γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Μετά από μια καθοδική εβδομάδα για τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη, οι συναλλαγές στην Ασία σήμερα διεξήχθησαν σε στενό εύρος τιμών με τα περισσότερα χρηματιστήρια να εμφανίζουν μικρές πτωτικές μεταβολές. Στην Αθήνα ο ΓΔ εμφάνισε σημαντικά κέρδη. Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +3,54% με επίδοση για τον Σεπτέμβριο +3,87%, ο 25άρης κέρδισε +3,31%, και στο τρέχοντα μήνα κερδίζει +4,22%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,36%, ενισχύεται στον μήνα +2,96%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -28,16%, ο 25άρης -31,36% και ο FTSEM -27,83% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market. Η άνοδος στη βδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου δεν είχαν σαν βάση τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών αλλά τα άλματα άνω του +5% των ΕΛΛΑΚΤΩΡ +39,34%, ΒΙΟ +16,45%, ΔΕΗ +10,39%, ΑΡΑΙΓ +6,44%, ΕΥΔΑΠ +6,15%, ΑΔΜΗΕ +6,09%, ΦΡΛΚ +5,88%, ΜΟΗ +5,71%, ΕΧΑΕ +5,28%.
Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία η κατάσταση περιγράφεται ανάγλυφα από την Kathy Bostjancic, της Oxford Economics: «Ενώ η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, η δυναμική της επιβραδύνεται σαφώς. Η δεύτερη φάση της ανάκαμψης πιθανότατα θα είναι ανώμαλη και γεμάτη παγίδες. Η ανάπτυξη της πανδημίας παραμένει ο πρωταρχικός παράγοντας που οδηγεί την οικονομία, παράλληλα με τις συζητήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική και την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική από την Fed». Σημείωσε.
Μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η επανεμφανιζόμενη πανδημία, με τους αναλυτές να φοβούνται ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα μπορούσαν να εκπλήξουν με την πτώση τους το επόμενο έτος. Προσθέτοντας ανησυχίες, οι ευρωπαϊκές χώρες από τη Δανία έως την Ελλάδα ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς την Παρασκευή για να περιορίσουν τις αυξανόμενες μολύνσεις κοροναϊού σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις τους, ενώ η Βρετανία αναφέρθηκε ότι εξετάζει ένα νέο εθνικό lockdown.
Εδώ, η αγοραία συναίνεση θεωρεί την υποχώρηση της έντασης στην θαλάσσια περιοχή που μας αφορά άμεσα, ως βάση ενός άλματος που έγινε στην πρώτη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας. Οι υπόλοιπες αφιερώθηκαν στο να ψαλιδιστούν τα κέρδη όσο το δυνατόν λιγότερο και στο μέτρημα των επιπτώσεων που θα είχαν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE Stoxx στο τέλος της. “Ψηλά γράμματα” για εκείνους που η χασούρα από την προτίμηση σε τραπεζικές μετοχές, αύξησε την… “καψούρα” τους για να καλύψουν από αυτές τη ζημία.
Τεχνικά, η αγορά θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 660 μονάδων ως νέα βάση για το επόμενο βήμα, προς μια πλησιέστερη στην πραγματικότητα αποτίμηση των ελληνικών εταιριών, που δεν τα πήγαν και τόσο άσχημα στο ταμπλό. Σε περίοδο μάλιστα που τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν πλάγια, εμφανίζοντας τα περισσότερα μικρές απώλειες.
Στην Αθήνα ο μέσος όρος από εκεί που σε κάθε υπέρβαση της τιμής του από το επίπεδο των 641 μονάδων γύριζε πτωτικά και επέστρεφε τις 612 ή στις 625 για να επιχειρήσει ξανά αργότερα, είχε κατώτερο την προηγούμενη βδομάδα τις 640,84. Γενικότερα δε, επιμένουμε στο συμπέρασμα πως έχουν ξεχωρίσει οι νικητές του 2020 και είναι οι μετοχές του 25άρη με κέρδη φέτος ΔΕΗ (+23,49%), ΣΑΡ (+3,87%), ΑΔΜΗΕ (+1,29%), και όσες χάνουν από -15% και κάτω, ήτοι ΜΠΕΛΑ (-14,56%), ΜΥΤΙΛ (-8,90%), ΕΥΔΑΠ (-3,97%), και ΟΤΕ (-3,37%). Η στατιστική εικόνα της αγοράς έχει ως τώρα προσφέρει θετικά δεδομένα, αναφορικά με τις στηρίξεις που σχημάτισε η πολύμηνη συσσώρευση. Χονδρικά αυτές ήταν γύρω από τις 600 μονάδες, τις 612 και τις 620 ενώ αρκετοί θεωρούν πως αυτή την βδομάδα θα αποκτήσουν χαρακτηριστικά στήριξης οι 650 μονάδες. Αν όντως καταφέρουν οι θεσμικοί να συνεχιστεί η άνοδος, είναι μπροστά μας η ζώνη ανάμεσα στις 680 – 690 μονάδες, που έχει εμποδίσει κάθε ανοδικό ξέσπασμα το 2020.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Ο αποκαλυπτικότατος Σεπτέμβριος αυξάνει την επενδυτική αγωνία
Μετά από μια άνοδο το καλοκαίρι, που προβλημάτισε πολλές φορές τους συντηρητικούς αναλυτές για το άφθαρτο της διάθεσης για ρίσκο και την αδιαφορία των επενδυτών σε κάθε αρνητική είδηση, όλες οι εβδομάδες του Σεπτέμβρη ήταν πτωτικές για τα χρηματιστήρια της Wall Street. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την τάση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Αν επιχειρήσουμε μια αξιολόγηση της κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με το κλείσιμο της Παρασκευής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που κατά την εκτίμησή μας μείωσαν την επενδυτική απληστία, αποκαλύπτεται η υστεροβουλία των επενδυτικών προσδοκιών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σταδιακή απογοήτευση
Η εντύπωση που είχαν οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν πως όσο πλησίαζαν οι εκλογές στις ΗΠΑ, η διοίκηση Τραμπ, με δεδομένη την εμπιστοσύνη που είχε στους χρηματιστηριακούς δείκτες ο Πρόεδρος, θα έκανε πολλά για να διατηρηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες σε άνοδο. Τα δυο τρίτα του ΑΕΠ των ΗΠΑ εξαρτώνται από την κατανάλωση και με την ευκαιρία της πανδημίας τα έσοδα των καταναλωτών είχαν ενισχυθεί σημαντικά από τον Μάρτιο και μετά. Δεν χρειαζόταν παρά ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης ως τον Δεκέμβριο, για τους πληγέντες από την πανδημία. Το οποίο ωστόσο δεν ήρθε, γιατί υπήρξε αδιέξοδο στη συνεννόηση των νομοθετών που ανήκουν σε δύο κόμματα τα οποία παλεύουν με πρωτοφανώς άγριο τρόπο για να επικρατήσουν. Ως τώρα, οι μάχες μεταξύ τους έχουν πείσει πως όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, η αναταραχή και οι διαμάχες θα συνεχιστούν για καιρό. Λόγω της αμφισβήτησής τους, που έχει ήδη αναγγελθεί.
Οι αισιόδοξοι αν και έβλεπαν το πολιτικό αδιέξοδο, προσδοκούσαν πως ότι δεν μπόρεσε να γίνει μέσα από το νομοθετικό έργο προς ενίσχυση της κατανάλωσης, θα μπορούσε να το προσφέρει η Fed. Με την αύξηση των αγορών αξιόγραφων των ΗΠΑ που διεξάγει, για να διατηρηθεί η ρευστότητα σε αφθονία. Η διατήρηση του προγράμματος αγορών χωρίς καμία αλλαγή απογοήτευσε. Αυξάνοντας τις επιφυλάξεις για την πορεία της οικονομίας ως το τέλος της χρονιάς, στην οποία η πανδημία έβαλε σφραγίδα και στο πολιτικό πεδίο, εκτός φυσικά του υγειονομικού. Στο τελευταίο οι εξελίξεις, παρά την φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων πολιτικών ηγετών, προσγείωσαν τους αισιόδοξους που αγόραζαν μετοχές με δυνατότητα ανάπτυξης των κερδών τους, περιμένοντας ένα εμβόλιο για τον COVID-19 στο τρέχον έτος. Η διακοπή των δοκιμών τρίτης φάσης στο εμβόλιο της Moderna, αν και προσωρινή, έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν από τους επενδυτές προσεκτικότερα οι ειδικοί, που εκτίμησαν ότι θα αργήσει η διανομή του τουλάχιστον ως την άνοιξη του 2021.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με quadruple witching για τα παράγωγα που συνοδεύουν δείκτες κα μετοχές, στο 72,22% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν απώλειες, ενώ εκτός από τον Nasdaq που αποδίδει ακόμα άνω του +20%, τα κέρδη τους στο 2020 αύξησαν τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Κορέας, ενώ διατήρησε ορισμένα ο S&P500. Παράλληλα σε bear market βρίσκονται (απώλειες άνω του -20%) το ισπανικό χρηματιστήριο και παρέμεινε του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή -0,64% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +2,75%. Ο Dow, με πτώση -0,03%, αποδίδει στο 2020 -3,09%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,59%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -9,56%, ενώ ο Russell 2000 ενισχυμένος κατά +2,64%, έχει απώλειες -7,89% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε πτώση -0,56%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +20,29%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,42% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -20,36%. Ο DAX έπεσε -0,66%, και στο 2020 αποδίδει -1,00%, ο CAC είχε μεταβολή -1,11%, ενώ στο 2020 αποδίδει -16,73%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,19%, και στο έτος επίδοση -27,43%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,49%, στο έτος πέφτει -16,94%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε κατά +0,22%, και στο 2020 υποχωρεί -11,32%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -0,07%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -15,01%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,26%, χάνει φέτος -17,28%. Ο χρυσός με άνοδο +0,46%, βρέθηκε στα 1957,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +28,49%. Σημειώθηκε άλμα +9,57%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 40,97 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -32,90%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,20%, στο 2020 χάνει -1,25%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,66%, με επίδοση στο έτος +9,77%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -0,02%, και στο 2020 χάνει -5,84%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -0,20%, και στο 2020 υποχωρεί -13,25%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,38% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +9,44%.
Αυξημένη μεταβλητότητα
Οι μετοχές διεθνώς και κυρίως της Wall Street είχαν πραγματοποιήσει στο ξεκίνημα της εβδομάδας άλμα, για να καλύψουν μερικές από τις απώλειές τους από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Αφού ήδη οι S&P 500 και Nasdaq Composite είχαν σημειώσει τις χειρότερες πτωτικές εβδομαδιαίες μεταβολές από τον Μάρτιο. Όμως τα κέρδη αποδείχθηκαν βραχύβια. Και οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ζημιών τους. Οι μειώσεις των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας συνέβαλαν στο να εμφανίσει ο S&P 500 την τρίτη του καθοδική εβδομάδα στη σειρά, σφραγίζοντας άλλη μια ταραχώδη πορεία για τα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι κινήσεις της Παρασκευής ήταν συνέχεια μιας περιόδου μεταβλητότητας κατά την οποία σημαντικοί δείκτες μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν γρήγορα, μετά την πορεία προς τα πάνω όλο το καλοκαίρι. Οι μετοχές των εταιριών βαρέων βαρών στην Τεχνολογία που τροφοδότησαν την άνοδο της αγοράς φέτος την ωθούν τώρα προς τα κάτω. Η Apple, η μητρική της Google Alphabet και άλλες εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να υποχωρούν την Παρασκευή. Με αποτέλεσμα ο S&P 500 έχει χάσει -5,4% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε αυτό το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο. Ο Nasdaq Composite έχει μειωθεί -7,7% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η μεγαλύτερη για τρεις βδομάδες βουτιά από τον Μάρτιο. Στην νευρικότητα στις μεταβολές των τιμών αυτήν την εβδομάδα προσέθεσαν οι παρατηρήσεις που κυκλοφόρησε η Federal Reserve την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και σηματοδοτούν τη διατήρηση των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια.
Αρκετοί επενδυτές δήλωναν απογοητευμένοι γιατί η κεντρική τράπεζα δεν προσέφερε περισσότερες οδηγίες σχετικά με πρόσθετα μέτρα τόνωσης ή λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους πληθωρισμού. Τώρα, πολλοί αναμένουν περισσότερη αστάθεια τους επόμενους μήνες, ιδίως γύρω από τις εκλογές των ΗΠΑ και μια πιθανή ταραχώδη σεζόν ανακοίνωσης κερδών. Οι επενδυτές περιμένουν ήδη αρκετές εβδομάδες αβεβαιότητας μετά τις εκλογές. Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο θα μειωθούν κατά 22% από το προηγούμενο έτος, η δεύτερη μεγαλύτερη τέτοια μείωση κερδών από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Η πολιτική στο προσκήνιο
Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν το αδιέξοδο αναφορικά με την υλοποίηση ενός ακόμη γύρου ανακούφισης από τα μέτρα για τον COVID-19. Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων έχει απογοητεύσει ορισμένους επενδυτές που περίμεναν ότι ένα άλλο πακέτο ανακούφισης θα προσδώσει περισσότερη δύναμη στους Αμερικανούς και θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη. Πρόσθετη υποστήριξη θα μπορούσε να ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες τροφοδοτούν τα δύο τρίτα της οικονομίας των ΗΠΑ.
Το βαθύτερο ζήτημα που η πολιτική θα βάλει μετά τις εκλογές, αλλά θα επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις στο επόμενο διάστημα, αφορά στον πληθωρισμό. Το ερώτημα είναι αν ο εθνικισμός επιστρέφει εις βάρος της παγκοσμιοποίησης ως αποτέλεσμα των εμπορικών πολέμων του Trump κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019 και τώρα της πανδημίας. Αυτά τα γεγονότα έχουν οδηγήσει τις διοικήσεις των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επαναπατριστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού τους. Κίνηση που θα επιφέρει αύξηση στο κόστος παραγωγής και θα μειώσει τον ανταγωνισμό, ασκώντας ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.
Αυτό είναι δυνατό. Σημειώνει ο DR Ed Yardeni που εκφράζει ένα αξιόπιστο αντίλογο αναφέροντας παράλληλα: “Αλλά είναι επίσης πιθανό οι τεχνολογικές καινοτομίες στη ρομποτική, τον αυτοματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις να επιτρέψουν στις εταιρείες να φέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στις ΗΠΑ, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους περισσότερο από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Με άλλα λόγια, η τεχνολογική καινοτομία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τυχόν πληθωριστικές πιέσεις που οφείλονται σε λιγότερη παγκοσμιοποίηση.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα γηράσκοντα δημογραφικά προφίλ σε όλο τον κόσμο παραμένουν πολύ αποπληθωριστικά. Τα δημογραφικά προφίλ γίνονται όλο και πιο γηριατρικά σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας να διατηρήσουμε τον έλεγχο του παγκόσμιου πληθωρισμού”.
Τα δεδομένα της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες παρείχαν καλά νέα. Οι μειώσεις του δεύτερου τριμήνου ήταν λιγότερο σοβαρές από ό, τι φοβόταν οι αγοραίοι και η ανάκαμψη γενικά εκπλήσσει με την ανοδική της πορεία. Αν και η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η παγκόσμια οικονομία είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι υποτίθεται πως θα ήταν πριν από λίγους μήνες, ακόμη και αν η δυναμική αναμένεται να μειωθεί. Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τις προοπτικές παραμένει, συμπεριλαμβανομένων των ανανεωμένων κυμάτων μόλυνσης, των εκλογών στις ΗΠΑ και των γεωπολιτικών εντάσεων όπως το Brexit, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αυτοί οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι αντισταθμίζονται γενικά από τις θετικές εξελίξεις στον ιατρικό τομέα, όπως η πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων. Ήταν όσα ανέφερε η εισαγωγή στην έκθεση της Barclays για την παγκόσμια οικονομία. Αισιοδοξία αφήνοντας και ένα παράθυρο για τα χειρότερα.
ΧΑ
Εβδομάδα βελτίωσης σε τιμές και στο επενδυτικό φρόνημα
Όταν οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια ζητούν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης για να διατηρήσουν τη διάθεσή τους για ρίσκο, στην Αθήνα η χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην ΝΑ Μεσόγειο, τους οδήγησε στο να προσδώσουν άλμα στον ΓΔ +3,54%. Η Fed δεν αύξησε το πρόγραμμα αγορών για την ενίσχυση της οικονομίας που εξακολουθεί να βασανίζει η πανδημία και απογοήτευσε. Με αποτέλεσμα, οι αναπτυγμένες αγορές να εμφανίσουν οριακές εβδομαδιαίες απώλειες. Παράλληλα εδώ, συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που δεν ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων καλύτερα.
Κινητικότητα υπήρξε επίσης στο πεδίο των εξαγορών από την CVC Capital που ενδιαφέρεται για την Vivartia. Η CVC Capital έχει εξαγοράσει από τον Όμιλο της MIG το Υγεία, ενώ ενδιαφέρεται και για την απόκτηση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, από την Εθνική Τράπεζα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε η κίνηση της Ολλανδικής Reggeborg Invest στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς απέκτησε το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του ποσοστού 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα. Την Παρασκευή τις συναλλαγές σφράγισαν κινήσεις θεσμικών επενδυτών για την αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων τους λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE και Stoxx. Το ενδιαφέρον στην τελευταία σύνοδο ήταν ότι μετά την λήξη του triple witching (όταν τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης όσο και τα δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με μεμονωμένες μετοχές και δείκτες μετοχών λήγουν την ίδια ημέρα) για τις σειρές Σεπτεμβρίου, οι ρευστοποιήσεις δυνάμωσαν, με αποτέλεσμα οι δείκτες να σημειώσουν νέα χαμηλά ημέρας μετά τις 14:30.
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το κατώτερο μέρας και εβδομάδας από το πρώτο λεπτό ήταν οι 640,84 μονάδες και το ανώτερο ήταν πάνω από τις 661. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+8,29%), ενώ ξεχώρισαν για τα κέρδη τους, οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +10,01%, ΒΙΟ +7,79%, ΕΧΑΕ +7,39%, ΑΔΜΗΕ +6,55%, ΕΥΔΑΠ +5,27%, και ΜΠΕΛΑ +5,26%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,987 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,665 εκατ. Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή +3,95% οδηγήθηκε στις 661,13 από 636,03 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1590,39 από 1526,83 με άνοδο +4,16%. Την Τρίτη άρχισε η εκδήλωση της αδυναμίας των Τραπεζικών μετοχών (+0,19%), ο τζίρος υποχώρησε στα 49,548 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 1,646 εκατ. Αλλά ο ΓΔ έφθασε οριακά πάνω από τις 667 μονάδες, ενώ με μεταβολή +0,38% έκλεισε στις 663,61, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1593,70 μονάδες με άνοδο +0,21%. Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, οι ΦΡΛΚ +5,49%, ΔΕΗ +4,73%, ΑΡΑΙΓ +4,28%, ΒΙΟ +2,61%, ΟΛΠ +2,26%.
Την Τετάρτη η διάθεση για ρίσκο εκφυλίστηκε. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,38%), ενώ “έκλεψαν” από τις απώλειες των βασικών δεικτών με τα κέρδη τους λιγοστά blue chip, όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +29,92%, ΔΕΗ +3,14%, ΑΔΜΗΕ +2,36%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,635 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα και ο ΓΔ, αφού σημείωσε το ανώτερο στη βδομάδα τις 667,32 μονάδες, με μεταβολή -0,36% οδηγήθηκε στις 661,19. Ο 25άρης έκλεισε στις 1585,54 με απώλειες -0,51%. Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου συνεχίστηκε η αρνητική επίδραση των τραπεζικών blue chip (ΔΤΡ -1,21%). Αλλά τα κέρδη των ΒΙΟ +8,48%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,91%, ΑΡΑΙΓ +3,46%, ΜΥΤΙΛ +2,99%, ΜΟΗ +2,48% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,04%, έδωσαν άνοδο +0,31% στον ΓΔ που οδηγήθηκε στις 663,25 μονάδες, και ο 25άρης με κέρδη +0,26%έκλεισε στις 1589,74. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,488 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,663 εκατ.
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας εμφανίστηκε το ψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, λόγω των αναδιαρθρώσεων στους δείκτες FTSE και Stoxx. Ο τζίρος ανήλθε στα 73,959 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,430 εκατ. διαμορφώνοντας μέσο ημερήσιο τζίρο στη βδομάδα 56,123 εκατ. ευρώ με μέση αξία πακέτων 4,48 εκατ. Συνέχισαν οι επενδυτές τις πιέσεις στις τράπεζες (-1,58%), ενώ η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,078% από 1,106% στις 11/9 έχοντας περάσει και κάτω από το 1,060% στα μέσα της βδομάδας. Ο ΓΔ με πτώση -0,71% οδηγήθηκε στις 658,54 μονάδες, ο 25άρης έκλεισε στις 1577,32 με απώλειες -0,78%. Έτσι η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 45,963 από 44,791 δις ευρώ στις 11/9, έχοντας περάσει από τα 46,299 την Πέμπτη.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +3,54% με επίδοση για τον Σεπτέμβριο +3,87%, ο 25άρης κέρδισε +3,31%, και στο τρέχοντα μήνα κερδίζει +4,22%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,36%, ενισχύεται στον μήνα +2,96%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -28,16%, ο 25άρης -31,36% και ο FTSEM -27,83% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.
Η εικόνα των μεταβολών των blue chip περιλαμβάνει 17 με ανώτερο εβδομάδας που έγινε και τελευταίων 30 ημερών (ΑΔΜΗΕ ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΟΛΠ ΟΠΑΠ ΣΑΡ ΦΡΛΚ) ενώ για 7 από αυτά (ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ ΜΥΤΙΛ ΦΡΛΚ) ήταν και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών, με τη ΔΕΗ να γράφει νέο ανώτερο τελευταίων 12 μηνών. Πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή είχαν δύο: ΕΕΕ -1,07% και ΑΛΦΑ -0,77%. Στον αντίποδα με κέρδη από +4% ως 39,3% βρέθηκαν δεκατρία: ΕΛΛΑΚΤΩΡ +39,34%, ΒΙΟ +16,45%, ΔΕΗ +10,39%, ΑΡΑΙΓ +6,44%, ΕΥΔΑΠ +6,15%, ΑΔΜΗΕ +6,09%, ΦΡΛΚ +5,88%, ΜΟΗ +5,71%, ΕΧΑΕ +5,28%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,76%, ΕΤΕ +4,37%, ΛΑΜΔΑ +4,29% και ΜΠΕΛΑ +4,28%. Με μεταβολές όπως των δεικτών εντοπίζονται ΟΛΠ και ΟΤΕ και με κέρδη μικρότερα από +0,6% ως +2,6% βρέθηκαν οκτώ: ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤC.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Με αισιόδοξα στοιχήματα ξεκινά η νέα κυρίαρχη σειρά Οκτωβρίου
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο εναλλάξ στο πρώτο μέρος και μόνιμα σε αρνητικό το δεύτερο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 4,79 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 12,42 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:38 και ήταν οι 1590,12 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1567,72, εμφανίστηκε στις 16:48. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1570,68 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1577,32 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,78% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 13,420 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 440 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1582,00 μονάδες. Άλλαξαν χέρια 480 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1590,00 μονάδες, κατώτερο τις 1566,00 ξανά και τελευταίες πράξεις στις 1581,00 από 1587,00 μονάδες με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 3805 από 2903. Διακινήθηκαν επίσης 95 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με τελευταίες πράξεις στις 1580,50 μονάδες και σχηματίστηκαν 51 ανοικτά συμβόλαια.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν… διεκπεραιωτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Σεπτεμβρίου, διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1575 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο από μηδενικός στις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν 50 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1600 μονάδες και για την επόμενη ανήλθε σε 2 συμβόλαια την προηγούμενη για τιμές εξάσκησης στις 1500 και 1575 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 60000 συμβόλαια για ΜΙΓ, στα 6956 για ΟΤΕ, στα 4000 για ΜΠΕΛΑ, στα 2500 για ΤΙΤC και 119 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν σε πολλές μετοχές στη σειρά Σεπτεμβρίου και κυρίως την επόμενη.
Την Παρασκευή τις συναλλαγές σφράγισαν κινήσεις θεσμικών επενδυτών για την αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων τους λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE και Stoxx. Το ενδιαφέρον στην τελευταία σύνοδο ήταν ότι μετά την λήξη του triple witching (όταν τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης όσο και τα δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με μεμονωμένες μετοχές και δείκτες μετοχών λήγουν την ίδια ημέρα) για τις σειρές Σεπτεμβρίου, οι ρευστοποιήσεις δυνάμωσαν, με αποτέλεσμα οι δείκτες να σημειώσουν νέα χαμηλά ημέρας μετά τις 14:30.
Η εικόνα των μεταβολών των blue chip περιλαμβάνει 17 με ανώτερο εβδομάδας που έγινε και τελευταίων 30 ημερών (ΑΔΜΗΕ ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΟΛΠ ΟΠΑΠ ΣΑΡ ΦΡΛΚ) ενώ για 7 από αυτά (ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ ΜΥΤΙΛ ΦΡΛΚ) ήταν και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών, με τη ΔΕΗ να γράφει νέο ανώτερο τελευταίων 12 μηνών.
Από την Merit Sec. αναρτήθηκε το ακόλουθο σχόλιο: “Η MIG ανακοίνωσε ότι η CVC Capital Partners υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής της στην VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Το ΔΣ αποφάσισε να παραχωρήσει στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας, για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 6/11/2020. Βελτιωμένα τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της ΕΛΧΑ, σε σχέση με το πρώτο, σε επίπεδο λειτουργικών και καθαρών κερδών. Ωστόσο, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €81 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Η Caixabank αποτιμά την Bankia στα €4,3 δισ. και προσφέρει 0,6845 μετοχές της για μία της Bankia. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Volkswagen βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της Bugatti στην Κροατική Αυτοκινητοβιομηχανία Rimac Automobili”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services
Το Χρηματιστήριο ανέκαμψε τη βδομάδα που πέρασε. Αυτό επέτρεψε να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις προς τα κάτω και να δοκιμαστούν οι αντιστάσεις προς τα πάνω.
Για άλλη μια φορά, πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν οι μη Τραπεζικές μετοχές. Μετοχές κυρίως του τομέα της Ενέργειας οδήγησαν την άνοδο, ενώ και άλλες Βιομηχανικές Εταιρείες και Εταιρείες του τομέα των Κατασκευών βοήθησαν. Η είσοδος Επενδυτή στον Ελλάκτωρα και η πρόταση εξαγοράς της VIVARTIA προσέφερε συγκινήσεις στους traders και αυτό είναι πάντα καλό για το τζίρο.
Τώρα μένει να δούμε αν τα κέρδη που δημιούργησε η άνοδος θα διοχετευθούν και σε άλλες μετοχές, για να στηριχθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε.
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αναγνωρίζουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ότι ο Ιδιωτικός τομέας πλήττεται πιο σκληρά από τον Δημόσιο στις κρίσεις και πρέπει να στηριχθεί. Επίσης για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι η ενοικίαση Ακινήτων αποτελεί μέρος της επιχειρηματικότητας και πρέπει να στηριχθεί όταν πλήττεται.
Διεθνώς τα Ξένα Ανεπτυγμένα Χρηματιστήρια διατηρούν την εντυπωσιακή τους πορεία και ενόψει Φθινοπώρου αυξάνονται οι φωνές που προβλέπουν διόρθωση.
Βασικό πρόβλημα της περιόδου παραμένει η Covid19 ,που επανακάμπτει δυναμικά και απειλεί με νέα lockdown και μέτρα.
Με επιβεβαιωμένες στις στηρίξεις στις 620, 612 και 600 μονάδες, βλέπουμε το επίπεδο των 636 μονάδων να αποκτά σημαντικότητα, ενώ και οι 650 μονάδες προσφέρουν στήριξη. Προς τα πάνω βλέπουμε άμεσα το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη, που μέχρι τώρα έχουν αναχαιτίσει όλες τις ανοδικές προσπάθειες που έγιναν μέσα στο έτος.
Τα πακέτα στήριξης που τώρα θα αρχίσουν να μοιράζονται και η ξεκάθαρη προοπτική ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχθεί, δίνουν ελπίδες.
Αυτό φυσικά αν συνεχίσουμε να χειριζόμαστε επιτυχώς τα προβλήματα με τους Γείτονες, αν το Μεταναστευτικό δεν θέσει νέες προκλήσεις, αν ο Covid19 υποχωρήσει, ακόμα και αν ο κυκλώνας Ιανός αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Το διάστημα του Φθινοπώρου προσφέρεται για σταδιακό χτίσιμο θέσεων, με το βλέμμα στον Ιανουάριο και δεν πρέπει να μας βρίσκει αποστασιοποιημένους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα”.
Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.
Ανοδική επιτέλους η εβδομάδα που πέρασε, λόγω της μείωσης της έντασης με την Τουρκία. Ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών, με τον όγκο συναλλαγών να είναι αυξημένος, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών.
Δεν υπάρχουν σημαντικοί εσωτερικοί καταλύτες την επόμενη εβδομάδα, που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την πορεία του ΓΔ από τις Διεθνείς Αγορές. Η αύξηση της μεταβλητότητας στην Αμερική, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση των κρουσμάτων και ένα πιθανό lockdown στην Αττική, μας καθιστούν επιφυλακτικούς για την βραχυπρόθεσμη τάση. Η Lamda Development θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου στις 22/9 και η Viohlaco στις 24/9. Πρώτο σημείο στήριξης οι 646 μονάδες (ΚΜΟ 20) και πρώτο σημείο αντίστασης οι 689 μονάδες (ΚΜΟ 200).
Τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα που αναμένεται να επηρεάσουν την επόμενη εβδομάδα τις Διεθνείς Αγορές, είναι η ομιλία του προέδρου της FED την Δευτέρα, η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης Σεπτεμβρίου την Τετάρτη καθώς και τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη.
Πρώτο σημείο στήριξης για τον S&P οι 3328 μονάδες και δεύτερο οι 3270. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 3374 μονάδες και δεύτερο οι 3428”.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Η εβδομάδα που τελείωσε έδωσε πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Για όσους θεωρούσαν τα Ελληνοτουρκικά μικρής σημασίας για το Χρηματιστήριο. Η ανάπαυλα στην Ελληνοτουρκική ένταση έδωσε την ευκαιρία για μια πιο μαζική κίνηση και μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και όσων ακούστηκαν στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αλλά και στο roadshow της ΕΧΑΕ.
Παρά το ότι οι τζίροι δεν ξεκόλλησαν από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των μέσων ημερήσιων συναλλαγών των 40 – 50 εκατ., ευρώ η Αγορά έδειξε αντανακλαστικά, δείχνει ότι σταδιακά ανακτά τα θεμελιώδη αισθητήρια που για ορισμένες μετοχές ήταν λόγος “δυσφορίας” και “αμφιβολιών”.
Επίσης, η ατμόσφαιρα δείχνει να ζεσταίνεται από πλευράς επιχειρηματικών νέων και σεναρίων. Μετά την Singular και την Vivartia, που φαίνεται να μπαίνουν σε ένα προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, η επιστροφή των Ολλανδών της Reggeborgh, αυτή την φορά στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ, έδωσε τροφή για νέα σενάρια και ζυμώσεις στον Κατασκευαστικό κλάδο.
Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ένας άκρως καθοριστικός μήνας, αφού το νομοσχέδιο για την δημιουργία Εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων μπαίνει σε τελική ευθεία, η διαδικασία για την δημοπράτηση διαδικτυακών αδειών παιγνίων ξεκίνησε και το Συμβούλιο της Επικρατείας έφερε ακόμα πιο κοντά το “εναρκτήριο λάκτισμα” της αξιοποίησης του Ελληνικού.
Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία εξακολουθούν να λειτουργούν ανασταλτικά, ωστόσο όλη αυτή η κινητικότητα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον περισσότερων Επενδυτών και έχει ζωντανέψει ένα τμήμα του ταμπλό, το οποίο ως επί το πλείστον προέρχεται από τον κλάδο Ενέργειας.
Το δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν είναι απογοητευτικό, οι περισσότερες Εταιρείες, μέχρι στιγμής, “στάθηκαν όρθιες” και με αρκετές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ή πήραν μέτρα ικανά (κόστος, ρευστότητα) να περιορίσουν μια παρατεταμένη χρονική, ή βαθύτερη αδυναμία της ζήτησης στην Οικονομία.
Οι αποτιμήσεις ακόμα δεν θεωρούνται “απαιτητικές”, θα χρειαστούν όμως μια αφορμή που θα έχει γενικότερο αντίκρισμα και θα βάζει μέσα στο κάδρο και τις Τράπεζες. Οι Εισηγμένες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης, ως προς την κάλυψη της απόστασης με την “δίκαιη τιμή τους”, αρκεί να δοθεί το σήμα εκκίνησης που θα δώσει μεγαλύτερη ορατότητα και προβλεψιμότητα για κάποιο ικανό βάθος χρόνου, ή θα αποσύρει εν δυνάμει κινδύνους από το προσκήνιο.
Τεχνικά οι αγοραστές απέκτησαν ένα μικρό προβάδισμα φθάνοντας στις παρυφές της συσσώρευσης, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί η αποφασιστική διαφυγή που θα έφερνε τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη, αλλά με μικρότερη δυναμική, καθώς ο τζίρος της Δευτέρας έσβησε, όταν προσεγγίστηκε η πρώτη σημαντική αντίσταση τιμών.
Οι αισιόδοξοι “αγόρασαν χρόνο” στην προσπάθεια εξόδου από την τρίμηνη συσσώρευση, γυρίζοντας σε θέση αγοράς τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους και τον MACD, αναμενόμενα λόγω της ισχυρής σύγκλισης που παρατηρείται από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Οι ταλαντωτές έχουν αρκετό χώρο μέχρι να προσεγγίσουν υπερτιμημένες ζώνες, γεγονός που διατηρεί ανέπαφες τις ελπίδες των αγοραστών για ένα νέο εγχείρημα υπέρβασης των 660 μονάδων.
Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας, με το κομβικό σημείο αναίρεσης να κινείται στις 640 μονάδες.
Tο roadshow της ΕΧΑΕ ολοκληρώνεται την Δευτέρα, στην τελευταία ψηφιακή παρουσίαση τον λόγο θα έχει ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης. Την Τρίτη η Lamda Development παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Την Πέμπτη θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Αν. Μεσόγειο, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα αποτελέσματα ανακοινώνουν οι Viohalco και AS CompanyΑΣΚΟ -1,42%. Την Παρασκευή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ανακοινώσουν εξάμηνο, ενώ η μετοχή του Ιασώ θα διαπραγματεύεται χωρίς το ειδικό μέρισμα του 1 λεπτού ανά μετοχή”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές και τα περισσότερα νομίσματα διατηρούσαν στενά εύρη διακύμανσης σήμερα Δευτέρα 21/9, καθώς οι επενδυτές περίμεναν εξελίξεις σχετικά με τα δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ και τα εμβόλια κοροναϊού εν μέσω μιας επανεμφάνισης των. Αλλά στο δεύτερο μέρος καθώς μεγάλωναν οι απώλειες των ΣΜΕ των αμερικανικών δεικτών οι πιέσεις ενισχύθηκαν.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο -0,1%, αν και δεν βρίσκεται πολύ μακριά από την κορυφή του Ιουνίου 2018 στα 568,84. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,61%.
Ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας υποχώρησε -0,5%. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,82%. Ενώ ο NZ50 της Νέας Ζηλανδίας έπεσε -0,6% και στις 8:45 ήταν στο -0,81%. Οι κινεζικές μετοχές άνοιξαν στο κόκκινο με τον δείκτη των blue-chip CSI300 κάτω κατά -0,3%. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,76%.
Το σήμα από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street δεν ήταν πολύ αισιόδοξο, με το ΣΜΕ για τον S&P 500 e-minis να πέφτει -0,1% και να δείχνει ένα αδύναμο ξεκίνημα για τη Wall Street. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,62%. Οι ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για μια δημόσια αργία.
Οι περιπτώσεις Coronavirus έχουν πλέον ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας συνθήκες ζοφερής αναμονής αναφορικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης σε σχήμα V.
Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η επανεμφανιζόμενη πανδημία, με τους αναλυτές να φοβούνται ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα μπορούσαν να εκπλήξουν με την πτώση τους το επόμενο έτος. Η έλλειψη υλικής ανάπτυξης στο πακέτο τόνωσης των ΗΠΑ είναι επίσης μια προεξοχή, ανέφεραν.
Προσθέτοντας ανησυχίες, οι ευρωπαϊκές χώρες από τη Δανία έως την Ελλάδα ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς την Παρασκευή για να περιορίσουν τις αυξανόμενες μολύνσεις κοροναϊού σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις τους, ενώ η Βρετανία αναφέρθηκε ότι εξετάζει ένα νέο εθνικό lockdown.