Φυσικό αέριο στην Κρήτη από το 2012

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2007 09:36

ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ AEΡΙΟ θα τροφοδοτείται ενεργειακά η Κρήτη από το 2012, οπότε θα έχουν ολοκληρωθούν τα έργα για τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη συζητήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης με θέμα την πορεία της κατασκευής του Ενεργειακού Κέντρου Κορακιάς και την τροφοδότησή του με φυσικό αέριο, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον υπουργό Δημ. Σιούφα.

Ο κ. Σιούφας, τοποθετούμενος σχετικά, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο θα ενταχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης με την ανάπτυξη τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη θέση Κορακιά, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στα όρια των Νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της Αδειας Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250MW στην Κορακιά, που υπεγράφη στις 23 Μαΐου 2007, ενώ εντός Σεπτεμβρίου η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ και για τη λήψη άδειας κατασκευής και δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250MW στην Κορακιά, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Ενεργειακού Κέντρου 500MW, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η είσοδος του φυσικού αερίου στην Κρήτη με αιχμή την ηλεκτροπαραγωγή και στη συνέχεια την οικιακή, βιομηχανική και εμπορική χρήση, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα με τις εργασίες ανάπτυξης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. θα προχωρήσει στην κατασκευή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Κορακιά με το Σταθμό της Ξυλοκαμάρας στα Χανιά. Με προοπτική ολοκλήρωσης του εν λόγω δικτύου το έτος 2012, η ΔΕΗ Α.Ε. θα μετατρέψει την υφιστάμενη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου Χανίων (132 MW) και τρεις αεριοστροβίλους του Σταθμού της Ξυλοκαμάρας (ισχύος 59MW, 59MW και 28MW) για καύση φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι δύο αεριοστρόβιλοι των 59MW θα μετατραπούν σε Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 180MW, με την προσθήκη δύο λεβήτων ανάκτησης θερμότητας και ενός ατμοστροβίλου.

Η ολοκλήρωση των μετατροπών των Μονάδων της Ξυλοκαμάρας θα επιτρέψει την απόσυρση τριών αεριοστροβίλων του Σταθμού συνολικής ισχύος 62MW (14MW, 20MW και 28MW), ενώ η λειτουργία της πρώτης Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου στην Κορακιά θα επιτρέψει την απόσυρση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 42MW από τα Λινοπεράματα.

Η θέση σε λειτουργία της δεύτερης Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου στην Κορακιά στις αρχές του 2014 θα επιτρέψει την απόσυρση πέντε ατμοηλεκτρικών μονάδων, συνολικής ισχύος 99MW, και δύο αεριοστροβιλικών, συνολικής ισχύος 30MW, από τα Λινοπεράματα και την οριστική θέση εκτός λειτουργίας του εν λόγω Σταθμού.

Σημειώνεται ότι στο σταθμό του Αθερινόλακκου λειτουργούν ήδη από το 2004 δύο σύγχρονα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 102 MW, ότι εντός Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η κατασκευή δύο ατμοηλεκτρικών Μονάδων συνολικής ισχύος 93MW και ότι προβλέπεται η εγκατάσταση δύο ακόμη ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 100MW το έτος 2009. Η σύνδεση του Σταθμού στον Αθερινόλακκο με το δίκτυο φυσικού αερίου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το έτος 2016.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα