ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τέταρτη διαδοχική ημέρα αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές του τραπεζικού τομέα ενώ η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της επίσημης αργίας για την Ημέρα Εργασίας.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η συμφωνία των Gaz de France - Suez, με τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων να εγκρίνουν τους αναθεωρημένους όρους της συγχώνευσης. Το Δ.Σ της πρώτης αποδέχθηκε μετά από 18 μήνες και πλέον διαπραγματεύσεων, την απορρόφηση της εταιρείας από την Suez, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης στον κόσμο, ενώ το Δ.Σ. του γαλλικού ομίλου ενέκρινε τη συμφωνία.
Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή 22 μετοχών της Suez με 21 μετοχές της GDF. Από τη Suez «φεύγει» το 65% της μονάδας ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων. Οι μέτοχοι της Suez θα λάβουν μετοχές στη θυγατρική Suez Environment.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της συμφωνίας, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές αμφοτέρων των εταιρειών, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα κινήθηκαν ανοδικά με όχημα τη φημολογούμενη συγχώνευση, ενώ χθες οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους πωλώντας τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους.
Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν σε 13 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 6.315,20 μονάδες, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,20% στις 5.651,27 μονάδες ενώ ο DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,14% στις 7.648,58 μονάδες.
Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος κινήθηκε η μετοχή της Barclays, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε ότι οι ζημίες της από την «έκθεση» στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου δε θα ξεπεράσουν τις 75 εκατ. στερλίνες.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 12% τον τελευταίο μήνα εν μέσω των ανησυχιών που προκάλεσαν τα subprime δάνεια αναφορικά με την κερδοφορία των τραπεζών.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 16.524,93 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ