Προς αναβολή τα stress tests λόγω υγειονομικής κρίσης

Συνεχίζουν την προετοιμασία τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 13:37

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Η αναβολή των stress tests αποτελεί ένα ορατό πλέον ενδεχόμενο, καθώς η πανδημία επέστρεψε δριμύτερη, ανατρέπει σχεδιασμούς και απειλεί την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έτσι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και προετοιμάζονται για την άσκηση του 2021, θεωρούν ως ισχυρό ενδεχόμενο αυτή να αναβληθεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, αν όχι για έναν χρόνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η EBA είναι να καθορίσει τις μακροοικονομικές παραδοχές οι οποίες είναι πραγματικά απρόβλεπτες.

Εύστοχα τραπεζίτες παρατηρούν πως η παρούσα φάση που διάγουν οι οικονομίες είναι μια πραγματική άσκηση κακού σεναρίου για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θεωρούν πως τα μορατόριουμ βρίσκονται στο απόγειό τους και πως αυτά θα συνεχιστούν σε μεγάλο βαθμό και μέσα στο 2021, ενώ πρέπει να βρεθεί τρόπος να απομονωθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών οι επιδράσεις των δανείων σε «αργία».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα δάνεια σε μορατόριουμ κινούνται από 15% έως 21% στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και το σύνολό τους κινείται στα 18 δισ. ευρώ. Παρά τα παραπάνω δεδομένα, θα πρέπει να γίνει σαφές πως τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη συνολικά δεν έχουν λάβει καμία σχετική ειδοποίηση και επομένως προχωρούν με τα δεδομένα ως έχουν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα