης του 4,29%, με ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και blue chips και με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 48 εκατ. ευρώ.

Στο εσωτερικό περιβάλλον, κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δύο εβδομάδες για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο μέτωπο της πανδημίας. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown στην Αττική ενώ χθες κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή με τα έκτακτα μέτρα στην οργάνωση της εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Στο μέτωπο της διπλωματίας, σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν, Μέρκελ, Μισέλ, σε συνέχεια του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που παρέπεμψε το θέμα των κυρώσεων της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Στην οικονομία, με βάση προσωρινά στοιχεία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 εμφάνισε έλλειμμα 7,86 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση 5,1 δισ. ευρώ στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται σε επιδείνωση 7,85 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Τον Ιούλιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 874 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πλεόνασμα 1,346 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, λόγω τουρισμού.

Λόγω των εξελίξεων με την πανδημία τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών μετατίθενται για το 2021, χωρίς να αποκλείεται να πάρουν και νέα παράταση ακόμη και για το 2022.

Περί τα 440 - 450 εκατ. ευρώ ρευστότητα αναμένεται να αντλήσει ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού από το deal με τη γαλλική Iliad για την μεταβίβαση του ποσοστού του στην πολωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Play. Η συμφωνία, για την οποία αναμένεται να αποφανθεί τον προσεχή Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα επιτρέψει στον όμιλο Olympia να ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή αγορά επανεπενδύοντας τα νέα κεφάλαια σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος, ήτοι τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και αποθήκευση ενέργειας. Σημειώνεται ότι η προσφορά του Γάλλου μεγιστάνα Xavier Niel, που ελέγχει την Iliad, έγινε στα 39 ζλότι ανά μετοχή, που ανεβάζει την αξία της Play (100%) στα 2,23 δισ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ είναι στην τελική ευθεία η δημοπρασία για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, 5G, με την προκήρυξη όλων των φασματικών περιοχών στην Ελλάδα. Αναμένεται η προκήρυξη εντός των ημερών. 

Για τις 29 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Cairo Mezz στην ΕN.A. PLUS του Χ.Α. ενώ η 23η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Eurobank Holdings με το δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή μετοχών της Cairo Mezz, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Σημαντικό έκτακτο κέρδος θα εγγράψει η Πλαστικά Θράκης από την πώληση του βιομηχανικού ακινήτου της στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Η συναλλαγή θα αποφέρει 14,5 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία έχει εισπράξει τα 11 μειώνοντας τον καθαρό της δανεισμό. Εντωμεταξύ, η εταιρεία ευνοείται από την αυξημένη ζήτηση σε είδη προσωπικής υγιεινής, η οποία, όπως εκτιμά, θα συνεχιστεί στο γ’ τρίμηνο του έτους. Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία παρά τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 155,376 εκατ. ευρώ (+0,1%) στο εξάμηνο με περιθώριο κερδών μετά από φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας 8,1% σε σχέση με 3,3% πέρυσι.

Μια εβδομάδα προθεσμία έχουν επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για τον 3ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ταυτόχρονα εξετάζεται η δυνατότητα διεύρυνσης των κινήτρων για τον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής (τον Νοέμβριο), όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επλήγησαν από τον κυκλώνα “Ιανό”, λαμβάνοντας συμπληρωματικές ενισχύσεις. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα